În 1 februarie am împlinit un an la actuala mea companie. Deşi am fost în acest punct de mai multe ori de-a lungul carierei, niciodată nu am simţit nevoia să împărtășesc ceva legat de acest lucru. În aproape 10 ani de business am lucrat atât pentru companii mari și mici, locale și multinaţionale, cu cultură corporatistă sau antreprenorială, în poziţii operaţionale sau de management, însă de data aceasta ceva este diferit.
Privind lucrurile din perspectiva unui analist curios, pare că undeva pe drum am învăţat niște lecţii, am descoperit noi pasiuni și mi s-au confirmat anumite bănuieli despre lumea din jurul meu. Suficiente pentru ca drumul ce urmează să rămână interesant și suficiente să cred că ceea ce împărtășesc poate aduce valoare.
Poate cea mai potrivită lecţie pentru această ocazie este legată de descoperirea motivelor pentru care organizaţia și echipa din care faci parte face diferenţa. Poate părea de bun simţ, dar este relativ interesant cum sarcinile și grijile cotidiene şi problemele urgente fac ca mulţi oameni să uite acest lucru, până când intră în faza de negare sau în modul de lucru "nu e grozav, dar plăteşte facturile". Aşadar, iată câteva motive pentru care organizaţia și echipa din care faci parte face diferenţa dintre bine și grozav:
Oamenii fac lucrurile să meargă sau le strică.
Provocările sunt importante.
(Supra) Performarea şi urmărirea progresului chiar ajută.
Recunoașterea e esenţială.
Mediul în care îţi petreci 8 ore + contează. Foarte mult.
Compania este formată din oameni, valorile declarate și imaginea proiectată în afara organizaţiei trec pe plan secund odată ce începi să lucrezi îndeaproape cu colegii tăi. Să fii în jurul unor oameni cu care rezonezi și care te determină să devii mai bun este un mod eficient de a-ţi menţine motivaţia. Lăsând la o parte strategia corporatistă de a "transforma" membrii organizaţiei într-o familie, colegii tăi (echipa imediată sau oamenii întâlniţi la dozatorul de apă) joacă un rol important în cât de fericit eşti în viaţa profesională/ personală. Într-o notă realistă, să găseşti oamenii potriviţi și să menţii sentimentul de apartenţă la grupul potrivit nu este cel uşor lucru de obţinut în business.
Da, oamenii sunt motivaţi de lucruri diferite, iar ceva ce nu este relevant pentru o persoană, poate fi esenţial pentru alta. Totuşi, să te simţi provocat și să poţi face ceva nou/ interesant/ motivant/ semnificativ/ plăcut/ important/ substanţial/ neplictisitor/ sau orice altceva ce funcţionează pentru tine este elementul care te face să vii în fiecare zi la birou fără ezitare și fără a calcula obsesiv costul de oportunitate pentru acţiunile tale. Faptul că realizezi ca provocările "s-au dus" este primul pas (conștient) pe un drum nedorit, dar cel mai trist este că, probabil, erai deja aici de ceva vreme înainte să realizezi că nu mergi în direcţia bună.
Nu am întâlnit niciodată pe nimeni care să vrea în mod conştient să sub-performeze şi să facă din aceasta scopul vieţii lui. Sunt oameni care fac ceea ce se așteaptă de la ei și oameni care vor mai mult decât se așteaptă. Posibilitatea de a-şi vedea progresul îi ajută pe ambii. Acest lucru presupune că obiectivele și așteptările sunt bine gândite în cadrul organizaţiei - nimeni nu se poate așteapta ca un junior să facă munca unui senior și să fie fericit când nu își atinge ţinta. De asemenea, prezentarea regulilor de la început şi neschimbarea lor în timpul jocului ajută. Mai mult, comunicarea clară a aşteptărilor şi a progresului este foarte importantă, iar, în general, o atitudine deschisă în organizaţie și în echipă nu strică.
Nu am văzut pe nimeni fericit să fie trecut cu vederea atunci când performează sau supra-performează. Oamenii doresc să nu fie văzuţi când nu fac ceva bine şi deci păstrează un profil discret, ignorând faptul că acest lucru le diminuează șansele de îmbunătăţire. Aşadar, să simţi că eforturile și rezultatele îţi sunt recunoscute (informal sau formal) este unul dintre cele mai importante aspecte care te ţin fericit și motivat. Este răspunsul la întrebarea "Ce câştig eu din asta?". Nu înseamnă că ești egocentric și vanitos, ci că ești om și eşti sincer cu tine însuţi. Din acest motiv este foarte important să împărtășești valorile organizaţiei, pentru a putea avea criterii comune când evaluezi chestiunile "demne de recunoaştere".
Dar oricât de creativă și interesantă e munca ta, oricât de bine te simţi cu tine în fiecare zi și cu performanţele tale, nu poți să ignori faptul că locul în care îţi petreci marea parte a timpului în influenţează clar starea ta de spirit. Dacă nu este plăcut, mai devreme sau mai târziu va începe să te enerveze, ceea ce înseamnă că deja te afli pe un drum greșit și că de acolo nu urmează decât o cale descendentă.
BONUS: "Lucrurile mici" pe care le credem de la sine înţelese (deși nu sunt): să poţi să faci lucrurile bine și să poţi faci lucrurile bune, corectitudine, promisiuni onorate și alte elemente cheie ca acestea.
Pentru a încheia într-o notă pozitivă, să găseşti organizaţia și echipa care fac diferenţa pentru tine este o adevărată aventură. Când am început această călătorie aveam impresia (falsă, după cum am aflat ulterior) că se va întâmpla de la sine, fără o nevoie specială de a construi pe baza atributelor existente care făceau lucrurile bune pentru a le face minunate. Dar odată cu experienţa vine și înţelepciunea. Acum știu că intrarea într-o organizaţie sau o echipă îţi dă acces doar la vârful aisbergului, în timp ce adevărata putere și substanţă se află departe sub nivelul apei.
În concluzie, odată ce găseşti organizaţia și echipa potrivite pentru tine, fă tot ce poţi să păstrezi acest sentiment şi bucură-te în permanenţă de călătorie!