NTT DATA Romania S.A (fostă EBS Romania S.A.) furnizează în prezent servicii software de dezvoltare şi testare pentru proiecte embedded, acoperind o gamă largă de competenţe în acest domeniu. Proiectele actuale au în vizor industriile automotive şi energetică, echipele noastre asigurând livrarea serviciilor în condiţii de calitate şi maximă securitate. Activităţile din acest departament se desfăşoară conform instrumentelor şi metodelor clienţilor, urmând îndeaproape procesele standard de dezvoltare software, de tip V-Model şi Agile. Etapele urmărite în cadrul lor se referă la specificarea cerinţelor clientului, analizarea acestora, proiectarea detaliilor, implementarea, testarea şi mentenanţa produsului software creat. Este important de menţionat faptul că dispunem de întregul spectru de certificări în domeniu, cea mai bună dovadă fiind faptul că suntem în permanență auditaţi de către clienţii noştri şi chiar de cei finali, fiind de fiecare dată pregătiţi să venim în întâmpinarea cerinţelor acestora.
Colegii implicaţi în proiectele Embedded dispun de o pregătire tehnică anterioară, având studii de specialitate susţinute la instituţii de învăţământ superior în domeniile: electronică, telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei, automatizări, ştiinţa calculatoarelor etc. . Direcţia embedded implică atât cunoştinţe de hardware cât şi de software, promovând dezvoltare de programe fiabile profitând de toate tehnologiile avansate în domeniu.
În ceea ce privește expertiza tehnică, dispunem de expertiză în operarea de microcontrolere (Renesas, Infineon, Microchip, Texas Instruments, Atmel), interfețe de comunicare (CAN, SPI, I2C, LIN, FlexRay, Most) și standarde specifice industriilor automotive şi energetică.
Serviciile de dezvoltare se axează pe dezvoltarea de software specific industriei auto pentru OEM (Original Equipment Manufacturers) și ODM (Original Design Manufacturers). De asemenea, mai furnizăm dezvoltare de funcționalități pentru Instrumente de bord (Instrument Clusters), Head-Up Display, Secondary Display, Camere Interioare, Camere Stereo, contoare energetice inteligente, sisteme Radar, sisteme Night Vision.
O serie de competente în zona de dezvoltare software embedded se conturează în următoarele direcţii: dezvoltarea de noi caracteristici bazate pe cerințele clientului; dezvoltarea de simulări de unități de control electronice și alte dispozitive de rețea (de exemplu, folosind CANoe); modelare şi configurare a interfeţei grafice (HMI); servicii de integrare de sistem şi teste de integrare; dezvoltarea instrumentelor de testare specifice; activităţi de dezvoltare şi configurare a driverelor (de tip 'low-level'); managementul diagnozei şi monitorizarea informaţiilor pe magistralele de comunicaţie; implementarea algoritmilor de control; Experienţa cu arhitectură AUTOSAR; dezvoltare bazată pe model (procese specifice de dezvoltare); dezvoltare de programe speciale de comandă şi control a contoarelor energetice inteligente.
Serviciile oferite în categoria de testare software embedded presupun: testare de tip 'black-box' şi 'white-box'; teste de sistem software folosind metode manuale, semiautomate şi automate; testarea diverselor drivere de comunicare (CAN, LIN, FlexRay, K-line, SPI, MOST etc.; testare de tip Software În the Loop (SIL) şi Hardware În the Loop (HIL); teste de integrare, teste de Unit, teste de sistem; testarea driverelor ASIC; implementare de tooluri de testare specifice.
Direcţiile lumii digitale au fost setate de către piaţa electronică de consum şi efectele acestora sunt acum prezente în fiecare colţ al vieţii noastre.
Consumatorii au fost crescuţi şi educaţi şi aşteptările lor sunt acum asemănătoare pentru orice produs folosesc, indiferent de industria în care produsul a fost dezvoltat: telefoane mobile, autoturisme, avioane, calculatoare, case etc. . Generaţiile tinere sunt deja adaptate în totalitate mediului digital. Membrii acestor generaţii sunt conectaţi cu persoane şi lucruri în moduri în care în trecut nimeni nu şi le-ar fi imaginat. Social media, gadgeturi, tehnologia wireless permit schimbul de date 'on the fly'.
Un număr impresionant de instrumente sunt legate între ele şi conectate la internet. Acest număr creşte exponenţial, conducând la trendul actual numit 'Internet of Things' (IoT). Oamenii au devenit dependenţi de internet. Accesul la internet mobil a devenit o comoditate din punct de vedere al lăţimii de bandă, volum şi preţ, în timp ce acum câţiva ani era considerat un lux.
Toate acestea deschid uşa noilor tehnologii: unde şi cum anume putem stoca toate aceste date? Cum asigurăm securitatea comunicaţiilor? Cum putem accesa aceste informaţii în modul cel mai eficient şi scurt cu putinţă?
Digitalizarea astăzi poate fi definită ca modalitatea în care tehnologia invadează fiecare aspect al vieţii noastre. Aceasta poate conduce la următoarea revoluţie industrială.
În aria digitalizării, lucrăm la câteva proiecte pentru industria automotive, luând în considerare migrarea datelor reprezentate analogic către cele digitale. Şi aici ne referim la produsele de genul instrumentelor de bord, head-up-displays, display-uri centrale. Informaţii precum vitezometru, turometru, viteze, asistență de trafic pot fi acum utilizate interactiv în diverse părţi ale display-ului. În afară de aceste funcţionalităţi, faptul că părţilor mecanice le-a luat locul un ecran TFT, oferă oportunitatea de interschimbare şi customizare a stilurilor şi arhitecturilor, devenind progresiv un dispozitiv total adaptabil.
Adiţional instrumentelor de bord, există o dorinţă crescută de a afişa informaţiile importante proiectându-le pe parbriz, prin intermediul head-up-display-ului. Asistența oferită de către maşina conducătorului auto duce la siguranţă mărită în timpul condusului şi la deschiderea către conectivitatea între autoturisme.
Proiectul de inovaţie pe care îl implementăm pentru interiorizarea oglinzilor exterioare la vehicule comerciale, leagă lumea digitală de cea fizică, oferind o interfaţă prietenoasă, prin utilizarea unei platforme Linux. Transpunerea acţiunii de a privi în oglindă ca şi asupra unui sistem inteligent nu poate fi decât un plus, reducerea consumului făcând acest lucru foarte atractiv pentru piaţă. În cadrul companiei acoperim toate etapele de dezvoltare software, de la ingineria cerinţelor până la lansarea în producţie, prin intermediul unei echipe dedicate şi ambiţioase de dezvoltatori pasionaţi.
Marea provocare a viitorului Embedded va fi legată de cicluri de dezvoltare a produselor tot mai scurte pentru un număr tot mai mare de caracteristici, în timp ce vor trebui îndeplinite cerinţe restrictive de siguranţă funcţională.