TSM - Interviu cu Arie van Bennekum - despre manifestul Agile

Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine

Am discutat cu Arie van Bennekum, coautor al manifestului Agile, despre cum a fost realizat acesta și despre cum se transformă 16 ani mai târziu. El va fi prezent la Cluj în cadrul conferinței GetAgile care va avea loc în luna aprilie.

Ovidiu Mățan: Agile manifesto este unul din aspectele esenţiale în construirea de software modern, iar dumneavoastră sunteţi unul din fondatori. Puteţi să le spuneţi cititorilor noștri care a fost contextul în care aţi scris manifestul în 2001? De unde îi vine numele?

Arie van Bennekum: Pot vorbi doar în numele meu nu și al celorlalţi. În 1994 am început să lucrez diferit, la nivel conștient. A fost o alegere clară. Nu înţelegeam care este valoarea mea ca designer tehnic, doream să schimb birocraţia și să îmbunătăţesc valoarea afacerii. De la început, am fost foarte activ în ceea ce privește bunele practici. Am reprezentat una din acele comunităţi de bune practici, DSDM Consortium din UK, în Salt Lake.

Consortium începea un nou capitol în America de Nord, iar președintele acestei iniţiative m-a inclus în sesiune. Îmi amintesc că am discutat pe marginea numelui, chiar după ce ne-am prezentat unul altuia modul în care lucrăm. Toţi lucram foarte diferit de ani buni, iar împărtășirea experienţei a fost primul pas.

Numele a fost primul aspect al discuţiei. Cred că mulţi nu știu de unde a venit ideea, dar eu cred că totul a pornit de la faptul că trebuie să te miști de la producerea de specificaţii la valoarea livrării, ceea ce face ca specificaţiile să se schimbe, de cele mai multe ori în timpul dezvoltării. 

Q: Cum priviţi conţinutul Agile Manifesto în 2017? Aţi schimba ceva sau aţi adăuga ceva la acesta?

A: Pentru mine, manifestul e și acum valid. Acum câţiva ani am înlocuit cuvântul "software" din prezentările mele cu cuvântul "solutions/soluţii". Valoarea unui business se reflectă la nivel de soluţii. O soluţie asimilează totul: schimbare, software, procese, hardware, marketing, etc. . Ani buni m-am referit la această stare în termeni de livrare completă.

Q: Care este sfatul dumneavoastră pentru cei care fac SCRUM?

A: Cred că mă întrebaţi ce sfat am pentru oamenii care fac Agile (nu-i așa?). Sfatul meu ar fi să fie deschiși la bunele practice ale celor din jur. Dogmatismul și excluderea reușitelor celorlalţi nu sunt idei bune, în Agile în special. A fi deschis la îmbunătăţirile altora este ușor, a fi deschis la îmbunătăţirile propriei persoane nu este ușor pentru majoritatea oamenilor.

Q: Unde vă putem vedea și vorbi în viitor?

A: Prima mea apariţie în România va fi la Cluj pe 24 aprilie 2017 la Get Agile UnConference și la workshopul pe tema transformărilor Agile din ziua următoare. Sper să întâlnesc oameni acolo.

Q: De ce ar trebui să participe cineva la Get Agile Unconference?

A: Această abordare Agile acoperă tot spectrul Agile, prin modul în care această metodă este experimentată. Puteţi găsi totul acolo: de la leadership, la transformare sau dezvoltare de story-uri.


Expert în transformări Agile la nivel internaţional, co-autor al Agile Manifesto și expert în management de proiect Agile, facilitator de echipă, tehnici Agile și implicarea utilizatorului. Pragmatic la nivel de structură, disciplină și bun simţ, de la primele sale zile în domeniul sănătăţii și al forţelor militare până în prezent , lider de gândire la Wemanity, președinte al Agile Consortium International, lector la universitate și speaker la conferinţe.

A dezvoltat modele de competenţe organizaţionale, de procese de transformare, tipuri de coaching, fapte ce facilitează o transformare Agile, o misiune nu tocmai ușoară.

Se implică în aspectele uman relaţionale și organizaţionale ale transformării, creând în jurul lui o echipă de adepţi calificaţi ai metodei Agile, având profile de la experţi în dezvoltare tehnică până la psihologi. Încrezător în echipele sale, le îndrumă pentru a-și atinge potenţialul.