Am discutat cu Ionuț Muntean, Project Manager la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj despre următoarea ediție a Bosch Future Mobility Day - experimentează tehnologia viitorului în inima Clujului.
Ce este Bosch Future Mobility Day și cui se adresează? Ce activități pregătiți anul acesta pentru publicul larg?
Bosch Future Mobility Day va avea loc în 19 mai la Centru de Inginerie Bosch de pe Str. Someșului nr.14 și este un eveniment creat pentru a aduce publicul larg aproape de tehnologie și a o prezenta într-o manieră cât mai accesibilă*. Evenimentul este organizat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj și Fabrica Bosch Cluj.
Îi invităm alături de noi pe toți cei pasionați de tehnologie, fie ei profesioniști IT, HW, studenți, familii cu copii sau persoane care vor să experimenteze ultimele trenduri din domeniul automotive și nu numai. Activitățile noastre sunt împărțite pe patru piloni: competiție (Challenge), tehnologie (expoziții și demonstrații tehnice), conferință (Talks) și activități pentru copii. Vom avea multe tehnologii care sunt aduse pentru prima dată în România, ca de exemplu, sistemul de proiecție interactivă pentru bucătării Bosch PAI, care a fost prezentat pentru prima dată anul acesta la Consumer Electric Show în Las Vegas.
Cum a fost prima ediție Bosch Future Mobility Day din 2018?
Ne-am bucurat de mulți vizitatori care au venit cu familiile lor și au putut să urmărească alături de noi cele șapte echipe de studenți din Cluj care au concurat în finala competiției Bosch Future Mobility Challenge. Au putut, de asemenea, să testeze bicicletele electrice, să urmărească demo-uri cu mașinile de dezvoltare și să vadă tehnologiile la care lucrăm în Cluj. Nu au lipsit nici elementele care întrețin o atmosferă relaxată ca photo booth sau mașinuțe cu pedale pentru copii. Pentru noi, prima ediție a fost un succes. De asemenea, a fost un eveniment din care am învățat mult, iar cunoștințele acumulate ne-au ajutat să ducem a doua ediție la un nivel mult mai ridicat.
Există noutăți ale acestei ediții? Dacă da, care sunt ele?
În primul rând, am extins competiția Bosch Future Mobility Challenge în opt centre universitare din țară și Republica Moldova și am acceptat 22 echipe în concurs, comparativ cu doar 12 echipe acceptate anul trecut de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. M-am bucurat să văd, din partea studenților, mult entuziasm pentru concursul nostru și potențial de a-l finaliza cu succes în cadrul interviurilor de selecție pe care le-am avut în centrele lor universitare.
În al doilea rând, am introdus partea de Bosch Future Mobility Talks, o conferință împărțită pe două sesiuni: o sesiune dedicată viitorului mobilității și o sesiune dedicată unor experiențe inedite împărtășite de speakeri. Fiind un element inspirațional în cadrul evenimentului nostru, am decis să donăm toată suma reprezentând taxa de participare pentru Talks către Asociația Yuppi Camp, o asociație locală care oferă tabere gratuite copiilor și adolescenților care suferă de boli cronice.
Spre deosebire de celelalte activități, unde intrarea este liberă și unde așteptăm un public larg, la conferință avem doar 100 de locuri disponibile. De aceea, vă rugăm să vă rezervați locurile prin efectuarea donației către Asociația Yuppi. Pentru detalii vă rugăm să urmăriți secțiunea de Talks pe pagina de web al evenimentului.
Ce tehnologii vor fi prezentate și pot fi experimentate de către publicul larg?
Tehnologiile pe care le vom prezenta publicului larg sunt dintre cele mai variate. Vom aduce din Germania două mașini de demo pentru Home Zone Parking și Automated Emergency Braking System for Cyclists , unde publicul va putea experimenta aceste funcții din interiorul sau exteriorul mașinii. Vom avea e-bikes și e-scootere Nuuk și Schwalbe, care vor putea fi testate. Vizitatorii vor putea să vadă mai multe mașini demo pe care dezvoltăm sisteme pentru conducerea automată, un stand de prezentare a sistemelor de management a stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, și alte standuri unde vom prezenta o parte din proiectele pe care lucrăm aici în Cluj. Academia Titi Aur va aduce simulatorul de impact frontal și de răsturnare de 90 și 180 grade.
De asemenea, la eveniment vor fi prezenți și colegii noștri de la centrul de servicii din Timișoara care vor prezenta și ei activitățile lor, iar pe holurile clădirii noastre veți putea să vedeți în acțiune roboții folosiți la logistica din Fabrica Bosch Cluj. Pentru a înțelege mai bine procesul de producție al elementelor electronice pentru industria automotive, am planificat curse regulate către Fabrica Bosch din Jucu pentru care vă veți putea înscrie pe loc.
Cine sunt invitații și cui se adresează Bosch Future Mobility Talks?
