TSM - Ecosistemul tech-startups din Cluj

Mircea Vădan - Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups

Se simte valul startup-urilor în România, iar în Cluj în 2012 au apărut evenimente de nișă și chiar startup-uri care au obținut finanțare/incubare. În ultimele săptămâni am participat la mai multe discuții despre tech startups, investiții și acceleratoare. Dar toate aceste discuții au fost în cercuri mai restrânse și încă nu am văzut un eveniment sau o întâlnire care să îi strângă pe toți care activează sau sunt interesați în acest subiect. Așa că punând toate aceste informații cap la cap, am abordat subiectul la Open Connect Cluj #6 (al cărui rezumat poate fi găsit aici) cu scopul de a scoate la iveală toate ideile și proiectele care împreună ar putea forma un ecosistem tech-startups mai trainic în Cluj (acum fiind tare subțire).

Părea evident că nimeni nu are o viziune de ansamblu asupra tuturor acțiunilor, e un fel de agitație browniană, în care nu se observă, încă, reguli generale și lucrurile mai au nevoie de timp până să se statornicească. Iar inițiativele apar și se mai suprapun în timp și conținut. Repet, mi se pare perfect normal pentru început, dar acum cred că ar trebui să intrăm într-o fază de clarificare și comunicare mai bună începând de la ce avem acum, cu speranța că se vor completa reciproc și ecosistemul va crește din contribuția fiecăruia.

(paranteză de clarificare, în accepțiunea mea, startups = "high growth, technology oriented companies")

Acest ecosistem l-aș analiza din punct de vedere al dezvoltării unui startup în fazele incipiente (early startup life). Aici mă refer la tipul de evenimente, programe de care are nevoie un startup și unde ecosistemul poate ajuta până în momentul decolării (investiție, accelerator, monetizare).

Generarea și pre-validarea ideii

(Pre-validare în sensul în care o adevărată validare este dată de existența userilor/clienților, iar în această fază vorbim de feedback-ul unor oameni cu experiență sau potențiali clienți dar în această fază nu există încă un produs al startup-ului).

Totuși aș putea considera că suntem bine acoperiți de Startup Weekend și Startup Live, ambele având rețele internaționale în spate (Startup Weekend și STARTeurope), Clujul devine un punct în aceste rețele și deci e pe harta lor. Ce avantaje vor fi rămâne de văzut, dar sigur sunt. De exemplu, faptul că UseTogether a câștigat SW Cluj în 2012 a fost o dovadă pentru acceleratoarele la care am aplicat că totuși e ceva de proiectul acesta (iar acum se văd rezultatele). Ideal ar fi ca evenimentele să aibă loc la destul timp între ele ca să nu se afecteze negativ sau ca să nu intre în concurență prea mult pentru participanți, resurse.

Valley of death

E perioada imediat următoare după SW și SL, în care majoritatea inițiativelor startup-like mor. De exemplu, din cele 11 idei pe care s-a lucrat la SW Cluj 2012, în viață, vizibilă este doar una (am auzit că alte 2-3 încă mai respiră, dar încă nu știu nimic concret). Dacă ar fi existat suport educațional, mentorat (deci non-financiar), probabil erau mai multe în viată. Și pe această latură nu avem nimic ca program de suport coerent (fiecare se descurcă cum poate).

Aici putem interveni noi cu ce avem acum în Cluj, prin mai multe tipuri de evenimente care există sau sunt în curs de planificare:

Networking - are loc deja prin Open Connect, Open Coffee (și alte evenimente de IT dar nu neapărat orientate spre startupuri), iar în curând se va adăuga și Startup Invasion. Aceste evenimente poate fi si locul potrivit de dat feedback pe idei de startupuri.

Startup Lounge - panel talks, discuții și informal drinks după program, va fi organizat organizat o dată pe lună la Cluj Hub (prima ediție va avea loc în februarie)

Startup Education Program - vine în completarea networking-ului, trecerea la următorul nivel: evenimente educaționale pentru startupuri tech pe teme specifice (ex: growth, finances and investment, lean development, pitching). Practic ar fi vorba de workshopuri/traininguri de 3-4 ore ținute de cineva cu experiență în tema respectivă, prezentare, case study și eventuale exerciții.

Startup Peer Support - mai des organizate, dar în cerc mai restrâns, în care startup-erii se întâlnesc și își prezintă o problemă de care s-au lovit iar împreună cu ceilalți încearcă să găsească soluții (ideea a fost implementată anul trecut de Florin Mureșan și au avut loc mai multe întâlniri sub numele de AntreprenoriCluj.info)

Toate acestea în diverse locații în Cluj, dar mai ales în locațiile în care aceste startupuri să crească (nurturing space), unde să poate să aibă ședințe, să fie organizate evenimentele menționate mai sus. Aici intervin Cluj Cowork și Cluj Hub.

Early-stage

Momentul în care un startup este în măsură să între într-un accelerator și de aici să decoleze mai departe (bineînțeles aceasta poate să se întâmple și mai repede, nu există o regula clară). Nu avem [încă] acceleratoare în România, deci accesul este mai greu. Dar se zvonește de câteva inițiative în acest sens și în 2014 sunt sigur că vom avea cel puțin unul, în carne și oase (adică cu bani și cu spațiu fizic). Nu m-aș mira prea tare dacă ar apărea 3 (sub diverse forme) până în 2015 (în București, Timisoara și Cluj). Dar un accelerator e al doilea pas, până atunci avem primul pas de făcut: consolidarea ecosistemului.

Există și vor apărea mai multe informații/inițiative iar schema aceasta nu se vrea a fi completă. Sigur există și alte proiecte care pot să completeze schema de mai sus pentru a da o vedere de ansamblu mai clară.

Câteva din cele menționate încă nu au avut loc, ci sunt la nivel de proiectare. Oricum, primăvara aceasta va fi definitorie.