ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN

Vlad Luca Senior Frontend Developer @ PitechPlus

Andrei Bajenaru Mid Frontend Developer @ PitechPlus
@
Migrarea funcționalităților frontend de la monolit la microfrontenduri

O cerință cu care cel mai probabil mulți dintre noi am avut tangențe deja, sau dacă nu, cel mai probabil vom avea în viitor, este migrarea unor funcționalități deja existente spre o tehnologie de actualitate. În cele ce urmează vom prezenta acele funcționalități care pentru noi au făcut o astfel de migrare relevantă. Dar mai întâi să vedem care este contextul inițial. În cazul nostru, scopul a fost migrarea funcționalităților dintr-o aplicație monolit: componenta backend a migrat spre microservicii, iar cea frontend către microfrontenduri. Obiectivul nostru este acela de a prezenta provocările întâmpinate pe parcurs și în același timp soluțiile pe care le-am ales.

Reclame


Sorin Stan Managing Director @ Fluentech
De la programator la manager și înapoi

Programarea a fost dragoste la prima vedere. Cu un background de matematician, participări la concursuri naționale în liceu, ajuns la facultate, am fost dezamăgit de cursurile teoretice. Rezolvatorul din mine, detectivul care căuta soluția problemei s-a plictisit. Contactul cu informatica a fost salvarea mea. Până atunci folosisem calculatorul pentru jocuri. Am început să parcurg singur manualele de informatică din liceu și împreună cu Cornel Cozar, discutam aproape zilnic la un cappuccino progresele înregistrate de amândoi. Am prins începuturile limbajului Java dar baza serioasă mi-am făcut-o cu limbajul C++. M-am angajat după anul 3 de facultate la o firmă cu brainiaci, unul și unul, și m-am simțit extrem de norocos să împart același spațiu cu ei. Apropos, timp de trei luni am acceptat fără rezerve să lucrez gratuit iar primul meu salariu lunar a fost 50 de euro. Nici nu prea îmi păsa de salariu, important era să fiu acolo în domeniu, să învăț cât mai mult, în fiecare zi.


Dan Sabadis Team Lead @ SDL
Introducere succintă în lumea Blockchainului Ethereum, DeFi și Web3 Dapps

Povestea noastră începe în secolul al XVII-lea în Olanda, cea mai avansată țară europeană a acelor vremuri. Datorită adoptării religiei reformate în secolul anterior (mai precis teologia calvinistă), care încuraja spiritul pragmatic și inițiativa individuală, și datorită proximității Oceanului Atlantic, care oferea avantajul comerțului maritim, olandezii s-au dezvoltat într-un mod surprinzător. Au fost pionieri ai descoperirilor geografice și au dus un război comercial fenomenal împotriva Spaniei, cea mai puternică țară a perioadei respective, câștigându-și oficial independența de Spania după 80 de ani. Însă cele mai importante descoperiri olandeze, cu cel mai pregnant impact chiar și în ziua de azi, țin de domeniul economic. Olandezii au inventat prima bursă modernă și au descoperit primii că o companie poate fi împărțită în segmente mici numite acțiuni (societate pe acțiuni) care pot fi transferate către altă persoană care astfel devine proprietar și vânzător al unor bucăți mici dintr-o companie. Acea primă companie pe acțiuni a fost și prima mega-corporație, Compania Indiilor Olandeze).


Alexandru Luchiian Digital Tech Developer Specialist @ Accenture
Strop de aer. Un proiect de monitorizare a calității aerului cu implicare civică

Ministerul mediului are 120 de stații pe teritoriul României care au probleme în funcționare și nu pot acoperi necesarul țării. În zona Cluj-Napoca sunt patru stații, dintre care doar două monitorizează pulberea în suspensie PM10. Doresc implementarea unui proiect care să monitorizeze la nivel de cartier sau de stradă particulele în suspensie PM2.5 și PM10.


George Popa tech editor @ Modex
Tehnologia care redă oamenilor controlul asupra identității digitale

Într-o lume în care datele au devenit piatra de temelie care susține și alimentează interacțiunile comerciale, protecția digitală s-a consolidat ca o componentă esențială care apără interesele companiilor ce operează și procesează cantități mari de date. Pierderea datelor poate fi, în general, rezultatul unei defecțiuni hardware, a unei erori umane sau a unui atac malware. Indiferent de cauză, pierderea datelor poate avea consecințe grave pentru o companie, cum ar fi pierderi financiare, crearea de blocaje în fluxul intern de lucru și, mai ales, diminuarea încrederii clienților.


Alexandru Dascăl DevOps Engineer @ BoatyardX
Micro-servicii folosind HELM

În ultimii ani ideea de micro-servicii a devenit tot mai populară, dovada fiind numărul foarte mare de unelte care facilitează dezvoltarea și mentenanța unor astfel de servicii. În articolul de față, vom aborda subiectul HELM și cel referitor la o modalitate prin care putem să dezvoltăm rapid micro-servicii. Înainte de a sări direct în mijlocul procesului lui HELM, aș vrea să trecem puțin în revistă câteva concepte de bază. Sunt adeptul ideologiei că oricine este capabil să folosească orice unealtă sau limbaj de programare, câtă vreme are o bază solidă la nivel conceptual.


Andreea Sandu Machine Learning Engineer @ NTT DATA Romania
Ce cred radiologii despre folosirea inteligenței artificiale?

În fiecare an, Societatea Nord Americană de Radiologie (Radiology Society of North America – RSNA) [1] organizează o conferință în care radiologi, cercetători, specialiști IT și reprezentanți ai companiilor se întâlnesc pentru a-și împărtăși ultimele descoperiri și pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă. Din cauza pandemiei, conferința din 2020 (29 noiembrie – 5 decembrie) s-a desfășurat în întregime online ceea ce ne-a permis mie și colegiilor mei să participăm, din confortul propriei case, la prezentări, fie live, fie înregistrare, ale cercetătorilor în domeniul imagisticii medicale din toată lumea.


Cătălin Roman Lead Software Architect @Frequentis
Aeronautical Bug Story

Atunci când pe un aeroport se construiește o pistă nouă sau într-o regiune se definește un spațiu aerian ori o rută de zbor noi, acestea intră în utilizare, nu arbitrar, ci urmând un calendar aeronautic. Calendar numit Aeronautical Information Regulation And Control, pe scurt AIRAC. De exemplu, în acest moment al scrierii acestui articol, adică 16 ianuarie 2021, următoarea dată AIRAC este 28 ianuarie 2021, apoi următoarea este 25 februarie 2021, adică e un ciclu de 28 de zile. Asta înseamnă că într-un an calendaristic au loc 13 cicluri AIRAC.


Radu Saveanu IT Delivery Manager @ Cegeka
Introducere în lumea iPaaS

Domeniul IT este printre cele mai dinamice sectoare ale lumii economice și ale celei de cercetare și dezvoltare. Posibil să fie chiar cel mai dinamic. În contextul pandemiei Covid, când unele sectoare de afaceri (transporturile, serviciile de cazare etc. ) au suferit, sectorul IT nu a fost afectat, din contră a crescut în unele sub-domenii, precum aplicațiile pentru școala online și servicii medicale online.

VIDEO: NUMĂRULUI 107

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects

« Articole mai vechi Articole mai noi »