De câte ori nu s-au ofilit plantele de acasă sau cele de la birou, fie pentru că nu le-ați udat destul sau la timp, fie pentru că au primit prea multă apă? Cred că puține persoane pot spune cu mândrie că plantele lor sunt pe mâini bune! Îndrăznesc chiar să împart oamenii în două categorii: cei cărora le plac plantele și nu văd ca pe o corvoadă partea lor de îngrijire și cei care se simt prost de fiecare dată când primesc o plantă, știind că planta nu se va bucura de un happy end.
Cu toate acestea, toți resimțim nevoia de spații verzi, de ambianță naturală, atât în casa noastră cât și la birou, unde ne petrecem mare parte din timp. Vrem plante, locuințe și birouri iluminate, aerisite, condiționate și apărate. În același timp, ideal ar fi ca această creștere a calității vieții să vină cu mai puține bătăi de cap. Așadar, s-ar putea să vină la pachet cu sisteme automate, intuitive, cât mai puțin invazive, vă rugăm?
Sigur, sperăm să nu fiți din cea de-a treia categorie care trebuie convinsă de-a dreptul că plantele sunt benefice pentru psihicul nostru, că ajută la purificarea aerului din interior, că ne dau o stare de bine și că în general, ne ajută să ne concentrăm și să fim mai fericiți la locul de muncă.
Ce au însă plantele cu IoT-ul? vă veți întreba. Pe nesimțite, automatizarea intră în viețile noastre și încearcă să ne-o facă mai ușoară. La fel ca și în alte domenii, IoT-ul se ocupă de anumite aspecte importante pe de-o parte pentru noi, dar totuși nu suficient cât să fie în topul priorităților. Așa că ne-am gândit la o soluție pentru problema udării plantelor: un ghiveci care să se ocupe de udarea acestora, atunci când au nevoie și atât cât au nevoie.
Soluția pe care o propunem se cheamă RainDrops și este una integrată, având autonomie de o lună. De asemenea, va fi capabilă să gestioneze irigarea mai multor ghivece din apropiere. Este concepută astfel încât să nu-ți ceară atenție decât atunci când are absolută nevoie de tine. Designul modern si minimalist are și rol de artă decorativă, așadar nu e doar un ghiveci cu niște fire atârnând, ci, din contră, are stil.
Cum interacționezi cu el? E simplu, prietenul nostru omniprezent, telefonul mobil, este cel care, prin intermediul aplicației Android sau iOS, ne pune la dispoziție o interfață pentru programarea ghivecelor și pentru primirea alertelor sau a mesajelor trimise de acesta.
Dar să bifăm și câteva informații tehnice, nu doar cele legate de experiența posesorului. Pentru cunoscători, platforma folosită este STM32 32-bit Arm Cortex MCUs. Avem de-a face cu un sistem IoT capabil să se conecteze la o rețea Wi-Fi locală care comunică cu serverul prin servicii REST. Comunicația locală între aplicația mobilă și serviciul embedded are loc printr-un hotspot.
Pentru definirea rutinei de irigare este necesară conectarea la internet. Ulterior, chiar în lipsa unei conexiuni, sistemul va menține ultima rutină comunicată de către server până când nivelul apei va scădea sub pragul critic.
Să trecem în revistă și care sunt acele informații absolut necesare pentru bunul mers al lucrurilor. În primul rând, avem evenimentul de irigare, nivelul apei în container, lumina, temperatura și umiditatea ambientală. Toate aceste detalii sunt transmise serverului de către sistemul embedded, serverul fiind cel care transmite orarul la care va avea loc irigarea efectivă. Așa cum menționam mai devreme, programul este setat din cadrul aplicației mobile.
Proiectul este în fază avansată de prototipare, la realizarea lui contribuind diverse companii și profesioniști din Cluj, lideri în domeniul lor (de la electronică și dezvoltare software până la marketing și design de produs). Cine-ar fi crezut în urmă cu câțiva ani că vom aduce inteligență și în cadrul unor obiecte atât de banale precum niște ghivece? Ceea ce este sigur este faptul că acesta este viitorul, unul care încearcă să ne facă viața mai ușoară și mai lipsită de griji.