Am avut plăcerea de a realiza un interviu cu Chris Heilmann, Principal Developer Evanghelist la Mozilla Developer Network, Londra. Chris va fi unul dintre principalii speakeri la IMWorld 2014, www.imworld.com, 8-9 octombrie, București.
Le poți spune cititorilor noștri câteva cuvinte despre Mozilla Corporation?
Mozilla este o organizație non-profit pentru păstrarea web-ului deschis și gratuit. Aceasta nu înseamnă numai că noi construim un browser și un OS mobil, dar punem suflet ca să apărăm interesul utilizatorului. Webul este pentru toată lumea, oriunde și scopul lui este să facă lumea mai mică și un loc mai bun pentru a comunica unii cu alții fără griji legate de siguranță sau confidențialitate. De aceea creăm servicii și produse și educăm oamenii despre ce înseamnă să intri online și cum să facă trecerea de la stadiul de consumator la cel de producător. Noi suntem aici pentru a vă ajuta să intrați online fără a trebui să subscrieți la un singur ecosistem închis sau să împărtășiți informații personale în schimbul posibilității de a vorbi cu familia voastră.
Firefox OS este ceva despre care nu auzim toată ziua, de fapt, România nici nu se află pe lista locațiilor disponibile. Putem utiliza dispozitivele noastre existente pentru a porni Firefox OS? Cât de ușor pot dezvoltatorii să scrie cod pentru el, căci, după cum știm, este bazat pe HTML5?
Scrierea aplicațiilor în HTML5 înseamnă că puteți deja susține Firefox OS (și toate celelalte platforme). Ceea ce face Firefox OS este să vă ofere acces deplin la hardware-ul unui telefon și astfel să faciliteze realizarea unor produse foarte captivante. Gândiți-vă la el drept platforma care îndeplinește promisiunile pe care alte platforme ni le-au făcut atunci când HTML5 a fost prima dată definit. Poți începe să dezvolți o aplicație Firefox OS chiar în browser-ul Firefox - acum se transferă cu App Manager / Web IDE direct în instrumentele dezvoltatorului. De acolo poți porni un dispozitiv simulat pe computerul tău, care servește scopului tău în proporție de 90%. Dacă dezvoltatorii doresc să aibă un dispozitiv pe care să testeze aplicațiile lor, există dispozitivul dedicat dezvoltatorilor - telefonul de referință al dezvoltatorului, Flame. Acesta se livrează în întreaga lume pentru 170$, incluzând taxele poștale și ambalajul. Este un dispozitiv de nivel mediu care îți permite să simulezi diferite specificații ale telefonului direct pe el. Există o serie video care îți explică cum să faci asta.
Dacă mâine va trebui să creezi ceva pentru promovarea unei comunități culturale locale, ce framework-uri și ce platformă ai folosi?
Aceasta depinde foarte mult de comunitate. În Statele Unite, de exemplu, aș utiliza un set de instrumente cu care oamenii sunt obișnuiți. În Mozilla, am adunat instrumente variate care să ne ajute. Într-o țară care începe să iasă în evidență, unde conectivitatea reprezintă o problemă mai mare sau comunitatea nu este obișnuită cu realizarea zilnică de aplicații pentru a-și câștiga existența, aș începe pur și simplu prin redarea webIDE-ului încorporat în browser sau chiar aș utiliza producătorul de aplicații care permite oricui să își dezvolte primele aplicații fără a fi nevoit să aibă vreun fel de cunoștințe legate de tehnologiile de la bază.
Cum vezi evoluția aplicațiilor web mobile versus cele native?
Aș paria că aplicațiile web se vor înmulți din ce în ce mai mult în următoarele luni. Studii precum raportul pentru aplicații mobile comscore indică faptul că adoptarea aplicațiilor per ansamblu este în declin, iar oamenii le folosesc pe acelea care îi ajută să facă ceva cu webul. Aceasta înseamnă că interfețele de înaltă fidelitate ale aplicațiilor native nu sunt motivul principal pentru care oamenii utilizează o aplicație. Iar aplicațiile web se pot mișca mai rapid și se adaptează mai bine la elemente din hardware care își modifică forma. Editorii de conținut deja se îndepărtează de aplicațiile native, după cum am văzut exemplul The Verge.
Cum poate cineva să se alăture organizației Mozilla drept voluntar și care sunt avantajele principale?
Puteți accesa ceea ce vă interesează și ați pornit în cursă. Principalul avantaj îl constituie oamenii lângă care veți lucra. Veți întâlni oameni din întreaga lume, veți auzi povești despre cum lucrul la ceva atât de simplu precum documentația sau raportarea unui bug a schimbat viețile oamenilor și le-a dat șansa de a fi angajați de către companii în țările și mediile lor. Și veți vorbi cu experți tehnici și mentori care vă vor ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile. Eu sunt unul dintre ei și îmi petrec mult timp ajutând voluntarii să comunice și să se auto-recomande în fața lumii și a oamenilor care până în prezent nu prea i-au luat în serios. Noi toți avem o poveste de spus, iar acestea sunt împărtășite cel mai bine.
Christian Heilmann și-a dedicat o mare parte din timp pentru a face web-ul mai bun. Provenind din mediul jurnalismului radio, el și-a dezvoltat primul web site de la zero în 1997 și și-a petrecut următorii ani lucrând la multe web site-uri mari, internaționale. Apoi și-a petrecut câțiva ani la Yahoo, dezvoltând produse, explicând și instruind oameni, iar acum este la Mozilla. Chris a scris și a contribuit la șase cărți despre dezvoltarea web și a scris multe articole și sute de postări pe blog pentru Ajaxian, Smashing Magazine, Yahoo, Mozilla, Script Junkie și multe altele.