Răspunsul este cât se poate de simplu: dacă îți dorești o companie prosperă, ai nevoie de angajați care să te ajute să prosperi. De aceea, este important să înțelegi de ce ar trebui ca sănătatea angajaților și bunăstarea acestora să reprezinte o prioritate pentru management.
Pentru afacerea ta, este întotdeauna important ca persoanele care lucrează pentru tine să fie în formă, sănătoase și fericite. Poți ajuta la realizarea acestor lucruri prin crearea unei culturi organizaționale care promovează sănătatea în rândul angajaților. Nu există nicio îndoială că punerea accentului pe sănătatea și bunăstarea angajaților contribuie în mare măsură la angajamentul general al acestora.
Mai multe studii au ajuns la concluzia că angajații mai fericiți și mai sănătoși depășesc în mod regulat performanța celor care fac parte din organizații care nu promovează sănătatea și bunăstarea la locul de muncă. Acest lucru este important de remarcat, deoarece pentru o lungă perioadă de timp, managementul companiilor a considerat investiția în sănătatea angajaților ca fiind o risipă de bani, producând un scor mic în ROI. În ultimii ani acest lucru s-a schimbat. Prin oameni precum Richard Branson, Bill Gates și alte persoane influente care susțin sănătatea și fericirea angajaților din companiile pe care le-au creat, acestea au devenit o parte acceptată a culturii organizaționale. De asemenea, știm că sănătatea angajaților reprezintă mult mai mult decât costurile pe care le suportă angajatorul. Aceasta afectează totul, de la cultura la locul de muncă, absenteismul, performanța și productivitatea, până la sănătatea și siguranța la locul de muncă și orice altceva între ele. În cele din urmă, oamenii sănătoși sunt mai fericiți, mai productivi și mai puțin predispuși la accidente la locul de muncă decât cei care nu au o sănătate bună.
Inițiativele de sănătate ale angajatorilor vizează adesea sănătatea fizică, dar bunăstarea mentală este la fel de importantă. Angajații sănătoși din punct de vedere mental sunt oameni implicați, pozitivi și atenți, care contribuie la misiunea lor la locul de muncă. Totodată, sunt rezistenți și mai bine echipați pentru a face față schimbărilor sau stresului pe care îl întâmpină. Cu toate acestea, din păcate, chiar și angajații sănătoși mental pot fi expuși riscului de a dezvolta anumite condiții de sănătate mintală pe parcurs, dacă intervin niveluri ridicate de stres pe o perioadă lungă de timp.
O politică de încurajare a prevenției care oferă o varietate de programe de bunăstare mentală este o modalitate foarte eficientă de a sprijini angajații, dar există și alte lucruri mici pe care le poți face pentru a sprijini sănătatea generală a angajaților. Spre exemplu, accesul la lumină naturală, zone în care pot lua o pauză de liniște sau pur și simplu încurajarea angajaților să-și folosească toate zilele de vacanță pe care le au la dispoziție într-un an poate contribui la un mediu de lucru sănătos din punct de vedere mental.
În concluzie, sănătatea noastră este interconectată. Ceea ce înseamnă că schimbarea unui aspect poate crea un efect de domino în alte zone ale vieții noastre. De aceea, cele mai eficiente programe de bunăstare se adresează tuturor domeniilor sănătății angajaților. Un set complet de oferte - pentru sănătate fizică, mentală, financiară, social - asigură angajații tăi să găsească resursele potrivite la momentul potrivit.
"Ai grijă de angajații tăi, iar ei vor avea grijă de afacerea ta." - Richard Branson, fondatorul Grupului Virgin