De la începuturile sale în 2012, International Space Apps Challenge a devenit cel mai mare hackathon mondial. Competiția, parte a NASA Open Innovation Program, este Incubatorul de inovare al Agenției Spațiale Americane.
În calitate de membru convocator, NASA trasează viziunea generală, definește principiile directoare, formulează temele principale și problemele specifice în cadrul fiecărei categorii în parte și pune la dispoziția participanților bune practici dar mai ales seturi de date provenite din misiunile sale, cu scopul de a produce soluții open-source relevante pentru nevoile planetare. La nivel local, NASA se sprijină pe efortul colaborativ a sute de organizații voluntare și al partenerilor acestora.
În România hackathon-ul va avea loc doar la Cluj-Napoca, între 22 și 24 aprilie, fiind organizat de Centrul de Antreprenoriat Startup Transilvania, în colaborare cu TechAcademy și ClujHUB.
În fiecare an mii de participanți din cele mai diverse domenii (programatori, oameni de știință, profesori, tehnologi, artiști, designeri, ingineri, storytellers, studenți și antreprenori), indiferent de nivelul de experiență, colaborează pentru a dezvolta soluții inovative la unele dintre cele mai presante provocări planetare și spațiale, folosind datele puse la dispoziția publicului de către NASA. Soluțiile rezultate variază de la aplicații mobile la jocuri, hardware și multe altele (printre cele demne de menționat numărându-se Sky Watch, NYSpaceTag sau Cosmix).
Ediția din 2015 a International Space Apps Challenge a ajuns la aproape 14.000 de participanți din 62 de țări și 133 de orașe din întreaga lume. Ne așteptăm însă ca evenimentul de anul acesta să fie cel mai mare de până acum pentru că sunt peste 170 de orașe participante. Startul înscrierilor se va da pe 21 martie.
Temele competiției sunt Terra, Aeronautica, Tehnologia, Stația Spațială Internațională, Călătorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit, urmând ca problemele ce urmează a face subiectul hackathon-ului să fie publicate pe 22 martie pe https://2016.spaceappschallenge.org/.
Înainte de competiția propriu-zisă, (o dată exactă urmând va fi anunțată ulterior) va avea loc un eveniment Data Bootcamp, al cărui scop este de a-i familiariza pe participanți cu noțiunea de hackathon, cu seturile de date și unelte NASA, cu conceptele și abilitățile de problem solving dar și de a le oferi posibilitatea să interacționeze și să se cunoască mai bine.
După hackathon, (care va dura 48 de ore), juriile locale vor desemna maxim două proiecte ce vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului internațional. Învingătorii ( câștigători ai cinci proiecte și ai premiului People's Choice Award) vor fi invitați la o lansare NASA.
Space Apps Project Accelerator oferă site-urilor organizatoare oportunitatea de a sprijini echipele de proiect post competiție.
Veniți alături de noi pentru a face schimb de idei și oferiți soluții care pot schimba lumea!
Nu lăsați numele să vă păcălească, nu este vorba doar despre aplicații! În abordarea provocărilor vă puteți folosi de robotică, hardware, de vizualizarea datelor, de design și de multe alte specializări. Arătați-ne abilitățile de rezolvare a problemelor și vă puteți număra printre câștigătorii Space Apps Challenge.
Mai multe informații despre competiție, organizatori și câștigători ai edițiilor anterioare:
http://2016.spaceappschallenge.org/
http://open.nasa.gov/open-data/
http://speakerdeck.com/nasa/international-space-apps-challenge-2015-mission-report-infographic
http://startuptransilvania.ro/
http://techacademy.ro/index.html
http://open.nasa.gov/innovation-space/nyspacetag/
http://open.nasa.gov/innovation-space/cosmix/
Urmăriți-ne și pe Facebook: Startup Transilvania, Tech Academy Cluj, Cluj Hub și pe Twitter.