TSM - Cum a fost la IT Days 2018 ?

Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine


În 20 - 21 noiembrie 2018 a avut loc cea de-a șasea ediție a Cluj IT Days. Participanții, al căror număr s-a ridicat în fiecare zi la aproximativ 750, au avut prilejul să îi vadă pe cei 59 de speakeri prezenți pe cele patru scene de la Casa de Cultură a Studenților. În contextul celebrării centenarului, am dorit să evidențiem câteva dintre momentele importante din evoluția IT-ului clujean, prin realizarea unei mici expoziții, în colaborare cu Universitatea Tehnică (UTCN), Universitatea Babeș Bolyai și organizația Scientifica. Partenerii acestei ediții au fost: Metro Systems, Fme, Accenture, Emerson, Bosch, Siemens, 3Pillar Global, Flow Traders, SDL, Small Footprint, Connatix, Luminos Labs, Subsign, Colors in projects, Telenav, Atos, Betfair și Arobs. Pe lângă informațiile și demo-urile de la standuri, participanții au putut participa și la diverse concursuri și tombole organizate.

Am deschis evenimentul cu o prezentare foarte bine primită de public, din partea primarului Clujului, Emil Boc. Acesta a vorbit despre inovare despre cei 4T: Talent/Technology/Tolerance/Trust dar și despre proiectele Clujului. Acestuia i-a urmat o prezentare realizată de Peter Lawrey, un speaker cu tradiție deja la IT Days, despre provocările arhitecturii blockchain, punctată de exemple de cod. Pe aceeași scenă principală, Voicu Oprean ne-a povestit despre cum dificultățile se pot transforma în succes în domeniul antreprenoriatului, făcând trimitere și la produsele și direcțiile de dezvoltare AROBS.

O altă prezentare realizată de Mihai Dumitrescu este despre produsul la care și-a adus o importantă contribuție, Lampix. Acesta este o soluție inovatoare ce conține o lampă inteligentă care permite o interacțiune naturală cu imaginile proiectate. Continuăm cu prezentarea lui Andrei Roth despre robotizarea taskurilor zilnice și despre povestea UIPath, cel mai mare startup românesc în momentul de față. A fost prezentată tehnologia dar și oportunitățile, mai ales din perspectiva locurilor de muncă care se așteaptă să crească, chiar dacă multe din taskuri vor fi automatizate. D-na prof. Paulina Mitrea ne-a făcut o incursiune foarte elocventă în istoria ciberneticii românești, făcând referire la personalități de marcă precum Ștefan Odobleja sau Tiberiu Popovici. De asemenea, această prezentare a oferit publicului ocazia de a aprecia nivelul superior actual al IT-ului clujean drept o consecință firească a deceniilor întregi de cercetări și eforturi susținute în domeniul roboticii și al realizării calculatoarelor electronice. Un punct de reper în acest sens îl reprezintă calculatoarele Dacic, realizate la Cluj.

După-masă, în prezentarea sa despre Human Code, Mark Seeman a abordat problematica codurilor, insistând asupra factorilor care le influențează gradul de complexitate. Astfel, lizibilitatea unui cod este în funcție de coerența structurilor sale, dar condiționată de însăși capacitatea noastră de receptare și de prelucrare a informațiilor. De exemplu, faptul că suntem capabili să reținem în memoria de scurtă durată aproximativ șapte lucruri, aceasta se transferă asupra manierei în care ne structurăm clasele. Modul cum putem să creștem productivitatea în aceste condiții este doar unul dintre aspectele pe care Mark Seeman le-a dezbătut, angajând argumente din zonele cele mai diverse, de la filozofie și neuroștiințe până la scrierea de cod.

Simona Bonghez a vorbit despre codul de conduită din proiectele noastre, Leadership vs. Management, despre principiile în funcție de care se ghidează echipele care se pot organiza singure și tooluri realizate de echipa PMI din care face parte și Simona.

Dan Suciu, nu doar moderator al scenei principale, a activat și în calitate de speaker cu o prezentare despre Minimum Viable Products. Titlul sintetizează modalitățile în care ne obișnuim cu anumite lucruri sau procese, de care după un timp, este foarte greu să ne dezobișnuim. În general, este nevoie de 66 de zile pentru a transforma o practică în obicei. Pe același lucru se bazează și meetingurile de Scrum, astfel încât să creeze o obișnuință. Conceptele prezentate s-au remarcat printr-o mare diversitate. Dintre acestea, selectăm un set minim de practici ce ar trebui implementat într-o echipă nouă: colaborarea, livrarea, reflecția și îmbunătățirea.

A doua zi a început cu prezentarea lui Radu Hârceagă despre Industry 4.0 în cadrul fabricii Bosch din Jucu. Cantitatea de informații generată de procesele industriale este uriașă, informațiile despre procese ajung la peste 35 GB / zi. Date care generează trasabilitatea produselor. Pasul următor a fost ca mașinile să își comande singure materialele, proces implementat în acest an, ceea ce a dus la o mai bună planificare a stocurilor. De asemenea, este important de reținut că inclusiv livrarea materialelor a fost automatizată prin niște cărucioare (AGV-uri) autonome.

A urmat unul dintre cei mai votați prezentatori: Peter Leeson. Acesta a analizat impactul stărilor de complexitate, complicat, evident și haos asupra evoluției proiectelor noastre. În același timp, s- a specificat unde trebuie să se oprească un antreprenor atunci când aplică metodele de dezvoltare a unui startup. Totul, în contextul metodelor Cynefin de project management.

Dermot Turing ne-a povestit despre mașinăriile la care a lucrat Alan Turing pentru a decodifica codurile din cel de-al doilea război mondial. Lămuritoare au fost explicațiile privind diferențele dintre inteligența artificială și robotică, în contextul înțelegerii limitate a societății de la acea vreme. Nu au lipsit detalii interesante despre Testul Turing, legile robotice ale lui Isaac Asimov și colecțiile de timbre.

În secțiunea de Electronic Trading, Christopher Lederer a vorbit despre Crypto Exchanges, lipsa legislației și problemele tehnice care nu apar într-un regulated market.

La finalul evenimentului, am avut plăcerea de a înmâna premiile simbolice Today Software Magazine după cum urmează:

Sperăm că v-a plăcut și vă invităm și la următoarea ediție. Până atunci, vă așteptăm la lansările lunare Today Software Magazine din Cluj-Napoca și din alte orașe. De asemenea, în 23 mai 2019, vă așteptăm la o conferință specială, pentru programatorii cu experiență: The Developers.