Pentru întreprinderile mici și mijlocii și mai ales pentru firmele aflate la început de drum, departamentul sau firma colaboratoare de contabilitate reprezintă suportul deciziilor economice și financiare. Articolul de față își propune să ofere câteva informații din domeniul financiar-contabil, utile în identificarea problemelor contabile cu care se confruntă programatorii, designerii și companiile de IT din Cluj-Napoca și nu numai. Am ales ca în acest număr al revistei să prezentăm câteva clarificări privind accesarea scutirii de impozit pe venituri pentru programatori.
Considerăm că modul de aplicare al acestei scutiri de impozit nu beneficiază de suficientă claritate pentru o bună aplicabilitate practică, în primul rând sub aspectul momentului de la care o companie poate aplica această facilitate.
Fără să intrăm în amănunte, conform OMFP nr. 1479 din 2.09.2013, este necesar să fie îndeplinite o serie de criterii, atât din punct de vedere al societății angajatoare, cât și din partea salariatului.
Societatea care cere această scutire de impozit pe salariu, 16% aplicat la baza de impozitare, trebuie să își desfășoare activitatea în România și să aibă ca obiect de activitate crearea de programe pe calculator (Cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209).
De asemenea, pentru a putea aplica această scutire, compania trebuie să fi realizat în anul fiscal anterior o cifră de afaceri de 10.000 $ pentru fiecare angajat care urmează să beneficieze de această scutire în anul fiscal curent. Această condiție este complet discriminatorie și neconcurențială pentru companiile start-up, care trebuie să aștepte sfârșitul unui an fiscal ca să demonstreze capacitatea de a realiza cifra de afaceri prag în vederea acceptării scutirii. Din păcate, nici o prevedere din Ordinul 1479 nu oferă posibilitatea ca o companie start-up să poată aplica acestă scutire. Considerăm că în acest sens, mediul de afaceri din domeniul IT ar trebui să facă niște propuneri de modificare a formei actuale a acestei legi.
De exemplu, pentru a beneficia de scutirea de impozit pe salarii în anul 2016 pentru 10 angajați, compania trebuie să fi realizat o cifră de afaceri de 100.000 $ în anul 2015. Scutirea se poate acorda și angajaților pentru care s-a semnat contractul de muncă în anul accesării subvenției, atâta timp cât cifra de afaceri din anul precedent este acoperitoare. Nu este obligatoriu ca aceasta să fi fost generată de către angajații pentru care se acordă scutirea, aceasta poate fi generată și cu ajutorul colaboratorilor cu condiția să provină din activitățile cerute de lege, menționate anterior.
Din punct de vedere al salariatului, beneficierea de scutirea impozitului pe salariu este condiționată de a avea diplomă de licență în domeniul IT ( vezi imaginea de mai jos) și de ocuparea unor funcții în companie ca: analist, programator, proiectant de sisteme informatice, administrator baze de date, inginer software sau manager de proiect.
Pentru ca această scutire să fie aplicată în companie, postul trebuie să facă parte dintr-un departament specializat de informatică și trebuie evidențiat în organigrama angajatorului.
Traducând toate aceste aspecte în contabilitate, ne dorim să clarificăm atât companilor cât și salariaților, anumite elemente de bază ce sunt strict legate de această procedură privind scutirea de impozit.
În cadrul contractului individual de muncă, se stipulează salariul brut cu care este remunerat salariatul pentru munca depusă. Din salariul brut sunt reținute de către companie, contribuțiile sociale, rezultând astfel venitul impozabil, asupra căruia se calculează impozitul pe salariu datorat de salariat. Rezultă astfel un venit net, ce reprezintă obligația de plată față de angajat.
Astfel, din venitul impozabil, angajatului îi este reținut impozitul pe salariu. Rezultă un salariu net, care trebuie achitat de societate angajatului.
Scutirea de impozit pe venit face referire la sumele datorate de angajat pentru venituri de natură salarială și reținute de către angajator din venitul impozabil. Începând cu cel de-al 2-lea an fiscal al companiei, dacă se aplică scutirea de impozit pe salarii, din venitul impozabil nu se mai reține impozit pe salariu. Astfel venitul impozabil devine egal cu salariu net.
Cu alte cuvinte, salariul care trebuie achitat de către societate angajatului, crește cu valoarea impozitului scutit.
Având în vedere cele prezentate mai sus, pentru a evita apariția unor situații neplăcute în raport cu angajații ce urmează a beneficia în anul fiscal următor de scutire de impozit, vă recomandăm abordarea încă de la angajare a uneia dintre cele două opțiuni de mai jos:
Această scutire poate fi folosită de către angajator ca un instrument de creștere a venitului salariatului. Pentru angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe salariu începând cu anul fiscal următor, această sumă rezultată din scutire poate reprezenta o creștere a venitului net încasat.
Sperăm ca prin informațiile din acest articol am contribuit la o mai bună înțelegere a condițiilor de accesare al acestui avantaj fiscal, scutirea pe impozit. Așa cum am precizat, ne dorim să creăm un canal de comunicare deschis către întreprinzătorii din domeniul IT ce activează conform legilor din România, pentru abordarea celor mai presante subiecte. Vă invităm să ne transmiteți un mesaj cu temele despre care sunteți interesați să vă informați.
Așteptăm cu mare drag propunerile voastre pe adresa de email office@aiconsulting.ro , cu rugămintea ca la subiect să completați "Pentru Today Software Magazine".
Răspunsurile le veți găsi în numărul de luna viitoare a revistei.