Primul parteneriat va fi încheiat cu Clusterul Regional TIC Regiunea Vest și a fost stabilit la Cluj Innovation Days, în prezența ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan. Conferința din acest an reprezintă și primul pas către crearea unui forum interdisciplinar de dezbatere. Organizatorii anunță tema Cluj Innovation Days 2017: "Digital Economy".
Cluj IT Cluster începe lucrul la formarea rețelei naționale de clustere IT&C. Primul parteneriat, cu Clusterul Regional pentru Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) Regiunea Vest, a fost stabilit la Cluj Innovation Days, eveniment desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Cluj-Napoca, în prezența ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan. Parteneriatul va urmări în primul rând facilitarea interacțiunii dintre membrii celor două clustere și dezvoltarea de proiecte comune.
"Proiectul rețelei naționale de clustere IT&C este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Cluj IT Cluster. Dorim să coagulăm în această structură toate clusterele destinate tehnologiei informației și a comunicațiilor, pentru a putea dezvolta proiecte majore împreună și pentru a le oferi membrilor noștri ocazia schimbului de experiență cu colegii din alte zone ale țării. Colegii de la Timișoara au răspuns cu promptitudine invitației noastre, iar la Cluj Innovation Days am avut ocazia să stabilim detaliile acestui parteneriat, beneficiind și de prezența ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan. În plus, din luna martie, Cluj IT Cluster a reprezentat România în cadrul parteneriatului strategic orientat spre internaționalizarea IMM-urilor din Uniunea Europeană. Dorim să oferim o deschidere către acest proiect și celorlalte clustere IT&C din România", a declarat Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster.
Reprezentanții celor două clustere pregătesc deja primele proiecte comune. "Inițiativa colegilor de la Cluj este lăudabilă și ne bucurăm să fim primii care-i dăm curs. Împreună, în cadrul unei rețele naționale, clusterele IT&C din România vor avea posibilitatea dezvoltării de proiecte la o scară mai mare și vor avea acces la knowhow, informații și expertize diverse. Efectele se vor vedea cu siguranță în anii următori", a declarat Sabin Totorean, Coordonator al Comisiei de Internaționalizare din cadrul Clusterului Regional TIC - Regiunea Vest România.
Cea de-a patra ediție a evenimentului anual Cluj Innovation Days a strâns la Cluj-Napoca, în 31 martie - 1 aprilie, peste 400 de manageri din IT, medici, universitari, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri. Conferința a vizat două teme majore: medicina digitală și administrația digitală. "A fost, practic, prima conferință interdisciplinară la care au participat medici, factori decizionali în domeniul medical românesc și european, reprezentanți ai administrației publice și ai industriei IT. Dezbaterile de la Cluj Innovation Days reprezintă un prim pas spre crearea unui forum unde vor putea interacționa oameni cu preocupări profesionale diverse și care doresc să se implice în dezvoltarea României pe termen mediu și lung. După cum spuneau și participanții, avem încă o fereastră de oportunitate pentru a începe implementarea medicinei digitale în România, iar specialiștii sunt dispuși să-și pună la dispoziție cunoștințele și experiența pentru reușita acestui demers", a declarat Andrei Kelemen, directorul executiv la Cluj IT Cluster.
De altfel, la evenimentul de la Cluj au participat persoane cu reputație profesională consolidată la nivel internațional și care doresc să se implice în proiecte de dezvoltare în România. "Pe lângă relațiile excelente cu specialiștii europeni, vom dezvolta un parteneriat și cu diaspora românească din SUA pentru zone de interes comune", a completat Andrei Kelemen.
În urma dezbaterilor de la Cluj Innovation Days 2016, s-a conturat și tema ediției de anul viitor: economia digitală. "După medicină și administrație digitale, vom aborda tema economiei și viitorul acesteia într-o lume tot mai digitalizată. După cum bine se spune, tot ce se poate muta în digital, se va muta în digital și este important să înțelegem implicațiile pe care aceste procese le vor avea asupra noastră, ca indivizi și comunități", a adăugat Stelian Brad.
Cluj Innovation Days este un forum regional anual organizat de Cluj IT Cluster începând cu 2013 și care urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Partenerii ediției Cluj Innovation Days 2016 au fost: Cisco (partener principal), IBM (partener platinum), Banca Transilvania și Dell Software (parteneri gold), Orange, Alfa Software, Brinel, Cloud Troopers, Endava, Life is Hard, Pitech+Plus și Xoomworks. Parteneri strategici: Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Facilitatori: AMM Design, Vitrina Advertising, Outlead Marketing, Cluj Hub, Golden Tulip, Romania Transfers, E-nformation. Parteneri media: Rock FM, Digi24, Sinteza, Hotnews, Știință și Tehnică, Agora, IT Trends, Startup Cafe, Transilvania Reporter, Revista Hipocrate, Ziua de Cluj, Bună Ziua Cluj, Cluju, Cât Costă Clujul, Today Software Magazin.
Mai multe informații despre Cluj Innovation Days 2016: www.clujinnovationdays.com.
Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţatǎ în octombrie 2012. Numără în prezent 48 de membri: 36 de companii de IT cu peste 4.000 de angajați și cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universități și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. Inițiativă de business, clusterul urmărește creșterea competitivității sectorului IT și a vizibilității industriei IT românești, precum și poziționarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca până în 2018 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii și produse inovatoare IT și de sisteme de suport organizațional din Europa Centrală și de Est. Clusterul urmărește ca marea majoritate a membrilor săi să devină și să se mențină competitivi atât pe piața românească, cât și pe piețele internaționale. Din martie 2016, Cluj IT Cluster reprezintă România în cadrul parteneriatului strategic dedicat internaționalizării IMM-urilor din Uniunea Europeană. Mai multe informații despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro.