TSM - Cu un zâmbet nu se face primăvară- știința fericirii în organizații

Szilárd Kacsó - CEO & Trainer @ Azimut Happy Employees @ updateED


Suntem tot mai preocupați de fericire. Din perspectivă organizațională, suntem tot mai conștienți de relevanța unor angajați fericiți: aceștia sunt mai productivi, mai satisfăcuţi şi mai ataşaţi. În acest sens, observăm tot mai multe eforturi pentru a ne mulțumi angajații. Dar cum oare putem ajunge de la zâmbet la fericire organizațională?

Chiar dacă începem să vedem cât de important este să avem angajați fericiți, suntem încă destul de reticenți în fața unui concept atât de abstract precum fericirea, deoarece ne este greu să evaluăm dimensiunea acesteia. Vestea bună este că există studii, instrumente, scale, validate ştiinţific care ne ajută să cuantificăm drumul de la zâmbet la fericire organizațională.

De la zâmbet la fericire

Fericirea la locul de muncă este mai mult decât râs și voie bună. Evaluăm fericirea angajaților ca fiind un scor compus din trei concepte:

Deoarece aminteam de importanța cuantificării fericirii în organizații, prezentăm câteva instrumente științifice, pe care noi le utilizăm în procesul de evaluare al conceptului, pe care însă le aplicăm în funcție de fiecare dimensiune: Utrecht Work Engagement Scale, Job Satisfaction Survey, Organizational Commitment Questionnaire, The Work and Meaning Inventory Scale etc. .

Nu zâmbetul ajută. Ci niște angajați fericiți

Un angajat fericit nu este definit doar printr-un zâmbet, ci prin nivele optime ale implicării, angajamentului și satisfacției. Dar de ce avem nevoie de angajați fericiți în organizațiile noastre? Poate că unul dintre cele mai la îndemână argumente este ROI-ul ( Return of Investment) pe care îl aduce un program de creştere a fericirii angajaţilor. În primul rând, acesta se resimte cel mai mult la nivelul costurilor aferente angajării şi pregătirii unui nou angajat. De aceea, e preferat să investim în retenţia şi angajamentul angajaţilor.

În plus, cercetările au dezvăluit o legătură de cauzalitate între fericirea angajaților, productivitatea și angajamentul lor și într-un fericit final, satisfacția și loialitatea clienților firmei. La acest beneficiu adăugăm şi faptul că angajații fericiți s-au dovedit a fi cu 10-12% mai productivi decât cei cu o stare mai puțin bună la locul de muncă . Avantajele resimţite la nivelul companiei se concretizează printr-o rată crescută de retenţie şi profit adus companiei.

De la fericire la fericire organizațională

Se fac tot mai multe eforturi pentru a creşte satisfacţia angajaţilor prin organizarea diferitelor petreceri tematice, activităţi de echipă, traininguri, beneficii la birou. Însă acestea nu sunt suficiente pentru a ajunge la fericire. Pot aduce zâmbete, cel mult..

Este nevoie, în schimb, de o strategie şi un program mai complex. Recomandăm un program care țintește impactul pe termen lung al fericirii în organizație și care presupune trei etape:

În concluzie, fericirea nu se reduce la un zâmbet, care poate fi de multe ori doar unul dintre semnele sociabilității. Doar câteva activități pentru amuzamentul și implicarea angajaților nu ne ajută să ajungem la fericire organizațională. Instrumentele științifice potrivite și un program complex implementat, pot să aducă imense beneficii cantitative şi calitative companiei şi angajaţilor noştri transformând conceptul abstract de fericire organizațională în ceva concret și măsurabil. Nu uitați! Cu un zâmbet…nu se face primăvară!