TSM - Bunăstarea organizațională

Mădălina Nastasa - Sales Development Representative @ Azimut Happy Employees

Odată cu dezvoltarea companiilor, atât numeric dar și în termeni de calitate și complexitate a produselor și serviciilor oferite, factorul uman a devenit prim avantaj competitiv pe piață. Așadar, multe companii sunt puse în fața unei competiții acerbe pe talent, pe oameni educați în domeniu, creativi și dedicați firmei ce i-a angajat. Iată deci cum devine prioritar în business să ne gândim la bunăstarea acestor colegi la locul de muncă, să ne gândim cum putem să îi păstrăm mulțumiți și productivi cât mai mult timp... și nu doar HR-ul este responsabil acum de asta!

La ce ajută această bunăstare la locul de muncă?

Să ne gândim că un adult activ își petrece aproximativ un sfert, dacă nu chiar o treime din timpul său muncind (exlcuzând orele de somn). Astfel, o parte importantă din mulțumirea unei vieți de adult este dictată de condițiile și specificul locului de muncă. Desigur, aceeași ecuație se aplică și în mod invers: cu cât sunt mai nemulțumit și frustrat la locul de muncă, cu atât calitatea vieții mele de adult scade considerabil.

Un studiu Gallup efectuat pe 5 000 de angajați demonstrează că bunăstarea individuală la birou are efecte pe termen lung ( un an sau chiar doi în viitor, pentru o investiție făcută acum) pentru angajamentul crescut la locul de muncă. Acești oameni tind să își vadă locul de muncă ca fiind pozitiv, un loc al productivității și al implicării. În plus, pentru investiția făcută acum în măsuri pentru angajați, managerii vor culege roadele sub forma unei culturi organizaționale deschise, care provoacă și implică angajații și care cu siguranță îi va menține loiali organizației.

Tot Gallup, după interpretarea unei cantități enorme de date, ne aduce cinci elemente universale esențiale bunăstării unui om, cu mențiunea că această selecție s-a făcut pentru a fi aplicabilă între culturi și națiuni diferite. Fiecărei dintre aceste categorii i-am atașat o recomandare sau două pentru a putea fi aplicate în companii:

A. Bunăstarea în carieră ( career wellbeing) - cum îți ocupi timpul sau cât de mult îți place jobul tău

B. Bunăstare socială ( Social wellbeing) - relații puternice și sentimente pozitive față de cei din jur.

C. Bunăstare financiară ( Financial wellbeing) - felul în care fiecare își gestionează resursele economice.

D. Bunăstare fizică ( Physical wellbeing) - ține de sănătatea și enegia necesară pentru a ne îndeplini sarcinile zilnice.

E Bunăstare în comunitate (Community wellbeing) - cât de conectați și implicați suntem în comunitatea în care trăim.

Marea majoritate a studiilor ne conduc fără echivoc către ideea că un loc de muncă unde se pune accentul pe bunăstare este benefic atât pentru management ( profit, productivitate, retenție crescute) precum și pentru angajat ( mulțumire, loialitate, satisfacție la nivel personal). În concluzie și pe scurt, wellbeingul e bun pentru toată lumea. Altă întrebare?

În acest sens, Azimut Happy Employees organizează un eveniment ieșit din sfera clasicelor conferințe - Zoom In! Vă așteptăm pe 27 Aprilie la clădirea The Office pentru a discuta exact despre bunăstarea la locul de muncă.

Pregătiți-vă poveștile de la firmă și întrebările pentru că speakerii noștri vă așteaptă!