TSM - Bluetooth Beacon Tracking – Funcţionează în dublu sens

Cătălin Huzum - Software Developer @ Accenture


În ultimii ani, a apărut o cerere mare pentru monitorizarea și pentru servicii de localizare indoor, deoarece au apărut multe tehnologii performante având costuri reduse. Una dintre aceste tehnologii care facilitează monitorizarea și navigaţia indoor este cea oferită de transmițătoarele (beacon) Bluetooth. Acest articol va prezenta două dintre cele mai utilizate metode de localizare folosind transmițătoarele Bluetooth și tipurile de situaţii pentru care se potrivesc cel mai bine.

Metoda Fixed Beacon - Dincolo de zgomot

Abordarea cea mai uzuală utilizează dispozitive beacons fixe amplasate în poziţii coordonate, relative la o hartă indoor. Dispozitivele mobile cu Bluetooth recunosc beaconurile când se află în raza de acţiune și determină poziţia dispozitivului pe hartă, utilizând puterea semnalului dobândit pentru a măsura distanţa și a ști care este plasarea beaconurilor.

Având în vedere natura semnalului Bluetooth, care poate fi afectat de orice obstacol aflat între emiţător și receptor, se pot utiliza mai multe tehnici pentru a obţine o locaţie de încredere. Acestea facilitează monitorizarea unui dispozitiv cu Bluetooth (telefon, tabletă sau alt dispozitiv smart) cu ajutorul transmițătoarelor Bluetooth. Datele care pot fi adunate din monitorizare, de la fiecare dispozitiv mobil, pot apoi fi trimise la un sistem centralizat în scopuri analitice și pentru a oferi alte servicii precum harta în timp real.

Un exemplu practic al acestei abordări ar putea fi un tur digital în muzeu, unde fiecare cameră sau obiectiv ar putea avea un beacon fix care să emită un semnal Bluetooth specific. Dacă o persoană își instalează aplicaţia mobilă a muzeului, pe măsură ce aceasta trece pe lângă un beacon, telefonul va prelua semnalul, iar informaţiile relevante și ţintite legate de exponat ar putea fi furnizate pentru a oferi o experienţă mult mai atrenantă pentru vizitator.

O altă posibilitate - ascultarea atentă

O altă abordare pentru monitorizarea cu transmițătoare Bluetooth, care devine din ce în ce mai fezabilă, pe măsură ce costul echipamentului coboară, presupune dispozitive receptoare Bluetooth fixe în locul dispozitivelor mobile evidenţiate mai sus. Aceste dispozitive fixe vor prelua orice semnal Bluetooth de la transmițătoarele din raza lor de acţiune și vor transmite informaţia astfel dobândită la un sistem centralizat pentru partea analitică.

Sistemul central va aplica o filtrare de semnal și, pe baza locaţiei dispozitivelor fixe, programate în sistem, va determina poziţia beaconurilor - un simplu revers al conceptului explicat mai sus. Utilizând această abordare, în locul dispozitivelor mobile de monitorizare, se poate realiza monitorizarea beacon-urilor individuale, ceea ce permite studii de caz noi și inovative.

De exemplu, Accenture Mobility a creat o soluţie 'Connected Conference' pentru o întrunire comercială majoră, pentru a aduna date despre timpul pe care oamenii l-au petrecut în secţiunile diferite ale evenimentului, după care s-au realizat analize pentru a obţine date semnificative. Participanţii care au fost de acord să participe în acest studiu au primit dispozitive transmițătoare Bluetooth mici, de mărimea unei monede pe care să le poarte cu ei. Acestea au interacţionat cu dispozitivele receptoare Bluetooth fixe care au fost plasate la standurile demo și în sălile evenimentului. Pentru acest studiu de caz, Accenture a creat un panou dashboard unde - poate nesurprinzător - se putea vedea că oamenii se adunau cel mai mult în jurul barului unde se servea cafea. În funcţie de ocazie, studiu de caz şi obiectiv business, un astfel de sistem poate să adune:

Alte studii de caz ale acestei abordări ar putea include și monitorizarea uneltelor, a bunurilor și a anumitor părţi ale unei fabrici, unde pot fi atașate dispozitive beacon de componente și dispozitive receptoare fixe pe parcursul liniei de producţie.

Beneficiul acestei abordări va fi accesul la datele de monitorizare în timp real, dar și la date analitice în ceea ce privește durata în care anumite componente rămân într-o anumită parte a fabricii.

Sunt multe provocări ce trebuie luate în calcul atunci când se construiește un astfel de sistem, de la back-end la front-end, la dezvoltarea de aplicaţii embedded și mobile. Cu toate acestea, această metodă simplă de monitorizare (pentru a vedea timpul când părţile mobile sunt în mișcare și care este durata petrecută în anumite locuri) folosește puţină lungime de bandă și devine din ce în ce mai ieftină.

Implementare

Din perspectiva hardware, utilizarea dispozitivelor transmițătoare beacon se bazează pe faptul că sunt de dimensiuni mici şi suficient de uşoare pentru a putea fi purtate sau ataşate la orice obiect ce poate fi monitorizat. Din fericire, există multe opţiuni disponibile pe piaţă: forme diferite, uz diferit, preţuri diferite.

Dispozitivele beacon folosesc Bluetooth Low Energy (Bluetooth v4), ceea ce presupune o eficienţă sporită a energiei utilizate, și minimizează impactul asupra consumului bateriei. Există specificaţii standard pentru protocolul beacon, precum iBeacon (dezvoltat de Apple) sau Eddystone (dezvoltat de Google), dar sunt disponibile şi utilizate multe alte formate 'deschise'. Când vorbim de dispozitivele Bluetooth receptoare, practic se poate folosi orice dispozitiv care se poate conecta la Bluetooth (dispozitive de tip 'Internet of Things'), de la cele cu scop generic Raspberry Pi sau Arduino, de exemplu, la dispozitive customizate. Dispozitivul care ascultă va decoda formatul mesajului de la beacon. Dispozitivele beacon pot transmite date de tip senzor ca parte a mesajului lor, lucru ce poate fi, de asemenea, încorporat în soluţie.

În funcţie de studiul de caz, sistemul central poate fi o soluţie cloud sau cu localizare fixă, dar aceasta trebuie să poată gestiona toate datele trimise de dispozitivele receptoare în timp real (sau în batch dacă este astfel configurat), să proceseze datele, iar apoi să agregheze componenta analitică pentru a livra insight (semnificaţie) înapoi. Un sistem ar trebui să poată gestiona furnizarea şi organizarea atât a dispozitivelor beacon cât şi a dispozitivelor receptoare, pentru ca întreg ansamblul să funcţioneze bine şi repede.

Concluzie

Datorită cererii mari, a posibilităţilor de utilizare a tehnologiilor de monitorizare indoor şi a costurilor reduse de activare, monitorizarea prin transmițătoare Bluetooth are un potenţial enorm pentru spațiile indoor. Susţinute de către dispozitive IoT din ce în ce mai multe, multe dintre ele capabile să suporte Bluetooth ca standard - numărul studiilor de caz pentru acest tip de tehnologie se consideră că va creşte simţitor. Cu standardul Bluetooth v5 pe cale să apară, promiţând aplicabilitate extinsă, viteză de comunicare şi eficienţă eneregetică alături de alte feature-uri, ne aşteptăm ca dezvoltarea şi scara de aplicabilitate a acestei tehnologii să crească atât pentru aplicaţiile Bluetooth din acest articol, cât şi pentru multe altele!