ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 148
Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 148
Abonament PDF

Experts Panel: Automotive

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine



INTERVIU

Îmi face plăcere să vă prezint o parte din discuția interesantă de luna trecută despre tehnologii, mașini și motociclete. Alături de mine au fost prezenți:

Ovidiu Mățan: Vă invit să vă prezentați pe scurt

Cătălin Golban: Sunt unul dintre responsabilii de departament ADAS (Advanced Driver Assistance System). I-ați văzut pe colegii mei prezentând proiecte Radar cu motociclete. Eu sunt responsabil de o echipă ce face Computer Vision. Are încrengături destul de multe, deoarece este baza tehnologiilor pentru conducerea autonomă. Este vorba de cloud, de procesare de date în cloud.

Mihai Ursa: Lucrez la P3 în proiecte de conducere autonomă. P3 mai are proiecte din sfera de securitate cibernetică și sisteme HMI (Human-Machine Interface).

Unde avem azi cel mai performant nivel de autonomie?

Mihai Ursa: Mașinile pe care le avem în trafic sunt undeva la nivelul 3. La nivelul 5 s-ar putea ajunge în Japonia anul viitor, să zicem, iar la noi peste vreo 100 de ani.

Cătălin Golban: Am pornit de la o problemă mare, anume să implementăm un sistem care elimină complet șoferii. Între timp, am descompus problema în subprobleme dintre care unele pot fi rezolvate, iar altele nu. Pentru mine, atingerea nivelului 5 are nevoie de o nouă paradigmă. Dacă vom avea Inteligență Artificială generalizată, vom avea și nivel 5 (oriunde, oricând, în orice condiții). Nivelul 4, anume să conduci fără om în medii bine controlate, cu conectivitate, cu redundanță de date, cu senzori, cu dispozitive wireless pentru a te poziționa corect, cu un conducător auto care să mai verifice totul din când în când, cu o viteză mică, se poate și se întâmplă în SUA sau China. În ce măsură putem scala aceste sisteme? Răspunsul este că nu poți să scalezi, deoarece este foarte costisitor și nu poți avea o afacere din asta. La nivelul 3, ai un sistem care conduce automat și în care tu, ca om, nu conduci și nu ești atent, dar trebuie să fii dispus să preiei controlul în câteva secunde. Nivelul 3 este implementat momentan cu sisteme standard, în producția de serie, fiind prezent în multe mașini premium. Aceste sisteme se activează acolo unde legislația permite și la viteze mici. Există de exemplu o soluție numită Traffic Jam Pilot, iar momentan se lucrează la soluții care să fie utile în cazul condusului pe autostradă.

Care sunt elementele de confort la care să ne așteptăm de la mașinile autonome?

Mihai Ursa: Cred că ar trebui să se bazeze pe funcționalitățile deja existente în mașină, de exemplu, să mențină atmosfera prin încălzirea scaunelor, să ajusteze nivelul de luminozitate în funcție de condițiile externe, să ofere siguranță.

Dacă punem multe ecrane într-o mașină, ne vom simți mai în siguranță?

Mihai Ursa: Ne vom simți foarte performanți. Tehnologia asiatică pune mare accent pe această componentă, să fie totul cât mai vizibil, cât mai estetic, ceea ce te poate face să te simți confortabil.

Din perspectiva rutelor, a sharing-ului, a optimizărilor, ce ne poți spune?

Mihai Ursa: Depinde de ceea ce ne dorim. Poate fi o alternativă mai ieftină dacă o comparăm cu deținerea unei mașini personale cu cheltuieli lunare. Cred că la un moment dat se poate ajunge să poți selecta o cursă cu preferințele tale, iar acestea să facă mai scumpă cursa. Putem discuta problema din ambele puncte de vedere.

Cătălin Golban: În Automotive, lucrurile se nuanțează, dar mergem foarte mult în direcția software-defined vehicle. În trecut, nu aveam cod în mașină. Totul era mecanic sau hidraulic. Apoi, au apărut microcontrolere care deschid și închid geamul. Au evoluat diverse domenii cu din ce în ce mai multe unități de procesare și software. Când vorbesc de domenii, mă refer la lucruri precum powertrain, ADAS, sisteme de propulsie, sisteme electrice și nu numai. Fiecare domeniu are dispozitivul său sau controler-ul său pe care rulează software. Acum, tendința e de centralizare. Dorim să nu mai avem această împărțeală, ci un computer de vehicul care să controleze toate aceste domenii. Ne putem imagina niște aplicații care se instalează pe acest computer așa cum instalăm aplicații pe telefoane. Lucrurile se mișcă mai greu, deoarece există mai multe considerente de securitate ce trebuie avute în vedere. Confortul poate deveni o nouă dimensiune, în sensul că lucrurile pe care le ai pe smartphone, pe tabletă sau pe laptop sigur pot să ajungă și în mașină.

Dacă un senzor îți arată un buton roșu, cât timp mai poți circula până să îl repari?

Cătălin Golban: Vorbeam despre redundanță. Sunt sisteme, precum cel de frânare, unde siguranța este un aspect critic. Sistemul ADAS nu este un sistem critic. Fiecare senzor detectează când e decalibrat sau când are procese de recalibrare pe fundal. În cadrul aceluiași senzor sunt căi algoritmice paralele, deoarece detectăm obiecte cu mai mult de o metodă. Avem și redundanță între senzori, adică Radare care detectează obiecte, camere care detectează obiecte și nu numai. Mai avem și o hartă precisă care, pe lângă senzori și date, se folosește pentru a completa informațiile. Sunt mai multe nivele de redundanță.

Care sunt noutățile pe partea de Android? Cât de mult a evoluat în ultimii ani?

Mihai Ursa: Momentan, nu mai lucrez cu Android, fiind mai preocupat de partea de System Engineering și consultanță la implementare. Pe partea de Android, văd o alternativă foarte bună la Infotainment. E vorba de ceva simplist, nu de o arhitectură de tip software-defined. Android OS a evoluat foarte mult prin interfețele mult mai sugestive.

Ce noutăți există pe partea de senzori și camere?

Cătălin Golban: Dinamica este foarte mare, deoarece tehnologiile se schimbă. Aceia dintre voi care sunt conectați la modificările pe partea de AI înțelegeți nevoia de a ține pasul cu tot ceea ce este nou pentru a fi competitivi. Și în Automotive avem această provocare. Chiar după atâția ani, poți fi în continuare impresionat de ceea ce se întâmplă. Foundation Models pot face diferența pe partea de ADAS, de exemplu. Foundation Models sunt niște rețele neuronale imense. Dacă în Automotive folosim rețele neuronale de aproximativ 10.000 de parametri, Foundation Models au milioane sau chiar miliarde de parametri. Se poate obține o performanță uriașă pe Automotive cu acestea. Cu toate acestea, nu poți pune Foundation Models într-o mașină. Trebuie să le comprimăm cumva. Prin urmare, lucrăm la comprimare sau la ceea ce se numește distilare. Am folosit puterea Foundation Models în câteva produse de serie.

(întrebare din public): De ce pe partea de Autonomous Driving se vorbește foarte mult de Radar, dar se neglijează LiDAR? Din câte știu eu, în zona de Army este mult mai folosit. Poate e mai precisă tehnologia.

Cătălin Golban: Radar este un senzor mai consacrat și merge foarte bine ca să măsori viteza de obiecte. Dincolo de detecție sau nu, contează foarte mult dinamica. Dorim să facem predicții față de ceea ce există. LiDAR are câteva probleme. Nu este foarte ușor de validat. E greu să îl pui în produse de serie. Când faci un release de LiDAR și îl pui pe 100.000 de mașini în condiții de ceață, ploaie, îngheț, dezgheț, ultraviolete, nisip, praf, costurile de mentenanță sau înlocuire sunt cu totul altele. LiDAR are limitări în ceea ce privește distanța la care poți să îl folosești. Variantele scumpe de LiDAR merg până în 50m-100m, iar cu Radarul sau cu camera ajungem la 300m sau mai mult. Costul LiDAR este mult mai mare față de costul altor senzori.

(întrebare din public): Folosiți împreună LiDAR și Radar pentru a detecta mai ușor obstacolele din față? De exemplu, utilizăm Radar pentru a măsura viteza, distanța, unghiul și toate datele acestea. Folosim LiDAR pentru a identifica dacă obiectul e o mașină sau o motocicletă.

Cătălin Golban: Avem sisteme care au video, Radar și LiDAR. Nu știu să existe sisteme care să excludă video și să folosească doar Radar și LiDAR O combinație mai bună ar fi Radar cu video.

LANSAREA NUMĂRULUI 148

Agile Craftsmanship

joi, 24 Octombrie, ora 18:30

Colors in Projects (București)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile Leadership &
Ways of Working

miercuri, 30 Octombrie, ora 18:00

ING Hubs Romania (Cluj)

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință TSM

NUMĂRUL 147 - Automotive

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects