TSM - Editorial nr. 53

Ovidiu Mățan - Fondator @ Today Software Magazine


Am asistat de curând la finala CESA (Central European Startups Awards) din România, unde m-am bucurat să văd că mulți dintre câștigători au oferit soluții la care avem deja acces precum Pony Cars, Hipmenu sau Vector Watch. Le-am menționat doar pe cele mai populare, care au început să facă parte din viața noastră. Așadar, la întrebarea ,, există startupuri în România?,, începem să răspundem din ce în ce mai des afirmativ și mai mult, să ne remarcăm prin contribuții consistente în domeniul inovațiilor europene și mondiale.

Cum unul dintre impulsurile de bază ale apariției ITDays este și încurajarea inovației, încercăm și în acest an să inspirăm comunitatea invitându-vă să asistați la: BuddyGuard : IoT & Machine learning startup road. Aceasta este o soluție pentru protejarea spațiului disponibilă la nivel global și care a primit o finanțare de peste un milion de euro. Ținem să menționăm prezența unuia dintre cei trei cofondatori, George Platon, care este și un vechi colaborator al revistei. O altă prezentare este cea de la Zimilar, o soluție ce folosește big data & machine learning pentru a găsi produse asemănătoare pornind de la fotografiile acestora. Varujan Pambuccian ne va vorbi despre cei patru factori de dezvoltare a societății informaționale în viitor: Bioinformatica, Fabricația aditivă, Robotica, Inteligența artificială. În secțiunea de cercetare, veți putea asista la prezentări despre implanturi dentale electronice, susținute de Dan Tudose, sau la soluții de dezvoltare computer vision systems pentru mașini, expuse de Cătălin Golban de la Bosch. Vor fi multe astfel de prezentări care sperăm să ajute startupurile și produsele de mâine.

Revenim la acest număr, ne bucurăm să vă facem cunoscut un exemplu concret de colaborare de succes între domeniul formativ-educațional și companiile locale în: Când o companie IT sprijină mediul academic! . În contextul unei suprasolicitări de date din ce în ce mai greu de gestionat, soluții pentru procesarea datelor în timp real sunt analizate în articolul Procesarea fluxului de date în lumea Big Data. Continuăm seria de articole SAP Hana cu o prezentare a celor trei opțiuni de modelare a datelor: Modelarea view-urilor în SAP HANA. Automation + VSO + Octopus = Love este un articol scris dintr-o mare pasiune pentru continuous delivery. Aparținând aceluiași domeniu, dar centrat pe tehnologii mobile este și articolul intitulat Integrare continua folosind Xcode Server. Dat fiind că alegerea sistemului de operare în companii este importantă, articolul 5+1 sfaturi pentru a folosi GNU/Linux în corporații vine cu o sugestie extrem de utilă. Un articol complex și incitant este Frameworkuri esențiale în agilitate, al cărui autor ne demonstrează pornind de la argumente științifice că nu ghinionul sau ,, norocul cu carul,, sunt responsabile de succesul sau eșecul unor proiecte- așa cum cred unii- ci un întreg complex de factori care acționează perfect rațional. Interviul cu Cătălin Beșleagă, un programator român care lucrează la Oracle este publicat în seria de interviuri Made in Romania, realizată de Vlad Mihalcea.