TSM - Tintag - Internet of Things startup à la Cluj

Mircea Vădan - Managing Partner @ Activize Cofounder @ClujStartups

În ultimul an mi-am uitat tableta în diverse locuri de cel puțin trei ori (în supermarket, în restaurante, la evenimente) - din fericire mi-am recuperat-o rapid de fiecare dată. Unul din telefoane e încă în Bulgaria pe undeva, îmi căzuse din buzunar. Cu portmoneul nu e o problemă: îl uit acasă tot timpul, așa știu sigur unde e. Dar să fie clar: nu sunt uituc! Poate, puțin neatent, mai degrabă prefer să cred că se întâmplă oricui, oricând și oriunde.

Ca dovadă, Andrei Vig și Alexandru Chiș au aceeași problemă, doar că ei nu mai trebuie să răvășească toată camera ca să-și găsească cheile, ci folosesc Tintag: un dispozitiv inventat chiar de ei ce vine împreună cu o aplicație pentru iPhone (versiunea pe Android este în lucru).

Mai exact: Tintag te ajută să-ți găsești lucrurile aproape pierdute definitiv (în viitor, chiar și pe cele pierdute definitiv!?!). Trebuie doar să atașezi dispozitivul (de dimensiunea unei monede, ca un breloc) la obiect, copil, cățel și alte neprețuite. Din aplicație, poți seta o rază de acțiune (1-50 de metri) iar noul "breloc" Tintag va trimite un semnal spre smartphone-ul tău dacă obiectul sau cățelul ce are atașat Tintag-ul iese din această rază de monitorizare. În plus, poți vedea și distanța până la Tintag-ul în cauză.

Funcționează și invers: dacă ți-ai rătăcit smartphone-ul, dar ai Tintag-ul la îndemână, trebuie doar să apeși pe el și smartphone-ul va începe să vibreze și să sune (cu condiția să fie în raza de acțiune, bineînțeles).

Pare simplu, nu? Eh, nu chiar: cei doi co-fondatori lucrează la idee de peste un an, împreună cu alți 4 angajați. Atât Andrei cat și Alex au experiență de aproape 10 ani în IT și dispozitive de tracking, iar ca echipă lucrează împreună de câțiva ani buni, au început cu outsourcing, dar au dezvoltat și alte produse proprii.

S-au gândit bine și au decis să nu caute investitori, dar în schimb au pus la cale o campanie de crowdfunding, și cu scopul de a obține validare din partea pieței. Bine gândit: dacă posibilii utilizatori nu doresc să plătească, atunci nu are rost să continue. Campania a început pe 7 septembrie, pe Indiegogo și în doar 31 de zile și-au atins suma propusă: 50 000 de dolari, de la 1200 de funders (majoritatea din România, SUA și Canada). Mai mult campania continuă încă o lună, astfel că se poate ajunge la suma de 100 000 de dolari, având astfel mai multe resurse ca să dezvolte alte feature-uri. Prototipurile vor fi livrate în noiembrie, iar versiunea îmbunătățită în aprilie.

Pe partea tehnică, provocările cele mai mari au fost legate de dimensiunea și îmbinarea părților componente, poziționarea acestora în așa fel încât raza de acțiune să fie cât mai mare. Tintag folosește tehnologia BLE (Bluetooth Low Energy) și o frecvență a antenei de 2.4 GHz. Următoarea provocare este obținerea certificării CE și FCC și livrarea prototipurilor, în paralel găsirea unui furnizor de încredere. Iar dacă se strâng din campanie peste 150 000 de dolari, atunci va exista opțiunea deschiderii unei linii de producție proprie. În viitor vor oferi și posibilitatea customizării dispozitivelor (ex: sonerie, lumini și adăugare de accesorii), SDK-ul va fi făcut public pentru alți developeri și au în vedere și folosirea dispozitivului ca buton de panică. Când e apăsat, se trimite o alertă/mesaj cuiva prestabilit. Și asta nu e tot: în următoarele versiuni, dispozitivul va transmite un semnal oricărui smartphone din raza sa de acțiune ce are instalată aplicația Tintag, care la rândul ei va trimite informația mai departe la serverele Tintag și astfel vei afla unde a fost detectat obiectul pierdut/furat.

Apropo, încă o sugestie: Tintag pentru parole uitate - ar prinde foarte bine :-)

Legat de campania de pe Indiegogo, câteva sfaturi bune din partea lor:

Competiție există, presupun că v-ați gândit la Tile deja (15.8 milioane de dolari investiție), doar că o dată ce se termină bateria Tile-ului, poate fi aruncat la gunoi, nu-l mai poți folosi. Ei bine, Tintag-ul e singurul dispozitiv reîncărcabil de acest tip. După 6 ore de încărcare, bateria acestuia ține până la 4 luni.

Tintag este printre pionierii locali în cel puțin două domenii: produs hardware și crowdfunding, campania lor fiind printre primele campanii romanești reușite pe Indiegogo. Mă bucur să văd că a fost inițiat de clujeni și sper să vedem și alte proiecte locale urmând această cale de succes.

PS: Între timp, până când primesc și eu Tintag-urile comandate, dacă vedeți o tabletă cu sticker "I love startups" să mă contactați, se prea poate să o fi uitat pe undeva.