Dragi colegi din IT, m-am tot gândit ce lucruri interesante să vă împărtășesc din experiența mea profesională și, din fericire, răspunsul era chiar sub nasul meu: vă voi povesti câteva episoade din viața mea de analist business care ar putea să vă ofere o mai bună înțelegere și un sprijin în munca voastră din prezent.
După cum vă puteți imagina cu toții, suportul profesional este luat mereu în considerare în toată industria. Prin simpla căutare pe diverse motoare de căutare (cum ar fi Google), termenul "business analyst" (analist business) subliniază faptul că profesioniștii din acest domeniu sunt la mare căutare. O multitudine de joburi sunt oferite în prezent de către multe companii pentru poziția de business analyst, adică cei care funcționează drept o legătură între cei din IT și nevoile de business ale clienților lor. Noi, ca analiști de business, suntem antrenați să înțelegem cum tehnologia poate servi scopurilor în afaceri.
În plus, noi, analiștii de business, suntem foarte căutați și în sectorul public și în cel privat. Pe lângă aceste nevoi apar următoarele întrebări:
Am fost întrebați mereu cum poate cineva să treacă de la asigurarea calității la rolul de analist business. De aceea, acest articol își propune să ofere răspunsul la această întrebare.
La debutul carierei mele, am început să lucrez ca dezvoltator și tester. Mai apoi, mi s-a oferit șansa unei tranziții interesante înspre analiza de business. Primul meu gând pe care vreau să îl discut este doar un antreu. Un analist business senior din echipă m-a abordat într-o zi și a menționat faptul că exista un post liber în departament. Am fost sfătuită să aplic.
Drept reacție normală la o posibilă schimbare, mi-am spus: "ok, această șansă pare o răsturnare de situație interesantă; ar putea fi un moment bun pentru o schimbare". După ce m-am gândit bine câteva zile dacă mutarea la analiza de business ar fi într-adevăr o mișcare bună în carieră pentru mine sau nu, am acționat conform sfatului colegului meu și am aplicat pentru această poziție. Ca o consecință imediată, m-am trezit mutându-mă de la o echipă la alta.
Bineînțeles, în realitate, procesul de tranziție spre analiza de business nu a început prin simpla schimbare a echipelor și a domeniilor. Sunt sigură că fiecare dintre noi și-a abordat în mod inconștient rolul de QA (asigurarea calității) ca și un aspirant la rolul de analist business.
În cele ce urmează, aș vrea să descriu ceea ce consider acum ca fiind activitățile fundamentale care m-au ajutat să demonstrez că sunt pregătită pentru a fi un business analyst.
La un nivel înalt, tipul QA tinde să se concentreze pe asigurarea faptului că cerințele sau specificațiile au fost corect implementate de către sistem și aceasta nu necesită prea multe rezolvări de probleme.
Munca de business analyst înseamnă că trebuie să pătrunzi dedesubturile afacerii, să înțelegi cerințele, să cercetezi cerințele și să lucrezi cu afacerea pentru a identifica cerințele reale, cât și să îți pui în aplicare abilitățile de rezolvare a problemelor pentru a concepe o soluție care să îndeplinească toate cerințele.
Din punctul meu de vedere, ca specialist QA (inginer în asigurarea calității), te afli într-o poziție favorabilă pentru a afla mai multe despre domeniul analizei business. Poți participa la ședințele de analiză a cerințelor, care de obicei sunt conduse de către analiști de business sau de către cineva care ocupă acest rol în compania voastră. Dacă este așa, acum este momentul să deveniți un critic al cerințelor. Pe lângă cele menționate mai sus, încercați să înțelegeți "cum"-urile și "de ce"-urile specificațiilor pe care le vedeți și să învățați ce face diferența dintre o cerință tehnică bună și una slabă. Pur și simplu puneți-vă în locul analistului business și evaluați ceea ce observați.
Ținând cont de faptul că există, cu siguranță, analiști de business în compania voastră, ar trebui să luați în considerare șansa de a-i intervieva despre cunoștințele lor, ilustrându-vă scopurile în carieră și aflând mai multe despre acest rol. Discuții ca și acestea v-ar mări șansa de a vă implica mai mult în procesarea cerințelor sau de a obține informații despre cum funcționează aceasta în organizația voastră.
Trecerea bruscă de la asigurarea calității la analiza de business nu pare ceva imposibil. După părerea mea, metamorfoza majoră a gândirii este ceea ce implică o sarcină încheiată. În asigurarea calității, lucrurile sunt considerate a fi încheiate atunci când îndeplinesc toate cerințele (sau cel puțin o submulțime a celor care echipa decide că sunt suficient de bune pentru lansare). În analiza de business, încheierea este mult mai neclară. Ca business analyst, trebuie să ai grijă de o idee sau un concept într-un stadiu echivoc și apoi să induci o definiție sclipitoare a ceea ce înseamnă "încheiat" pentru proiectul software. În următorul pas, ca și analist business, slujba ta este să aliniezi toți stakeholderii (toate părțile implicate) în jurul acestei idei. A fi capabil să tratezi lipsa de precizie, cooperarea și să facilitezi comunicarea, este de cea mai mare importanță. Din perspectiva QA (asigurării calității), ai putea proceda într-o manieră similară celei când se găsește un defect care poate sau nu să fie o funcționalitate dorită și trebuie să inițiezi un proces de detectare a cerințelor.
Poate oricine să joace rolul unui business analyst? De fapt, nu există o normă strictă. Specialiștii în analiza de business tind să provină dintr-un trecut educațional cu studii economice sau să fi făcut tranziția la acest rol pe baza experiențe tehnice care le-a oferit suficiente cunoștințe în domeniu pentru a se specializa într-o zonă a afacerii. La un moment dat în evoluție sa, un analist business poate să dezvolte o experiență suficientă pentru a preda acele abilități în diverse dimensiuni operaționale sau tipuri de proiecte.
Nu uitați, în calitate de analiști de business, este foarte important să înțelegeți elementele și acțiunile cheie:
Mult noroc în tranziția spre o carieră în analiza de business!