Fiecare a fost pus în situația în care, după o ședință la locul de muncă sau după o discuție cu managerul, să nu fie destul de clar care sunt obiectivele stabilite și metodele prin care acestea trebuie atinse.
Potrivit statisticilor, 57% dintre angajați nu sunt convinși că au înțeles corect ce au de făcut, în timp ce 69% dintre manageri consideră că le este greu să comunice cu angajații.
Comunicarea în cadrul echipelor și între nivelele de management este unul din factorii principali care determină buna funcționare a organizației și de atingere a obiectivelor propuse.
O comunicare eficientă conduce la crearea și înțelegerea unui scop, a culturii organizaționale pozitive și elimină situațiile de confuzie.
Beneficii aduse de o comunicare eficientă:
O bună comunicare atenuează conflictul - o înțelegere a atribuțiilor și o transmitere corectă a mesajului atenuează starea de confuzie, reducând riscul conflictului între emițător și receptor, deoarece taskurile sunt îndeplinite cu succes și în totalitate când se știe exact ce este de făcut.
O comunicare eficientă îmbunătățește implicarea angajaților - o comunicare eficientă între nivelele de management clarifică nevoile angajaților când vine vorba de înțelegerea sarcinilor, a obiectivelor și a scopurilor în sine. Ea duce la o deschidere față de receptor deoarece nu există stare de confuzie despre targeturile impuse și despre ce urmează a fi făcut.
Informații transmise concis, clar și complet - mesajul transmis trebuie să fie cât mai clar, scurt și fără detalii inutile care ar duce spre confuzie, dar în același timp, trebuie să conțină toate informațiile necesare pentru a înțelege ce i se cere și fără senzația că sunt detalii lăsate pe dinafară. Angajatul trebuie să înțeleagă exact ce are de făcut, fără să încerce să descifreze informațiile transmise de manager sau de colegii de echipă.
Feedback clar și suficient de detaliat - feedbackul oferit trebuie să fie oferit constant și să aibă ca miză îmbunătățirea rezultatelor. El trebuie să fie orientat înspre activitățile realizate, cu exemple concrete pentru a ști ce e făcut bine sau unde se poate corecta.
În concluzie, comunicarea eficientă este esențială pentru bunul mers al organizației. Ea poate fi îmbunătățită prin diferite metode, de la transmiterea mesajului cu o atitudine pozitivă, până la selectarea informațiilor și transmiterea lor către angajați sau colegii de muncă.