TSM - Proiecte culturale inițiate de o companie de IT

Florin Pîrlea - Director general


Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) s-a născut în 2012, dintr-o dorinţă de a lupta împotriva stereotipurilor asociate României şi de a arăta că trăim într-o ţară firească. De altfel, "firescul" este conceptul pe care membrii ONG-ului îl invocă cel mai des în discuţiile despre necesitatea proiectelor derulate de ei. Demersurile lor ar putea fi traduse ca o încercare de a demonstra că România nu e ţara "altfel", "În care totul este posibil", ci o ţară "firească", normală.

Dacă un asemenea deziderat vi se pare naiv, poate ar trebui să ştiţi că organizaţia nu e alcătuită din puşti boemi: nucleul asociaţiei este format din membri ai echipei de la Gemini Solutions. Cum se împacă munca full time la o companie de software cu conceperea şi organizarea de proiecte culturale? "E o pasiune comună ce întăreşte coeziunea grupului profesional de ingineri", spune Florin Pîrlea, directorul general al Gemini Solutions şi preşedintele AICC România.

Primul proiect important lansat de AICC este site-ul Romanian Letters (http://romanianletters.ro), un portal ce reuneşte link-uri externe care au în prim plan câte un subiect românesc, fie că e vorba de personalităţi, de locuri speciale sau chiar de vinuri româneşti. "Scopul Romanian Letters nu este de a arăta că ţara noastră este mai bună sau mai rea decât oricare alta, ci doar de a-i preţui unicitatea. Vrem să redescoperim România", arată descrierea de pe site-ul proiectului. La rândul său, Florin Pîrlea spune: "Trebuie să ne opunem scăderii calităţii informaţiilor pe care publicul le obţine din mass media, informaţii despre ce a mai gătit Oana Zăvoranu şi ce dietă are Daniela Crudu". în spiritul acestei "opoziţii", AICC a încheiat şi un parteneriat cu radioul Activ eFeM, astfel încât Romanian Letters a devenit şi emisiune radiofonică. În fiecare seară de marţi, începând cu ora 18.00, membrii asociaţiei sunt gazda emisiunii Romanian Letters, care îşi propune, ca şi site-ul, să promoveze România de dincolo de stereotipuri. Emisiunea poate fi ascultată online (http://activefem.ro/) sau pe frecvenţa 92,7 FM (Bucureşti).

Site-ul cu poveşti frumoase despre România nu este singurul proiect al AICC. Anul trecut, multe dintre punctele cheie ale scenei culturale bucureştene (Ateneul Român, Academia Română, Palatul Şuţu) au găzduit expoziţii cu imagini ale puţin cunoscutelor statui de daci realizate de artişti antici romani în timpul domniei lui Traian. Expoziţiile au fost organizate sub egida "Statui de Daci", acesta fiind un alt proiect important derulat de asociaţie. Site-ul http://statuidedaci.ro vizează aducerea în atenţia publicului a acestor statui, care se află astăzi în muzee din lumea întreagă. Site-ul conceput de AICC reuneşte fotografii şi descrieri ale acestor statui, precum şi detalii despre locurile în care acestea se află. Portalul a fost conceput în colaborare cu istoricul Leonard Velcescu, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Sorbona) şi laureat cu Premiul Eudoxiu Hurmuzachi al Academiei Române (decembrie 2012).

Activitatea AICC este doar la început şi echipa are planuri mari pentru 2013. Inclusiv organizarea, în luna mai, a unei serii de evenimente care să marcheze aniversarea a 1900 de ani de la inaugurarea, la Roma, a Columnei lui Traian. Pentru Gemini Solutions, implicarea socială este o datorie, după cum spune Florin Pîrlea: "Guvernul şi ministerele nu pot face totul, societatea civilă suntem şi noi, mediul privat de afaceri. Dacă nu noi, atunci cine? Gospodinele, pensionari? Evident, e treaba noastră."

"Nimic pe lumea asta nu se rezumă la stereotipuri. România nu e țara vampirilor. Nici a câinilor vagabonzi, nici a cerșetorilor, nici a hackerilor.

România nu se rezumă însă nici la Casa Poporului, nici la Nadia şi Hagi, nici la mămăliguță și sărmăluțe.

Noi credem că România e o îmbinare de oameni și locuri, tradiții și mâncăruri, vinuri și istorii. Dacă vreți, e o îmbinare de arome. Arome care nu ne fac mai buni sau mai răi decât alte popoare, dar ne fac, cu siguranță, unici."