TSM - Ce ne așteaptă în biroul anului 2017?

Mădălina Nastasa - Sales Development Representative @ Azimut Happy Employees

Generației milenare i se datorează multe dintre schimbările apărute în organizațiile actuale. Unele dintre acestea s-au întâmplat din pură necesitate, pentru a fi în actualitate cu nevoile și caracteristicile generațiilor de pe piața muncii sau din dorința de a crea din locul de muncă un spațiu cât mai apropiat de ideal. Și milenarii au multe idealuri! După cum am "amenințat" în prezentările și articolele acestui an, o nouă generație își face loc pe piața muncii - generația Z, care va aduce noi așteptări, competențe și desigur, nevoi.

Acest amestec generațional poate crea confuzie și incertitudine în rândul angajatorilor și al managerilor. Pentru a veni în întâmpinarea acestor schimbări, am ales să vă prezentăm trei tendințe majore ale anului 2017 în ceea ce privește locul de muncă și managementul resurselor umane.

A. Blended workforce

Mulți dintre noi deja lucrăm în acest sistem! Sintagma blended workforce se referă la un amestec de angajați full time, part-time, colaboratori pe proiecte, leasing de personal sau freelanceri. Un studiu realizat tocmai pe acest subiect relevă faptul că majoritatea (în USA, procentajul atinge 90%) dintre companii preferă/vor prefera astfel de colaborări în detrimentul clasicei angajări pe termen lung. Freelancerii, în mod special, vor beneficia de această deschidere din partea companiilor care îi vor căuta pentru proiecte punctuale și îi vor include în echipe deja existente, posibil multiculturale sau dispersate geografic.

De ce prosperă acest tip de colaborare? Motivele sunt multe și de altfel deloc greu de înțeles: eficientizarea costurilor cu angajații (asigurări de sănătate, beneficii pentru angajați,birocrație), flexibilitate - de ambele părți, căutarea experților cu skilluri nișate doar atunci când este nevoie de ei etc. . Același studiu ne oferă o statistică uluitoare: în următorii ani, până la 40% din forța de muncă va fi reprezentată de freelanceri. Desigur, ne putem aștepta ca sfera vestică să se apropie mai repede de acest număr decât România dar cu siguranță semnele există și aici.

Chiar dacă această formă de colaborare poate fi percepută ca fiind mai puțin solicitantă decât altele, există așteptări și din partea acestor colaboratori. În mod ironic, competențele căutate la ei sunt și cele pe care mulți angajatori le văd ca fiind laconice în prezent - lucru în echipă, comunicare scrisă și abilitatea de a conduce echipe cu membri ce lucrează remote. Iată deci câteva dintre așteptările la care trebuie să excelăm în calitate de colaborator independent sau, din alt punct de vedere, ce să căutam la freelancerii pe care dorim să îi alăturăm echipei noastre.

B. Evaluarea anuală - specie pe cale de dispariție

Fie că intră în atribuțiile departamentului de HR, ale team leader-ului sau șefului de departament, evaluările și sesiunile de feedback către angajați și colegi vor crește cu siguranță în frecvență. Majoritatea milenarilor simt nevoia unui feedback constant, pe proiect, task sau pe o perioadă scurtă de timp. Așadar, majoritatea consideră că evaluările anuale aduc foarte puțină plus valoare întrucât perioada de timp și volumul de sarcini este prea mare pentru a-și aminti comportamente exacte, gradul de îndeplinire al taskului sau detalii care ar fi putut face diferența.

În plus, suntem obișnuiți cu reacții și aprecieri aproape instantante de pe platformele de socializare și interacțiunile cu cei apropiați… cine mai poate aștepta un an pentru a-și auzi punctele forte, cele de îmbunătățire și șansele de promovare în firmă? Sesiunile constante de feedback, monitorizare și apreciere ale progresului afectează pozitiv și în mod direct motivația angajaților și angajamentul lor față de sarcină, așadar această tendință aduce valoare cuantificabilă atât pentru angajați cât și pentru management.

C. A 5-a generație pe piața muncii - generația Z

Fie că ne raportăm la Generația Z ca fiind o "specie" nouă și separată sau că îi încadrăm în marea cohortă a milenarilor ca o subdivizune, cert este că din 2017 din ce în ce mai multe firme își vor completa echipa cu acești angajați. Spre deosebire de milenarii cu care deja ne-am obișnuit, acești nou veniți au crescut de la vârste fragede cu tehnologia în case, școli sau cercuri sociale. Conexiunea la internet de pe telefon/tabletă (pocket device), accesul la orice fel de informații la orice oră precum și nevoia permanentă de a rămâne conectați sunt doar câteva dintre lucrurile care au dat formă acestor viitor colegi și stilului lor de lucru. În ciuda afinității pentru tehnologie, cei din generația Z se anunță a fi adepții comunicării față în față la birou (51% dintre respondenți), mai ales cu managerii și colegii lor în detrimentul comunicării scrise. O nevoie acută din partea angajatorilor este aceea de investiție în soft skills precum responsabilitatea sarcinii, rezolvarea de probleme, managementul timpului sau comunicare interpersonală. Reeducarea continuă în aceste arii completează cunoștiințele lor tehnice aproape înnăscute. Așadar, locul de muncă ideal pentru ei este construit pe norme comportamentale foarte bine definite și învățarea de comportamente sănătoase la locul de muncă între colegi, clienți etc. .

Întrucât criza talentelor se va acutiza dramatic în următorii ani, angajatorii vor fi puși în postura de a se lupta pentru angajații buni și foarte buni cu alte companii mai mult decât niciodată. Cum ne asigurăm retenția în cadrul acestei generații? Prin crearea jobului ideal pentru ei. Acest job este unul flexibil, cu beneficii pentru angajat dar creat pe termen lung, cu o contribuție evidențiată în cadrul companiei și cu posibilitatea unui cumul de competențe cât mai ridicat. Asemănător cu milenarii, și succesorii lor doresc să vadă un scop, o misiune care transcende sarcinilor punctuale și către care să își îndrepte eforturile. Iată câteva dintre tendințele și schimbările la care ne putem aștepta la locul de muncă în următorul an. Desigur, există spațiu de interpretare pentru fiecare industrie sau model de business dar un lucru este cert - cohorta milenară va menține spațiul de lucru în continuă schimbare și nimeni nu poate fi prins pe nepregătite sau refuzând noutăți la acest capitol. Acestea fiind spuse, vă dorim ca anul 2017 să aducă schimbări dintre cele mai binevenite și profitabile la locul vostru de muncă!