ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 150
Numărul 149 Numărul 148 Numărul 147 Numărul 146 Numărul 145 Numărul 144 Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 126
Abonament PDF

La început de drum

Nicolae Ucrainet
Junior Developer @ Code Crafters by BT



ADVERTORIAL

Trăim într-o perioadă în care, din cauza contextului, ne este cu mult mai greu să ieșim din zona de confort și să facem anumite lucruri care nu generează siguranță și certitudine totală. Astfel că putem să cădem foarte ușor în capcana de a refuza unele oportunități de dezvoltare care tind să țintească cât mai sus în domeniul de emancipare a tehnologiilor informatice de succes. Code Crafters ilustrează perfect această idee de oportunitate și noutate pe piața IT, având în spate un nucleu puternic, capabil să faciliteze apariția oricăror provocări. Mă refer în special la Banca Transilvania, cunoscută ca fiind cea mai mare bancă din România, a cărei etică și spirit antreprenorial se pot oglindi în Code Crafters. Astfel că în viitor am putea să vorbim și despre cea mai mare companie de software development cu specific de banking care își are originile în cadrul acestei bănci de renume.

Proaspăt absolvent al Universității Tehnice din Cluj, în urma unei perioade de internship pe care am petrecut-o la BT în departamentul de soluții IT, pot spune că am învățat cu adevărat ceea ce înseamnă să fii programator. Sub îndrumarea unor persoane cu experiență și pasionate de ceea ce fac, am luat parte la un proiect de echipă care a cuprins toate stagiile de desfășurare ale unui proiect într-o manieră Agile: de la scrierea taskurilor până la prezentarea produsului finit în fața unei audiențe și având feedback direct. Apoi, am primit șansa de a lua parte la o altă experiență, ceea ce însemna un nou început atât pentru mine cât și pentru compania Code Crafters. Deși poate părea o mișcare riscantă, ca la început de drum un programator să aleagă să participe într-un proiect nou, pot spune că alegerea de a face parte din echipa Code Crafters a fost cea corectă.

În primul rând, faptul că am călcat pragul sediului unei companii care abia își deschise ușile, unde se simțea totul a fi nou, neatins și liberi în a ne pune amprenta în ceea ce va avea să fie viitorul, mi-a confirmat decizia pe care am luat-o.

În al doilea rând, entuziasmul din privirea colegilor în momentul în care fiecare și-a ales locul unde să își desfacă cutiile pentru a-și aranja set-upul mă făcea să mă simt ca și cum aș lua parte la ceva ce va avea să fie un continuu excedent de cunoștințe și valori.

Un alt fapt care merită a fi menționat este modul de lucru total diferit de percepțiile unui student. Atunci când ai de făcut un proiect, ca student citești un set de cerințe și, imediat după, te apuci să dezvolți o aplicație neavând o viziune de ansamblu asupra a ceea ce ai de făcut, ceea ce conduce la improvizații. Acest lucru nu se regăsește în cadrul companiei deoarece proiectele sunt supuse unor expertize amănunțite. Cerințele de business ajung la developer bine documentate atât în scris, sub forma de documentație cât și sub forma unui design grafic care ajută la o dezvoltare cât mai cursivă.

De aici, se poate desprinde o învățătură foarte importantă, pe care am dobândit-o și pe care încerc să o dezvolt de când sunt la Code Crafters. Este vorba despre atenția la detalii. Cred că reprezintă cea mai facilă cale ca pe termen scurt să îți construiești încrederea atât în aptitudinile tale cât și în relațiile profesionale, verificând de două, trei ori dacă deții claritatea asupra a ceea ce ai de făcut. Astfel te poți încadra în dead-line-urile proiectului și afli că produsul final funcționează așa cum s-a cerut. Dacă nu poți atinge acest lucru, prezintă ideea sau parcursul de dezvoltare al problemei și cere cu îndrăzneală ajutor, deoarece nu există întrebări greșite ci doar întrebări neadresate. Asta este o altă învățătură desprinsă din stilul de lucru la Code Crafters.

