TSM - Editorial 90

Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine


Serviciile de mobilitate din zona urbană au devenit pentru mulți dintre noi un lucru cotidian, fie că vrem să comandăm un taxi sau un Bolt, fie că închiriem un Pony, scootere sau rezervăm un loc de parcare. Este vorba de o tehnologie nouă, disruptive, care și-a forțat intrarea pe piață, concurând cu serviciile tradiționale. Pe de altă parte, nu trebuie neapărat percepută ca o amenințare la adresa serviciilor clasice, ci, din contră, ca o completare a acestora. Necesară, mai ales în orele de vârf atunci când taxiurile sau celelalte mijloace de transport în comun nu pot face față. Democratizarea mobilității la care asistăm ne arată că fiecare persoană poată să folosească dar și să furnizeze servicii de mobilitate, chiar dacă acestea vor însemna doar închirierea mașinii proprii atunci când nu este folosită. Dacă acum serviciile de mobilitate răspund cererilor noastre, mă aștept ca în viitorul apropiat acestea să ne învețe comportamentul și să îl anticipeze. De asemenea, din perspectiva ecologică, este lucru știut că am contribui la reducerea noxelor și la o re-utilizare responsabilă a vehiculelor.

Ce s-ar putea face mai mult? Ne gândim, bineînțeles, la mașini și autobuze autonome. De asemenea, combinația dintre drone pentru livrarea de bunuri și mașinile autonome va face ca ceea ce comandăm online să vină mai repede la destinație. Dacă extindem un pic aria, putem lua în considerare avantajele telemedicinei, ale VR & AR shopping-ului. Toate acestea vin să ne facă viața mai ușoară, dar și să găsească noi oportunități pentru antreprenori. Tu ce ai face? Trimite-ne ideea ta pe adresa idei@todaysoftmag.ro și vei putea câștiga o invitație la IT Days 2020.

Deschidem ediția de față cu o analiză asupra impactului mașinilor electrice în Cum schimbă piața vehiculele electrice? și continuăm cu un review al primei zile a ediției de anul acesta a IT Days. Agile este, ca de obicei, un subiect popular și plin de provocări. Fragile Software Development face o paralelă între Agile și conceptul Antifragile introdus de Nassim Taleb. Asupra unor formule de hibridizare a metodologiei agile în managementul proiectelor software realizează o trecere în revistă a principalelor metodologii actuale (SCRUM, lean, design thinking, InnoDev, Gartner, Converge), dar vă propune și două metodologii noi: ingineria competitivă și CALDET (Competitive Agile Lean Design Thinking). Urmează un articol despre constrângeri, echipe performante dar și greșeli în Agile: Îmbunătățire deliberată - Întrebări ce duc la metrici eficiente. Un alt titlu, Mentalitate X.0, oferă o nouă abordare asupra mentalității companiilor și angajaților. Cât de bine ne cunoaștem candidații la interviu sau proprii angajați și cum ar trebui să ne aliniem față de diferitele personalități? Sunt câteva întrebări la care încearcă să răspundă articolul Îți cunoști oamenii din echipă? Domeniul strict tehnic este ilustrat de câteva articole captivante. Extensiile Reactive (Rx) prezintă pas cu pas abordarea și filozofia Reactive. Recent Node.js a introdus posibilitatea de a rula aplicații multithreading. Node.js Worker Threads vă arată care este modul de lucru și performanța acestei abordări în diferite situații. La final, vă propunem o serie de startupuri românești din domeniul mobilității urbane.