TSM - YAPC::Europe 2016 - cel mai important eveniment dedicat comunităţii Perl are loc la Cluj-Napoca

Amalia Aida Pomian - Community Builder @ Republic Association of Coders

Cluj-Napoca, România. YAPC::EU, cea mai importantă conferinţă dedicată limbajului de programare Perl, are loc anul acesta la Cluj-Napoca între 24-26 august 2016. Evenimentul, premieră pentru IT-iştii din România, este organizat de comunitatea clujeană de Perl şi va fi găzduit de UMF - Universitatea de Medicină şi Farmacie - "Iuliu Haţieganu".

Numele evenimentului YAPC::EU este un acronim pentru Yet Another Perl Conference.

YAPC::EU este singura conferinţă destinată limbajului de programare Perl din Europa şi se organizează anual, pe baza unui concurs de propuneri validate de YAPC::Europe Foundation, asociaţie ce oferă asistenţă organizatorilor aleşi. Anul acesta concursul a fost câştigat de comunitatea de Perl clujeană. Evenimentul se află la cea de-a 17-a ediţie. Toate discuțiile sunt în limba engleză şi tratează subiecte de interes pentru programatori, testeri, oameni de afaceri, marketeri, designeri, manageri sau studenţi. Este locul unde pasionaţii de Perl pot descoperi şi testa cele mai recente noutăţi din domeniu.

Timp de trei zile, invitaţii vor putea participa la workshop-uri, cursuri, hackathoane, şi talk-uri susţinute de cei peste 60 de speakeri care vor urca pe scenă. Comunitatea Cluj.pm este cea responsabilă de organizarea celei de a 17-a ediţii a YAPC::EU la Cluj, având o vechime de patru ani şi însumând peste 300 de membri.

YAPC::EU 2016 se concentrează în principal pe talk-uri tehnice, organizate în trei track-uri paralele, iar din agenda sa nu vor lipsi nici subiecte de interes general de tipul AWS, Agile Development, UX sau antreprenoriat. Până în momentul de faţă organizatorii anunţă că la conferinţă vor participa peste 280 de persoane din 36 state (România, SUA, Olanda, Germania,, etc).

Speakerii din cadrul evenimentului sunt nume importante din IT-ul mondial. Unul dintre ei este chiar Larry Wall, creatorul limbajului de programare Perl. Wall a mai fost invitat la Cluj-Napoca, în martie 2015, în cadrul unei conferinţe organizate de aceeaşi comunitate locală de Perl Mongers. Al doilea keynote speaker anunţat este Sawyer X, unul dintre cei mai activi blogger-i din comunitate. Lor li se alătură şi Curtis Ovid Poe, de la All Around the World, ce va împărtăşi din experienţa sa în calitate de consultant pe problematici tehnice Perl, business şi antreprenoriat.

Alături de speakeri şi invitaţi, mai multe companii din comunitatea internaţională Perl s-au alăturat eforturilor organizatorilor. Printre ele se numără şi cPanel şi Booking.com.

Alte companii care susţin evenimentul YAPC::EU: Capside, Eligo Technology, Perl6.org, Perl Academy, Easyname, Meon, ActiveState, YAPC::Europe Foundation, OP Oetiker+Partner AG, Clujhub, Granada Perl Mongers, Oficina de Software Libre, TECH Academy, Dali Media şi O'Reilly Media.

În afară de conferinţele tehnice, organizatorii YAPC::EU au pregătit şi o serie de evenimente speciale susţinute de Eligo Recruitment, Evozon şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Cluj va deveni capitala Perl timp de 3 zile, între 24 şi 26 August 2016. Dacă lucrezi în IT, te aşteptăm în Cluj-Napoca la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", pe strada Gheorghe Marinescu Nr. 23.