Literatura SF a fost întotdeauna cu un ochi spre viitor. Mașinile zburătoare, supercomputerele, explorarea spațială și altele au fost subiecte de interes. Literatura de anticipație ne-a arătat cum ar putea deveni viitorul nostru, al pământenilor. Pe de-o parte un viitor umanist, bazat pe libertăți umane și beneficii ale științei, dar și un viitor sumbru, unde inegalitățile, monopolizarea tehnologiilor și catastrofele naturale schițează un scenariu distopian, post-apocaliptic.
Omnium este cumva la limită: deși prezintă un scenariu post-apocaliptic, speranța și instinctul de supraviețuire a Homo Sapiens, cucerește în final, toate obstacolele. Pământul este distrus de un obiect necunoscut, dar omenirea primește o a doua șansă într-o altă galaxie. Un hard SF, care tratează teme de inginerie genetică, inteligență artificială și călătorii interstelare.
Am discutat cu scriitorul și geneticianul Florin Stanciu despre carte și despre cum vede el viitorul apropiat.
Cum a început romanul Omnium?
Totul a început odată cu imboldul de a scrie, pe care îl avusesem încă din adolescență, pierdut și regăsit mai apoi la maturitate.
E frumos să parcurgi proiecțiile imaginative ale altor autori, dar parcă pentru mine nu a fost suficient. Citind beletristică imporți de fapt în mintea ta o altă lume, ceea ce a fost interesant și frumos pentru o vreme, apoi am simțit nevoia să dezvolt propriile mele lumi.
Sute de universuri paralele se nasc și mor în momentele de reverie ale oamenilor cu imaginație vie. Unele rezistă în timp, altele nu. Apoi parcă te saturi să tot ții aceste lumi doar pentru tine și începi să te gândești cum să faci ca măcar un univers să dăinuie și să poată fi descoperit și de alții. De aceea, cred că povestitul și scrisul sunt cele mai la îndemână instrumente de transfer a gândurilor sub o formă cât de cât coerentă.
Omnium a pornit de la senzația stranie pe care ți-o dă un bloc de piatră din interiorul căruia începi să auzi ceva. Restul e poveste...
Ce te-a adus aproape de SF? Ai vreo carte preferată? Ce carte te-a marcat în copilărie?
SF-ul reprezintă puntea dintre știință și fantezie. Acolo unde știința se oprește, datorită limitelor impuse de propriile legi, ea poate fi extinsă la nivel imaginar. Toți oamenii de știință vizionari au gândit cel puțin o dată în termeni științifico-fantastici... pentru că SF-ul nu e altceva decât un instrument al imaginației, o proiecție a viitorului sau a unei realități alternative.
Am mai multe cărți preferate, fiecare pentru ceva anume. Dacă e să aleg una cea mai și cea mai (preferată și marcantă), aș merge pe Împăratul-zeu al Dunei din seria Dune de Frank Herbert.
Cum vezi viitorul? În 10-20 ani?
În 10-20 de ani?... În varianta pesimistă, vom continua să nu dăm importanță impactului pe care îl avem asupra mediului și atunci lucrurile vor merge din ce în ce mai prost. În varianta optimistă, ne va veni mintea la cap și vom lua niște măsuri, care oricum nu vor avea cine știe ce efecte. Selecția naturală își va intra în rol, iar după o vreme vom înflori din nou.
Pe termen mai lung, viitorul va arăta că în romanul lui Richard K. Morgan, Carbon modificat. Cine va avea bani, va avea acces la tehnologie, care îi va aduce nemurirea.
Ce cărți SF ai recomanda unui tânăr care vrea să descopere literatura?
I-aș recomanda să înceapă cu ceva soft precum Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, apoi să treacă la ceva mediu precum Sfârșitul copilăriei de Arthur C. Clarke și în final, de ce nu, la ceva hard precum Hoțul Cuantic de Hannu Rajaniemi (dacă e atras de tehnologie) sau Orașul Ambasadei de China Miéville (dacă e atras de limbaj și comunicare).
Spune-ne câteva cuvinte despre platforma http://dionis.info/?
Pe dionis.info mi-am testat "mușchii" în materie de programare python/django. La bază e o idee interesantă - un agregator de cărți publicate în România evaluate cu un punct în plus sau unul în minus, ca alternativă la sistemul de vot cu cinci stele. Atunci când am creat acest website, credeam că sunt și alții ca mine - cititori, scriitori sau editori care doresc să promoveze cărțile publicate la noi și totodată să afle care sunt cărțile populare, după un algoritm mai simplu de tip "mi-a plăcut", "nu mi-a plăcut" sau "nu știu de ea". M-am înșelat : internetul este acum furat de giganții rețelelor de socializare. Sunt puțini cei care mai doresc să-și rupă din timp pentru website-uri de nișă precum dionis.info.
Romanul Omnium poate fi împrumutat de la Biblioteca Comunitară de la Cluj Cowork. De asemenea, se găsește în toate librăriile bune din țară.