Tot aici am avut posibilitatea de a interacționa atât cu partea de frontend cât și cu cea de backend, ba chiar mai mult, de a învăța cum se configurează procesul automat prin care cele două părți comunică într-un mediu de producție. Am aflat importanța unor concepte precum design patterns, care reprezintă descrierea unei soluții sau unui template care ne arată relațiile și interacțiunile dintre clase sau obiecte fără a specifica forma finală a părților implicate. Layer Architecture ne ajută să înțelegem mult mai ușor cum o aplicație compusă din mai multe părți separate funcționează împreună ca o singură unitate de software. De asemenea, am aflat de ce o aplicație de tip web este mai ușor de dezvoltat pe baza unui framework precum Angular sau React, și de ce Redux, o bibliotecă open-source, ne ajută să gestionăm actualizarea și menținerea stării fiecărei componente dintr-o aplicație de dimensiuni mari. Și multe alte idei și concepte de care doar am auzit sau nu în perioada facultății mi-au fost împărtășite de către colegi cu o vastă experiență de lucru în domeniu, deschiși și săritori să ajute de oricâte ori este nevoie pentru a se asigura că ceea ce se transmite este și înțeles.

"Build close, go far" reprezintă șablonul care ghidează ideea Code Crafters. Aceasta pare să se contureze sub forma unor lucruri care țintesc să se extindă și să devină o atitudine de deschidere pentru a împărtăși, pentru a colabora și pentru a distribui serviciile companiei tuturor clienților care folosesc serviciile BT.

"Începutul este cea mai importantă parte a unei lucrări" afirmă Platon. În ceea ce privește Code Crafter, aforismul se aplică în mod cert, însă completat cu sintagma ,, unei lucrări de succes". Dovada o reprezintă produsele software ce sunt dezvoltate, numărul de angajări în continuă creștere și atitudinea colegilor care ni s-au alăturat.

Modul Agile de lucru din cadrul companiei este ajustat cu influențe care pun mai mult în valoare echipa și faptul că fiecare membru al echipei poate avea mai mult decât un rol de developer. Interacțiunea din cadrul grupului Code Crafters este atât în timpul programului de lucru cât și în afara lui, fie că e vorba despre pauza de masă, Happy Friday când sărbătorim încheierea fiecărui sprint dar și realizările din cadrul acestuia. Clubul de lectură unde discutăm pe baza unei cărți atât ideile extrase cât și experiențe din viața de zi cu zi reprezintă un alt factor definitoriu al modului prin care compania își organizează activitatea. Astfel se formează legături strânse care se transpun sub forma unui sentiment mai mult decât de colegialitate.

În momentul de față Code Crafters este în continuă căutare de colegi care sunt dispuși și dornici să se alinieze la filosofia companiei, care evoluează rapid chiar dacă s-a format în niște vremuri pline de neprevăzut. Aici intervine experiența, nivelul de cunoștințe, profesionalismul și experiența oamenilor, fără de care Code Crafters nu s-ar fi putut diferenția de alte start-upuri.

Proiectele ce se află în dezvoltare reprezintă un alt plus de care se vor putea bucura viitorii colegi care vor fi aleși să ia parte la această poveste în Code Crafters. Utilizăm o paletă diversificată de limbaje și frameworkuri de la c#, javascript la react, angular și multe altele. Totodată, oferim oportunitatea de a cunoaște businessul bancar și modul cum funcționează anumite procese de care ne lovim în cotidian, de la tranzacții, la împrumuturi, asigurări și chiar popriri. Pentru un programator și nu numai, reprezintă o zonă ce stârnește curiozitate și pofta de cunoaștere.

Așa că sunt foarte curios cum va continua această călătorie, cum se va dezvolta odată cu trecerea timpului și care va fi impactul adus pe piață de către această companie care prinde rădăcini și se face auzită din ce în ce mai mult.

NUMĂRUL 149 - Development with AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Cognizant Softvision
  • Colors in projects