Majoritatea sistemelor de administrare a conţinutului deconectează editorul unei pagini web de designul / layout-ul paginii web. Editorii adaugă, editează sau șterg conținut “orbește” sau trebuie frecvent să schimbe între panoul de administrare a paginii web și pagina web în sine, întregul proces devenind o comparație constantă între date de intrare și date de ieşire.
Această modalitate de lucru duce de multe ori la frustrare și produce o barieră în fața creativității editorului, atât pentru conținut, cât și pentru aranjarea informaţiilor.
Unul dintre giganţii sistemelor de management de conţinut este proiectul open source TYPO3 CMS. Lăudat ca un sistem de management pentru proiecte complexe și întreprinderi de dimensiuni mari, complexitatea și uşurinţa de extindere sunt punctele forte, însă regăsim aceeaşi problemă în modalitatea de lucru cu conţinutul.
În octombrie 2008, echipa de dezvoltare TYPO3 s-a întrunit la Berlin. Principalul scop al acestei întruniri a fost planificarea dezvoltării TYPO3, atât versiunea 4 de atunci, cât și viitoarea versiune 5. Tot aici, echipa a clarificat viitorul celor două versiuni, atât pentru agențiile web, cât și pentru dezvoltatorii web care folosesc TYPO3 în proiectele lor. Aceștia au compus următorul manifest:
Noi, participanții la conferința TYPO3 Developer Days 2008 afirmăm:
- TYPO3 v4 va fi dezvoltată în continuare activ.
- Dezvoltarea versiunii 4 va continua și după lansarea versiunii 5.
- TYPO3 versiunea 5 va fi succesorul versiunii 4.
- Migrarea conţinutului de la versiunea 4 la 5 se va face foarte uşor.
- Versiunea 5 va introduce o mulţime de noi concepte și idei. Procesul de învăţare nu se opreşte niciodată și vom ajuta la o migrare cât mai ușoară.
Însă în decembrie 2013, TYPO3 versiunea 5 (cunoscută cu numele de cod Phoenix) a fost lansată sub numele de TYPO3 Neos, completând familia de produse TYPO3, în loc să fie un succesor la TYPO3 versiunea 4. TYPO3 v4 a continuat să fie dezvoltat până astăzi la versiunea 6.x.
TYPO3 Neos este un sistem de adminstrare de conținut al viitorului, produs de comunitatea TYPO3. Ceea ce face ca Neos să iese în evidență față de celelalte sisteme de administrare de conținut este atenţia la detalii în tot ce înseamnă UIX pentru editori. TYPO3 Neos dispune de cinci principii de UIX:
TYPO3 Neos e mult mai mult decât un paradis pentru editori. Unul dintre caracteristicile mult asteptate este content dimensions. Conceptul de content dimensions este de fapt conținut cu mai multe variante - o soluție flexibilă la localizarea conținutului pe mai multe dimensiuni. De exemplu, conținutul ar putea fi localizat nu doar per limbă, ci am putea avea un element de conţinut care se schimbă în funcție de vârsta utilizatorului sau originea sa.
În centrul arhitecturii TYPO3 Neos se află nodul. Aproape orice în TYPO3 Neos este reprezentat prin noduri, entitatea de nod fiind extinsă pentru a putea îndeplini cerinţele altor entităţi. Pentru ca totul să funcționeze armonios, avem următoarele componente:
mbstring
, tokenizer
și pdo_mysql
activate, magic_quotes_gpc = off
system()
, shell_exec()
, escapeshellcmd()
și escapeshellarg()
să fie activeNameVirtualHost *:80
DocumentRoot "/your/htdocs/TYPO3-Neos-1.1/Web/"
SetEnv FLOW_CONTEXT Production
ServerName neos.demo
www.domain.local/setup
curl -s https://getcomposer.org/installer | php
php /path/to/composer.phar create-project --no-dev typo3/neos-base-distribution TYPO3-Neos-1.1
www.domain.local/setup
Asigură o editare simplă a conținului, on the fly:
Editorii nu trebuie să treacă prin sesiuni lungi de training pentru a edita conținutul în TYPO3 Neos. Trebuie doar să dea click pe obiectele pe care doresc să le editeze. Iar aceasta nu e singura modalitate de editare a conținului.
Se poate opta între folosirea In-Place editing, după cum îi spune și numele, editare direct în design sau Raw content editing care înlătură toate elementele de design și permite editorului să se axeze exclusiv pe conținut.
Modulul Raw Content permite de asemenea refolosirea conținutului în mai multe canale de distribuție a conținutului fără a ține cont de template-ul folosit. În schimb, editorii se pot concentra astfel pe cuvintele folosite și ce formate media vor fi folosite.
Modulul Preview Central este locul unde se poate simula pagina web în timp real cu conținut proaspăt adăugat înainte ca acesta să fie disponibil pentru publicul larg. Aici editorii pot consulta, spre exemplu, trei formate diferite de prezentare a paginii web - desktop, mobile, tabletă, etc. sau simulări personalizate, de exemplu cum ar arată o pagină indexată în Google Index.
TYPO3 Neos este deocamdată un produs tânăr și nou pe piața sistemelor de administrare de conținut. Chiar dacă constatăm că îi lipsesc câteva caracteristice importante precum traducerea de conținut, suport pentru mai multe domenii web sau o documentaţie completă pentru dezvoltatorii web, acesta are un potențial uriaș și, mai ales clienții par să fie îndrăgostiți la prima vedere de el.
Însă versiunea 1.2 promite să acopere majoritatea problemelor. Introducerea completă a content dimensions va fi face din TYPO3 Neos primul sistem de administrare de conținut unic în ceea ce privește administrarea de conținut cu dimensiuni multiple.
TYPO3 Neos este momentan folosit într-o varietate mare de proiecte datorită timpului mic de acomodare e editorilor și a versatilităţi extraordinare arhitecturii care se mulează pe orice tip de proiect, domeniu! Mai multe detalii: neos.typo3.org