TSM - Editorial nr. 56

Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine


Vă mai amintiți de acele teme pe care le primeam elevi fiind, în care ni se cerea să ne imaginăm orașe ale viitorului? Câte din minunile acelea visate de noi atunci le vedeți acum concretizate în spațiul urban contemporan? Nu sunt puține exemplele când multe dintre ele și-au găsit deja materializarea. Orașul fantezist al copilăriei s-a metamorfozat la vârsta adultă într-un smart city, concept din ce în ce mai răspândit și asumat de edilii marilor centre urbane de pretutindeni. Orașe cu grad de poluare redusă, cu panouri solare, cu parcări pe care le găsim mai ușor prin intermediul unei aplicații, cu sisteme informatice care nu mai permit statul la cozi.... Clujul încearcă și își dorește să acceadă cât mai repede la titlul cu drepturi depline de ,, smart city". Dacă aruncăm o privire la startupurile din jurul nostru din zona de smart city și IOT, remarcăm că multe dintre acestea răspund într-o manieră eficientă necesităților locuitorilor clujeni. Există deja startupuri care rezolvă problema birocrației, a parcărilor, chiar și a facilitării unei consultații medicale. Acestea sunt doar câteva exemple de startup care au oferit soluții la problemele cele mai stringente. Multe din proiectele pornite sunt cu 2-3 ani înaintea pieței, stare de fapt care ne dă suficient timp pentru o bună planificare și integrare a acestora. Mai multe detalii despre acest subiect, găsiți în pagina de startupuri din acest număr. Lansez totodată întrebarea: ce ți-ar plăcea să vezi în orașul tău ?

În această lună, Today Software Magazine împlinește cinci ani de la prima ediție. Ne bucurăm că putem susține pasiunea pentru programare și vă promitem noutăți în continuare. De altfel, am lansat de curând pentru pasionați, abonamentul PDF anual la revistă care vă oferă înainte de ediția tipărită, revista în format PDF. De asemenea, veți avea acces la toate articolele încă din prima zi, pe site fiind publicate în decurs de o lună. Ne bucurăm să constatăm că până acum au fost mulți doritori și să vă anunțăm că, în funcție de numărul abonamente, s-ar putea ca pe viitor să acordăm și conținut exclusiv.

În acest număr am publicat două interviuri: Cum am devenit un profesionist Agile, un interviu cu Venkat Subramaniam, speaker, specialist Java, consultant, profesor la Universitatea din Huston. Al doilea interviu este acordat de ......care s-a implicat prin suport tehnic în materializarea unui proiect cultural, Vreau Un Dac în Bucureşti. Pentru definirea cerințelor unui produs de succes pe piață trebuie să știi cum să analizezi dorințele clienților și să poți verifica un produs încă de la primele sale versiuni. Puteți citi despre acestea în Cele şapte păcate capitale ale produsului tău: Imprudenţa Avariţiei. În aceeași zonă de produs, dar pe partea de dezvoltare, vă invităm să citiți: Transformarea digitală cu ajutorul Sistemelor Embedded. Dacă aveți curiozități despre realizarea prototipurilor atât de necesare startupurilor și ideilor de produs, articolul Rapid prototyping cu RubyOnRails vi le satisface cu siguranță. Procesul de inovație poate fi unul elaborat, iar articolul Design Concept - folosirea procesului de design pentru inovație vă propune o serie de pași și etape pentru realizarea acestuia. Din zona serverless processing vă propunem două articole: Serverless Architecture și Serverless computing folosind Azure Functions. La final, vă adresăm o invitație de a încerca un spațiu de co-working prin Coworking și România.