TSM - TEDxEroilor Review

Andreia Zota - Studentă @ FSPAC, Facultatea de Jurnalism

Tema celei de a IX-a ediții a TEDxEroilor Mind The Gap , ( 4-6 mai, 2018) este centrată pe importanța descoperirii a ceea ce îngreunează evoluția sau împiedică atingerea adevăratului potențial.

În prima zi, la 17:05, Vlad Gliga, curatorul TEDxEroilor a făcut o scurtă introducere, după care Stelian Burduhos alături de Andreea Bogdan, l-au primit pe primul speaker: Pontus Stjernfeldt, fost director al unui lanț de aprovizionare din cadrul unei companii de renume mondial. El a descoperit că o abordare spirituală a vieții și a antreprenoriatului aduce atât fericire, cât și succes în afaceri. În cursul speechului a conturat patru principii esențiale pe care le urmează: I don't like it, therefor I won't accept it; What is the worst thing that could happen now; Honesty și Plan your actions, not the outcome.

Următorul speaker, Gabriela Culda, doctor în psihologie judiciară și avocat în Baroul din Cluj, a prezentat psihicul unui criminal și analiza acestuia. Fotograful Cornel Brad a pătruns în sufletul publicului cu fotografii de tip portret, ce au exprimat vizual emoțiile oamenilor. Înainte de pauza de 45 de minute dintre speakeri, Teatrul Independent, Reactor de creație și experiment, a încântat publicul cu scene ce aminteau de anii '90.

Cea de-a doua sesiune a început cu prezentarea celor trei pitchuri, care aveau ca scop câștigarea premiului de 5000 de euro. A început Eastride - prima flotă electrică de livrări din România, Terapie prin artă un proiect ce prevede, de șase ani, ateliere de desen, pictură, teatru etc. în spitale pentru pacienți și WellCode, o platformă educativă cu 1000 de utilizatori activi săptămânal.

Primul speaker din a doua sesiune a fost Cosmin Chiriță de la Edu Wizard. Acesta a vorbit despre bulele sociale, pe care le-a definit drept consecințe ale lipsei de educație sau a ale unor forme inadecvate de educație. Marc de Wit, Director of Strategic Alliances Circle Economy, a dezbătut problema poluării și a venit cu o soluție: Cycle more, Optimise, Stop wasting și Stop extracting. Următorul pe scenă a fost Mihai Arsenie, primul jurnalist cu sindromul Down din Europa, acreditat la ONU și reporter la TVR Cluj.

Cea de-a doua zi a fost și ea plină de momente și invitați speciali. Sâmbătă, de la ora 10:30 au urcat pe scenă: Diana Oncioiu (jurnalistă), Iulian Angheluță (fondator Free Miorița), Loredana Kaschovits (activistă), Oana Țoiu (fondator Social Innovation Solutions), Vlad Căpușan (alpinist), Alex Bologa (judocan nevăzător), Mircea Bravo (entertainer), Dan Clinci (arhitect), Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu, artist grafic), Tara Skurtu (poetă), Mihai Rotaru (co-founder Clever Taxi), Cristian Anton (CEO și co-founder MeetinVR), Ciprian Stănescu (fondator Innovations for Tomorrow) și Newton Howard (conduce Laboratorul de Neuroștiințe Computaționale la Oxford). Între timp, au avut reprezentații pe scenă cântăreața Maria Răducanu și trupa de balet Nameless.

Câștigătorii TEDxEroilor din acest an sunt Terapie prin artă, cu 48,3% din voturi. Aceștia și-au propus să reamenajeze curtea interioară de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și doresc extindere în toată țara.