TSM - 6 sfaturi pentru a folosi GNU/Linux în corporații

Marius Botiș - iOS Developer @ Tora Trading Services

Experiența noastră, a autorilor articolului de față, adunată în zece ani de folosire a GNU/Linux în corporații poate fi împărtășită celor care sunt interesați. Dar prima întrebare ar fi de ce ai vrea să rulezi GNU/Linux pe calculator în locul sistemului de operare furnizat de angajator?

Mai jos sunt câteva motive pentru care noi preferăm să-l folosim:

Sfatul 1: Ia în considerare posibilele dificultăți.

Voi fi direct: dacă este prima oară când folosești GNU/Linux, mai ales într-o corporație, vei avea nevoie de ajutor. Trebuie să ai cunoștințe tehnice (hardware și de rețele) ori colegi/colege care te pot ajuta. GNU/Linux și programele disponibile pe el suportă o multitudine de moduri de lucru, dar de multe ori ai nevoie să cunoști denumirea exactă pentru a găsi documentația despre cum se folosește.

Un aspect pozitiv a GNU/Linux-ului este că de multe ori e mai ușor să găsești soluții când ceva nu funcționează: majoritatea erorilor se regăsesc în fișiere text (loguri) nu într-o interfață grafică, ceea ce le face ușor de copiat într-un motor de căutare (iar o căutare de genul "Ubuntu \" de obicei găsește o soluție). Și există și resurse gratuite de ajutor.

Sfatul 2: Întreabă departamentul IT!

Vorbim despre instalarea GNU/Linux-ului pe un sistem (laptop sau desktop) pe care-l folosim la lucru. E proprietatea companiei. Nu încerca să instalezi "pe ascuns". Întreabă departamentul de IT dacă sunt anumite norme de securitate care trebuie respectate (de exemplu criptarea fișierelor).

Experiența noastră este că folosirea GNU/Linux pe echipamentul companiilor nu este o problemă cât timp:

Sfatul 3: Alege o distribuție larg folosită.

E mult mai ușor să găsim soluții la eventualele probleme dacă folosim o distribuție ca Ubuntu sau Fedora. (În general, soluțiile la probleme GNU/Linux se găsesc mult mai ușor pentru că e ușor de copiat mesajele de eroare din fișiere text într-un motor de căutare decât mesajele grafice în alte sisteme de operare).

Un alt avantaj al distribuțiilor populare este că majoritatea programelor există precompilate pentru ele.

Dacă ai de ales între mai multe soluții (Ubuntu și Fedora de exemplu), alege-o pe cea care are "comunitate locală" mai mare (deci ce folosesc colegii/colegele sau prietenii).

Un alt sfat ar fi să instalezi ultima versiune lansată. Anumite distribuții au versiuni "stabile", dar acestea conțin de multe ori versiuni mai vechi ale programelor care poate nu interacționează la fel de bine cu formate/protocoale proprietare.

Un alt sfat ar fi - pe cât posibil - să nu schimbi setările implicite. Rularea cu setările implicite ușurează munca altora când încearcă să te ajute.

Sfatul 4: Nu renunța complet la sistemul de operare vechi.

Chiar dacă poți face aproape tot ce vrei sub GNU/Linux, tot timpul există acel 0.01% care este greu de îndeplinit (de exemplu, schimbarea parolei de domeniu). Pentru astfel de cazuri este foarte recomandat să lăsăm sistemul de operare original și să instalăm GNU/Linux lângă el într-o configurație "dual-boot". Această configurație este utilă și la depanarea problemelor (de exemplu, dacă nu funcționează o imprimantă, putem porni MS Windows și să confirmăm că problema nu este cauzată de sistemul de operare).

Câteva sfaturi mai concrete:

O ultimă idee legată de a nu face o schimbare definitivă: cele mai multe distribuții GNU/Linux au o variantă "live" disponibilă (pe CD / DVD sau USB). Poți încerca aceste variante fără niciun risc și poți verifica dacă distribuția respectivă ți se potrivește / dacă poți îndeplini sarcinile zilnice cu el (de exemplu, să te conectezi la rețea, să accesezi internetul, să accesezi fișierele în rețea, imprimantele, ...).

Sfatul 5: Fii conștient de timpul necesar pentru familiarizare!

Deși în final e aproape sigur că vei fi mai productiv cu GNU/Linux (mai ales dacă lucrezi în IT), trebuie să fii conștient că la început productivitatea îți va scădea și de multe ori te vei gândi frustrat "vreau să fac un lucru simplu. De ce nu pot să fac pur și simplu X?"

De aceea, nu recomandăm schimbarea pe GNU/Linux când există presiuni, cum ar fi livrarea unei schimbări importante în produsul companiei.

Sfatul 6: Caută alte soluții pentru programele folosite.

În cazul ideal când schimbi pe GNU/Linux toate programele pe care le folosești sunt disponibile și le poți folosi în continuare. Această situație este din ce în ce mai comună (de exemplu, Firefox, Chrome, Thunderbird, LibreOffice, Eclipse, IntelliJ, Atom, VS Code - iar aplicațiile web gen JIRA, Pivotal, Confluence sunt implicit compatibile cu orice sistem de operare). Dar și în cazul în care un program nu este direct disponibil pe GNU/Linux, există variante. (În câteva cazuri este chiar recomandat folosirea de variante - vezi exemplul cu Cisco VPN/Skype mai jos):

Acestea au fost sfaturile și baftă în folosirea GNU/Linux-ului 100% din timp. Dacă întâlnești dificultăți, te rugăm să le faci publice (preferabil împreună cu soluția găsită) astfel încât să-i fie mai ușor persoanei următoare care întâlnește aceleași probleme.