TSM - Cum să creezi pachete de compensații și beneficii atractive?

Geanina Tămaș - Online Marketing Specialist @ Azimut

Astăzi, datorită ofertei variate de locuri de muncă, fiecare potențial angajat ia în considerare toți factorii când vine vorba de alegerea unui job nou. Managerii, pentru atragerea celor mai buni candidați, creează o ofertă de muncă, oferind anumite beneficii: de la un salariu atractiv, la compensațiile pe care compania le oferă pentru performanțele obținute.

Pentru ca oferta să fie cât mai atractivă, ce factori trebuie luați în considerare la crearea unui pachet de beneficii?

Existența unei politici de compensație și beneficii

Atunci când există o politică clară care să descrie exact modalitățile de obținere a acestui pachet și ce acțiuni implică, nu va exista confuzie în rândul angajaților, iar costurile vor fi diminuate deoarece nu se vor realiza erori în oferirea pachetului.

Politica de compensație și beneficii să fie actualizată

Un factor imperios de luat în considerare la crearea pachetului de beneficii este acela de a fi actual și realizat pe nevoile angajaților. Un pachet care nu răspunde dorințelor și nevoilor acestora îi va demotiva din a-l obține și, prin urmare, utilitatea acestuia ar scădea.

Transparență

O politică echitabilă și transparentă în oferirea beneficiilor va duce la rezultatele dorite deoarece angajații vor fi conștienți că munca depusă va fi categoric răsplătită. Transparența poate fi realizată printr-o comunicare eficientă, o transmitere a informațiilor de care angajații au nevoie pentru a înțelege metodele prin care pot obține pachetul, cine l-a obținut și de ce. Feedbackul este la fel de important când vine vorba de a îmbunătăți rezultatele în scopul obținerii pachetului.

Pachete de beneficii pentru toți angajații, dar diferențiate

Fiecare angajat ar trebui să simtă că munca lui este apreciată și răsplătită, pe lângă un salariu de bază pe care oricum îl primește. Pentru atragerea talentelor pe poziția oferită, managerii trebuie să asigure beneficii atractive. Diferențierea pachetelor în funcție de rezultate îi va motiva să obțină performanță, dar în același timp, cei care nu o obțin se vor simți atrași și apreciați prin pachetul de bază oferit.

Revizuire periodică

Pentru ca oferirea compensațiilor să fie realizată în mod echitabil, este necesar ca fiecare revizuire a rezultatelor să fie realizată la deadline-ul propus, acesta fiind comunicat din timp angajaților. În mod normal, revizuirea trebuie făcută periodic pentru o rutină clară și pentru diminuarea eventualelor inconveniente.

Dacă viziunea și misiunea companiei sunt constituite din încurajarea angajaților prin compensații și beneficii, atunci crearea unei politici care oferă acest pachet este esențială. Din cauza costurilor foarte ridicate pe care aceste beneficii le implică, este necesar ca politica de compensații să fie clar formulată, transmisă și respectată.

Concluzie

Există o multitudine de factori care trebuie luați în considerare când se creează un pachet de beneficii, cum ar fi o politică clară și transparentă, nevoile angajaților, dar și bugetul de care dispune compania. Trebuie analizată dinamica businessului, valorile și misiunea acestuia pentru a ști ce poate oferi angajaților și pentru a face o ofertă personalizată și cât mai atractivă.

Bibliografie:

  1. https://www.shrm.org/resourcesandtools/tools-and-samples/how-to-guides/pages/howtodesignanemployeebenefitsprogram.aspx

  2. https://www.learningnetwork.ro/articol/cele-mai-mari-greseli-pe-care-o-companie-le-poate-face-compensatii-si-beneficii/5942

  3. https://www.forbes.com/sites/forbeshumanresourcescouncil/2020/08/13/creating-an-attractive-employee-benefits-package-11-tips-from-hr-experts/?sh=1f47338a5f4c