La Bosch Future Mobility Talks experți din grupul Bosch și companii internaționale vor împărtăși descoperirile, experiențele și provocările recente în domeniul conducerii automate, conectivitate și leadership. Este o ocazie excelentă pentru cei interesați să urmărească viziunea unor experți din domeniu și pentru a trăi experiențe inedite, ca de exemplu o sesiune de live hacking, sau ce înseamnă să vezi lumea din perspectiva clienților tăi.
Ne bucurăm să îi avem alături pe Dr. Juergen Meier, Chief Architect Bosch Connected Mobility Solutions (DE), Gunnar Porada, fondator și CEO Cyber Security Company, InnoSec GmbH (CH), Konrad Kaschek, Plant Manager la Bosch Plant Cluj până în 2019 (DE), Dr. Ute Hillmer, Innovation Manager and Executive Coach (DE), Peter Leeson, Independent Senior Consultant, Coach and Contractor (UK) și Cătălin Golban, Manager al Departamentului Video Systems la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj (RO).
Aveți și activități special gândite pentru copii? Deci putem să spunem că este un eveniment gândit și pentru familii din Cluj?
Copii sunt o prioritate pentru noi și încurajăm vizitatorii noștri să vină împreună cu copii lor. Le garantăm o zi plină de zâmbete și energie pozitivă pentru cei mici.
Începând cu prima ediție, am avut câteva elemente special destinate copiilor, cum ar fi mașinuțele cu pedale. Anul acesta, am decis să introducem și mai multe elemente și să creăm o zonă doar pentru aceste activități. Pentru un și mai mare impact am atras alături de noi trei organizații a căror prioritate sunt copii: Eematico, Asociația Yuppi Camp și Beard Brothers.
Vom avea activități pentru toate vârstele ca de exemplu:
crearea unor plăcuțe de lemn într-un proces care simulează o linie de producție;
crearea unor mașinuțe cu un motoraș electric;
ateliere de creație cu motive populare românești;
ateliere pentru decorarea ghivecelor de flori;
ateliere de plantare;
diferite jocuri;
mașinuțe cu pedale;
Ce este Bosch Future Mobility Challenge?
Bosch Future Mobility Challenge este un concurs tehnic internațional inițiat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Concursul se adresează studenților, organizați în echipe cu un mentor cadru didactic universitar, care sunt invitați să dezvolte algoritmi de conducere autonomă pe vehicule la scara 1/10 furnizate de către companie.
Este un proiect complex pe termen lung: kiturile le-au fost date studenților în luna decembrie și au la dispoziție cinci luni să finalizeze algoritmii. Proba eliminatorie va avea loc în 18 mai, iar provocarea adevărată se va desfășura în 19 mai, când vom vedea cum funcționează acești algoritmi într-un mediu de trafic similar unui oraș, unde mașinile vor trebui să navigheze, să parcheze și să evite obstacole complet autonom.
Câte echipe au aplicat? De ce s-ar înscrie studenții într-o astfel de competiție?
Anul acesta au aplicat 32 echipe, din care am selectat să între în concurs 22 echipe din România și Republica Moldova. De la primirea kitului echipele de studenți au întreg suportul nostru pe partea tehnică, project management și chiar coaching în unele situații. În afară de suportul nostru interpersonal, interacționăm cu studenții din concurs și prin intermediul unui forum integrat în website-ul evenimentului.
Având in vedere gradul de complexitate mare al concursului, acest concurs dezvoltă competențe necesare unei viitoare cariere în automotive și în special pentru condusul autonom. Vrem ca pe viitor acest concurs să fie privit de studenți ca un prim pas pentru o viitoare carieră în dezvoltarea de tehnologii pentru mașini autonome.
Ce premiu primesc echipele câștigătoare?
Scopul nostru este de a le oferi câștigătorilor experiențe inedite care să le schimbe viziunea asupra lucrurilor. Câștigătorii anului trecut vor participa, între 15-16 mai 2019, la Bosch Connected World în Berlin, la una din cele mai mari conferințe pe IoT și transformare digitală din Europa. De asemenea, cu o zi înainte de eveniment vor vizita și noul Campus SW Bosch din Berlin. Anul acesta, premiile vor fi la fel de interesante și vor fi anunțate cu scurt timp înainte de concurs.
Cu ce mesaj vă doriți să rămână studenții în minte după această competiție?
Noi vrem ca toți studenții care participă în competiția noastră să se dezvolte pe plan profesional și personal. De asemenea, este important să știe să se bucure de drumul lung până la punctul final și să sărbătorească micile reușite. Ne-am bucura ca toți participanții să rămână cu o amintire plăcută, să își dorească să revină în competiție, lucru posibil dacă sunt încă studenți și anul viitor, și să îi încurajeze pe colegii mai tineri să participe.
Ce mesaj aveți pentru cititorii revistei Today Software Magazine?
Îi invit pe toți cititorii să participe la evenimentul nostru, să își invite prietenii și familiile lor și să ne bucurăm împreună de această zi specială pentru noi. Așadar, ne vedem în 19 mai la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj!
Pentru mai multe detalii, vă rugăm urmăriți pagina de web dedicată evenimentului www.boschfuturemobility.com și pagina de eveniment pe Facebook: https://www.facebook.com/events/857766324569935/