Ceea ce nu foarte multe persoane știu, mai ales în România, este că activitățile Bosch încorporează mult mai mult decât frigidere și bormașini. De exemplu, motto-ul nostru pentru acest an este “Simply connected”. Ce stă în spatele acestui motto? Soluții inteligente și inter-conectate, împărțite pe patru domenii de activitate: mobilitate inteligentă, locuințe inteligente, orașe inteligente și industrie 4.0. În acest context, compania oferă o varietate atât de produse, cât și de soluții inteligente, ce au scopul de a ajuta consumatorii în a avea o viață mai confortabilă, eficientă și mai sigură.
În acest articol prezint pe scurt una dintre soluțiile dezvoltate în cadrul proiectului de industrie 4.0, la care au avut o contribuție considerabilă și inginerii din centrul de dezvoltare situat în Cluj, și anume: TraQ – Monitorizarea Calității Produselor în timpul transportului.
Procesul de ambalare al produselor și pregătirea acestora pentru transport, este acum „garnisit” prin folosirea senzorilor integrați ce sunt conectați la Cloud-ul Bosch IoT de date. Acești senzori înregistrează permanent valorile datelor relevante pentru calitatea produselor, cum ar fi temperatura, șocul sau umiditatea. Senzorii transmit aceste date în Cloudul de date, având la bază un protocol de Bluetooth Low Energy, unde se fac evaluări automate ale diferitelor incidente legate de calitate ce pot apărea în timpul procesului de furnizare sau de aprovizionare. Utilizatorii pot fi astfel alertați în timp real, iar partenerii implicați în acest proces pot iniția imediat măsuri de prevenire a incidentelor. În plus, ora de sosire a bunurilor poate fi estimată în timp real, având la bază datele ce indică localizarea geografică a bunurilor în timpul transportului.
Principalele beneficii ce le aduce această soluție sunt: transparență în timp real pe tot parcursul procesului de furnizare și aprovizionare pentru o optimizare a transportului și o perfecționare a managementului de risc; o continuă documentare a transportului pentru a putea fi respectate toate reglementările de conformitate și pentru o vizibilă îmbunătățire a managementului reclamațiilor; inspecție automată a bunurilor la intrare pentru perfecționarea managementului calității și evitarea costurilor adiționale cauzate de eventuale defecțiuni ale bunurilor la primire.
Pentru soluțiile folosite în logistică, precum TraQ, sunt relevante anumite aspecte pe care senzorii le suportă și care pot fi folosite fie în întregime, fie doar parțial, în funcție atât de informațiile relevante pentru anumite bunuri, cât și de modalitatea de transport al acestora. De exemplu, pentru monitorizarea stării bunurilor, noi punem la dispoziție un dispozitiv cu un microcontroller CortexM, ce are la bază diverși senzori care pot livra date legate de temperatură, umiditate și presiune, folosite adeseori la detectarea calității; date de accelerație de mare precizie, înclinație sau vibrație, folosite la identificarea eventualelor șocuri apărute în timpul transportului care pot conduce de asemenea la accidente sau deteriorări ale bunurilor; date de luminozitate, ce poate fi un indicator al unui eventual furt sau acces neautorizat la bunuri; date ce măsoară unde acustice și câmpuri magnetice.
Mai mult decât atât, pe lângă datele de mediu livrate de diverșii senzori, dispozitivul folosit în aplicația de TraQ, deține și module de GSM (bazat pe solutii ublox), GPS (bazat pe un SIM-card M2M) și WLAN, ce pot fi folosite pentru localizarea bunurilor. În plus, un chip RFID EM este pus la dispoziție pentru identificarea și transmisia statusului la portile de preluare. Iar pentru transporturile ce necesită o perioadă mai îndelungată, cum sunt transporturile de mărfuri aeriene sau navale, bateriile folosite pot fi: baterii cu durata lungă de funcționare, de peste 100 de zile, baterii reîncărcabile, acumulatori adiționali sau baterii alimentate continuu prin USB. Carcasa dispozitivului este rezistentă la uzura provocată de praf, apă sau uleiuri; gama variată de mărimi și forme ale carcasei, oferă posibilitatea montării dispozitivului în diverse aplicații, cum ar fi pe cutii modulare de transport, pe paleți etc. .
Având la dispoziție datele menționate anterior, atât online, cât și date istorice, echipa noastră de analiști de date, este capabilă să ofere soluții simple de analiză vizuală a datelor, cât și soluții complexe de predicție. Ei au competențele necesare în a oferi mijloace de monitorizare în timp real, mijloace de reacție mai rapidă și mai eficientă la detectarea avariilor, de anticipare a anumitor incidente și de suport bazat pe date în analiza problemelor.
Astfel, întreaga rețea este inter-conectată, de la furnizori până la ambalarea, stocarea, expedierea mărfurilor și predarea lor clienților finali, inter-conectare ce este posibilă numai dacă se poate face o urmărire integrală a transportului, a datelor de calitate, a datelor online legate de bunurile aflate în tranzit, conectate cu alertele în timp real.