De multe ori aud în producţie următoarele întrebări:
de ce trebuie să îngreunăm procesarea echipamentelor utilizate în zonele de producţie?
de ce operatorul care face o anumită operaţie trebuie să ştie să utilizeze calculatorul?
Sper ca pe parcusul acestui articol să reuşesc să vă arăt şi partea frumoasă care stă în spatele muncii atâtor oameni aflaţi dincolo de geamurile producţiei, dar care fac aceasta zi de zi: implementează şi menţin "nişte aplicaţii". Da, şi eu fac parte din grupul acestora!
Sistemul de monitorizare și control, denumit Manufacturing Execution Systems (MES), este întâlnit tot mai des ca o cerinţă obligatorie pentru a putea produce orice. Nu face excepţie nici zona automotive, dar cererile depind de la client la client. Sistemul este capabil să asigure pentru toate produsele: date, înregistrări complete referitoare la modul de producţie şi informaţii specifice.
În mod concret, mă refer la monitorizarea și controlul implementat la nivelul unei linii de producţie, care presupune ca toţi paşii de proces să fie realizați într-o ordine clar definită și la monitorizarea și controlul unui pas de proces unde fiecare produs este identificat unic în tot sistemul.
Aici intervine rolul celor din spatele geamurilor. Noi suntem cei care scriem aplicaţiile de control, de validare şi de înregistrare care au la bază o serie de librării interne. Folosind un software de la National Instrument dar şi limbajul C#, ne asigurăm că într-un proces nu se întâmplă decât ceea ce trebuie să se întâmple. Un exemplu simplu despre cum facem noi acest lucru găsiţi alăturat - prin câteva instrucţiuni informăm echipamentul de producţie despre următorul pas pe care îl aşteptăm de la el.
Pentru a controla ceea ce se întămplă cu un produs aflat într-un anumit proces de fabricaţie folosim aşa numita comunicaţie TCP/IP, aceasta ascunde în spate o serie de mesaje de tip client(echipament)-server(MES). Voi folosi în câteva exemple mai jos noţiunea de timestamp care specifică data şi ora la care se trimite mesajul, termenul tokens care reprezintă numărul de parametrii dintr-un mesaj, inclusiv pe el.
[client->server] PING,echipament,timestamp
Dacă MES este activ, răspunsul va fi unul pozitiv
[server->client] PING, echipament, timestamp, ACK
În caz contrar, răspunsul este o eroare
[server->client] PING,echipament, timestamp,ERROR
[client->server] SETUP_CHANGE,echipament,timestamp,
Dacă există configuraţia pentru produsul specificat, răspunsul serverului va conţine lista cu parametrii şi valorile lor aşa cum ar trebui să fie ele configurate pe echipament, în caz contrar se va returna o eroare similar mesajului de mai sus
[server->client] SETUP_CHANGE, echipament,timestamp,ACK,
Unde lim_forta_presare_usl
este limita superioară a parametrului numit forţă de presare, iar lim_forta_presare_lsl
este limita inferioară a aceluiaşi parametru. Atâta timp cât parametrii de pe echipament nu sunt asemeni celor din MES produsele nu pot fi realizate.
Frumuseţea sistemului este că nu stochează doar date, ci ne oferă posibilitatea să valorificăm aceste date prin crearea de aplicaţii de raportare necesare la nivel organizaţional.
Sistemul de monitorizare și control stă la baza dezvoltării Big Data Analytics care va permite identificarea în avans a unor posibile probleme, oferind astfel posibilitatea de a acţiona preventiv şi în acest fel reducând eventuale pierderi inutile.