Dronele sunt aici și este timpul să ne obișnuim cu asta. Până acum probabil ați auzit de "Revoluția dronelor" care are loc în prezent. Sigur, acestea au pornit ușor cu stângul din cauza aplicațiilor militare inițiale, dar oamenii de pretutindeni, de la Amazon la pasionații locali, încep să descopere alte utilizări ale dronelor, care pot aduce beneficii în viețile noastre în moduri uluitoare.
Imaginați-vă că doriți ca cineva să vă înregistreze în timp ce alergați la maraton în acest wee-kend. Cum faceți asta? Sigur, ați putea să chemați un prieten și să îl rugați să vă filmeze. Dar cum ar putea să o facă? Efectiv, stați jos și gândiți-vă puțin la logistică. Ar fugi și el alături de tine, cu camera în mână, săltând-o în sus și în jos? Probabil că nu. Poate ar putea să urce în mașină și să conducă încet pe lângă tine, pe tot parcursul ținând o mână pe cameră și cealaltă pe volan. Oh, da, și călcând ceilalți alergători la maraton pe traseu. Asta ar fi un subiect bun pentru ziare. Sau ai putea pune o dronă să facă asta. Leagă o cameră de filmat la ea, pornește-o și urmărește-o fără nici un pic de efort cum zboară alături de sinele tău atletic, filmând pe parcurs .Ok, poate că va zbura puțin mai sus de atât, pentru că tot dorim să-i evităm pe ceilalți alergători. Acesta este numai unul din numeroasele moduri în care dronele ne permit să facem lucruri nenumărate pe care nu le puteam face înainte.
Amazon va lansa în curând drone care pot livra pachete la ușa ta, la doar 30 de minute după ce le-ai comandat. Administratorii pădurilor folosesc acum drone pentru a depista incendiile - ceea ce mai înainte era o sarcină costisitoare și care consuma mult timp, rezervată piloților de elicoptere. Fermierii lasă dronele să preia sarcina monitorizării recoltelor lor, urmărind semnele de boală sau stricăciune.
Oriunde privești, dronele își fac loc în viața noastră de zi cu zi, facilitându-ne noi modalități de a interacționa cu mediul nostru înconjurător și de a ne extinde capacitățile. Iar partea cea mai grozavă este că nici măcar nu sunt vreo tehnologie scumpă pe care să nu și-o permită financiar omul de rând. În funcție de ceea ce vrei să faci cu ea, poți comanda online o dronă de dimensiuni standard (aproximativ 50 cm în diametru) pentru aproximativ 200 EUR, sau o micro-dronă care poate ateriza pe degetul tău și care costă numai 25 EUR.
Dar unde vedem că are loc inovația reală în ceea ce privește dronele este în comunitatea Maker-ilor (a producătorilor) - o subcultură a indivizilor cu gândire tehnică care creează electronice și gadgeturi de calitate acasă. Nerestricționați de harababura birocrației corporatiste și având puterea dată de tehnologiile emergente precum tipărirea 3D de acasă, Makerii din întreaga lume își propun să lanseze societatea într-o nouă eră în care sunt estompate granițele dintre consumator și producător, deoarece tot mai mulți oameni își creează acasă gadgeturi personalizate care să răspundă nevoilor lor individuale.
Grupul Tech Makers and Designers din Cluj este o astfel de coaliție de oameni care și-au unificat abilitățile pentru a produce lucruri noi. Luna trecută, Tech Makers and Designers au început planurile pentru a face o dronă proprie. Deși încă în faza de strângere de fonduri a proiectului, membrii Tech Makers sunt entuziasmați să înceapă lucrul la acest proiect. Odată ce drona va fi gata, grupul plănuiește să o analizeze pentru ca membrii săi să își imagineze modalități noi de a o utiliza în beneficiul comunității și al întregului oraș.
Una peste alta, dronele vor revoluționa cu siguranță modul în care facem tot. De la vânzarea caselor la prevenirea braconajului și la trimiterea pachetelor prin poștă, dronele sunt pe cale să lase o impresie de durată în viețile noastre. În următorii câțiva ani, cuvântul \"dronă\" cel mai probabil va deveni la fel de familiar ca și termenul de \"smartphone\", aruncat ici colo la întâmplare, fără a ne gândi prea mult, și între timp referindu-se la un obiect fără de care nu ne-am putea imagina viața.
Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre Tech Makers and Designers și munca pe care o fac ei și/sau ați dori să aduceți o contribuție, vă rugăm să contactați drone@clujhub.com.