TSM - Realitatea Virtuală/Augmentată - un domeniu cu potențial și pentru industria din Cluj

Mircea Vădan - Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups


De la începutul anului observăm în media o creștere semnificativă a interesului legat de realitatea augmentată sau/și virtuală (AVR). Nu e prima dată când e mult zgomot legat de AVR: începând cu anii '80, o dată la câțiva ani, acest subiect a atras atenția publicului, dar a eșuat de fiecare dată în a livra experiență solidă utilizatorilor. Dar acum pare că situația e diferită.

Tehnologia hardware a avansat destul de mult, încât să creeze o experiență bună, companiile tech mari sunt prinse într-o cursă de lansare a dispozitivelor și există un număr mare de dezvoltatori interesați să aplicații. În continuare, voi exemplifica pe câțiva dintre jucătorii implicați în această cursă și voi expune câteva previziuni referitoare la evoluția pieței. Dispozitivele folosite se numesc "Head Mounted Display", HMD. Anul acesta vom vedea multe dintre acestea lansate. În rândurile de mai jos, voi realiza o scurtă prezentare a principalelor dispozitive.

Oculus VR , companie cumpărată de Facebook pentru 2 miliarde USD în 2014, lansează în această primăvară versiunea pentru consumatori a Rift, la un preț de 600 USD. (Din cauza cererii mari, au trebuit să amâne termenele de livrare cu două luni). Oculus Rift nu e un dispozitiv independent, trebuie folosit în conexiune cu un computer ce rulează Windows și are instalat o aplicație specifică. Nu există încă suport pentru Linux și Mac OS.

Samsung Gear VR, în parteneriat cu Oculus pe partea de software, e disponibil la un preț de 100 USD, poate fi folosit în combinație cu Samsung Galaxy Note 5, Galaxy S6/S6 Edge sau Galaxy S7/S7 Edge. Gear VR are un câmp de vizualizare destul de bun, de 96 de grade. În februarie, existau deja 185 de aplicații pentru Gear VR în Oculus Store.

HTC Vive e dezvoltat de HTC în colaborare cu Valve. Au fost vândute 15 000 de bucăți în primele 10 minute de la lansarea comenzilor. Există deja peste 100 de jocuri accesibile și va avea suport nativ pentru Unity. HTC Vive vine și cu două dispozitive "handset" și senzori care detectează mișcările într-un perimetru de câțiva metri pătrați. Are dezavantajul de a avea nevoie de un computer și de legătura prin cabluri, afectând mobilitatea.

PlayStation VR , e produs de Sony, dar încă nu a fost lansat (probabil în următoarele luni). Va fi compatibil cu sistemul PlayStation 4, deci în mod clar destinat gamer-ilor. PlayStation VR va avea 120fps și o rază de vedere de 100°, cu un preț vehiculat de 400 USD.

Google Cardboard e un dispozitiv simplu și ieftin : 20 USD. Au apărut și mici firme care produc și vând dispozitive asemănătoare. Deși nu se compară cu cele de mai sus din punct de vedere al tehnologiei, acesta are meritul de a fi deschis accesul spre aplicațiile VR. Dar, cu siguranță, Google va fi reveni cu un dispozitiv mult mai avansat. Au fost distribuite milioane de bucăți în întreaga lume, și presupun că mulți dintre noi l-am încercat deja.

Microsoft s-a concentrat asupra realității augmentate, prin dispozitivul HoloLens, ce va fi lansat în America, începând cu aprilie, la un preț de 3000 USD. Hololens va fi complet independent, conținând un computer ce va rula Windows 10. Rază de vedere pare a fi doar de 40 de grade, acesta fiind în acest moment dezavantajul major pe lângă prețul extraordinar de mare.

Aparținând aceleiași zone de realitate augmentate sunt și două start-up-uri ce sunt foarte vizibile. Primul este Magic Leap, fondat în 2010 și având că investitori majori pe Google, Qualcomm și Andreessen Horowitz. Deși nu se știu prea multe detalii despre dispozitiv, câteva video-uri publicate demonstrează caracteristici destul de bune, fiind un competitor direct al Microsoft Hololens.

Al doilea start-up apreciat, din zona de realitate augmentată este Meta , finanțat la început prin Kickstarter și apoi prin Y Combinator. Meta 2 Development Kit este în perioada de precomandă la un preț de 950 USD; nici acesta nu este un dispozitiv independent, având nevoie de legătură cu un computer.

Cu mult accent pe zona industrială, demn de menționat este Daqri. Daqri dezvoltă o serie de produse aplicabile în diverse industrii, deci merge pe B2B (securitate, data vizualitation, manufacturing, automatizări, transport, industria petrolieră), având la baza un dispozitiv HMD independent de computer.

Deși nu a anunțat nimic oficial, Apple a făcut mai multe achiziții de start-up-uri în domeniu, atrage mult talent și are câteva zeci de patente pe tehnologiile legate de VR/AR. Probabil vom vedea ceva lansat abia anul următor, dar cu siguranță calitatea va fi ridicată și va avea o integrare bună în ecosistemul Apple.

Bineînțeles, există multe alte companii care se aventurează în acest spațiu, atât pe partea hardware cât și pe cea software și vom auzi probabil de ele în curând.

Un raport al GoldmanSachs vine cu o analiză interesantă a trendului și cu câteva predicții curajoase pentru următoarea decadă, spre exemplu:

Industriile, unde vom vedea un impact major, pe lângă jocuri și entertainment sunt: evenimentele live, turism virtual, real estate, retail, educație, healthcare, inginerie software. Cu siguranță, nu e ceva de nișă și va avea un impact major asupra noastră, la fel cum a fost cazul smartphone-urilor.

O întrebare rămâne pentru noi clujenii, din industria de IT: ce vom face că să captăm din acest imens potențial de business? E clar că va fi foarte greu să facem ceva în zona de hardware, dar ținând cont de toată experiență în software acumulată până acum, sunt sigur că putem dezvolta aplicații pentru dispozitive AVR.

Putem face o paralelă cu lansarea smartphone-urilor: la început existau puține aplicații pentru ele; a urmat o creștere rapidă, masivă în aplicații, în paralel cu vânzarea masivă de smartphone-uri la prețuri mai accesibile. Cei care au fost prezenți de la început cu aplicații în Apple Store și Google Play, au avut șansa să profite mult mai mult de aceasta. Bineînțeles, în acest moment, majoritatea dispozitivelor AVR de calitate sunt foarte scumpe, încă la un preț prohibitiv pentru majoritatea consumatorilor. Dar după cum am observat și în alte trenduri, hardware-ul devine o comoditate în timp. Cu toți acești coloși pe care i-am menționat anterior implicați în domeniu, prețurile dispozitivelor vor coborî cu siguranță vertiginos. În doar doi ani, sper să vedem astfel de dispozitive prezente în casa fiecăruia dintre noi (considerându-ne "early adopters"), iar în cinci ani răspândite la marea masă a consumatorilor.

Dacă va interesează evoluția acestui domeniu, alăturați-ne grupului de Facebook local unde discutăm sau postăm diverse vești legate de AVR. Am avut deja un meet-up unde am testat diverse aplicații și dispozitive simple; vor urma și altele pe teme mai avansate.