ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 39
Abonament PDF

Devino un tester mai bun cu BBST

Monica Rațiu
Marketing Specialist @ Altom
TESTARE

Ce ai citit ultima dată pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele de testare? Cum îți exersezi abilitățile necesare în activitatea ta?

La fel ca și în alte domenii, e important ca tester-ii să aibă parte de o formare continuă, atât pentru a se adapta la noile contexte create de avansul tehnologic, dar și pentru a-și îmbunătăți abordările, tehnicile și practicile de testare într-un mediu concurențial. Cum schimbarea de perspective este la ordinea zilei într-un mediu care evoluează constant, profesioniștii au nevoie să fie mereu la curent cu schimbările de paradigmă care au loc în domeniul lor de activitate.

Dacă până recent posibilitățile de a-și dezvolta noi abilități pentru tester-i erau limitate, de câțiva ani Cem Kaner a venit cu o variantă de cursuri predate și la Florida Institute of Technology, care nu obligă memorarea unor noțiuni a căror înțelegere nu este neapărat deplină, ci intră în detalii care țin de gândire și înțelegere. Adică nu se dă o soluție general valabilă, ci mai degrabă se încurajează o înțelegere profundă a contextului, pe baza căruia se va face testarea produsului.

Aceste cursuri create și îmbunătățite în permanență de Cem Kaner și Rebecca Fiedler se numesc BBST sau Black Box Software Testing. 

Iată care sunt beneficiile cu care vin aceste cursuri:

După ce am trecut în revistă o serie a beneficiilor cursurilor BBST, ar trebui să vă explicăm mai în detaliu ce se predă la aceste cursuri. Ce e bine de știut este că fiecare sesiune este gândită în așa fel încât cursanții să fie pregătiți să treacă la următorul curs.

Primul este BBST Foundations, care a fost compus în jurul a patru idei principale și anume: care este misiunea sesiunilor de testare și cum strategia realizată ajută la îndeplinirea misiunii; cum își poate da seama un tester dacă un program a trecut un test sau nu; care sunt provocările principale în crearea și folosirea metricilor software; cum poate un tester măsura cât s-a testat, cum estimează cât mai are de testat și cum decide când să se oprească din testat. 

Următorul curs din serie este BBST Bug Advocacy, care ajută la îmbunătățirea metodelor de raportare a bug-urilor. Acest curs le conferă studenților cunoștințe din drept, vânzări și psihologie pentru a-i ajuta să creeze rapoarte cât mai pe înțelesul colaboratorilor și pentru ca aceștia să poată pleda pentru soluționarea bug-urilor relevante.  Parcurgând acest curs, studenții vor lucra cu framework-ul RIMGEN și vor primi feedback în funcție de modul în care loghează bug-urile pentru o aplicație  open-source.

Cel de-al treilea curs este BBST Test Design, care a rezultat din analiza a peste șaptezeci și cinci de tehnici de testare. Cursul se concentrează în special pe șase dintre acestea:  function testing și testing tours, risk-based testing, scenario testing, spec-based testing, domain testing and combinatorial testing. Toate acestea pun bazele unei fundații solide în ceea ce ține de testarea"context-driven".

Care sunt activitățile principale ale acestui curs?

În primul rând, activități de "orientare", prin care cursantul este plimbat printr-o serie de teme înainte de a vedea lecția, cu scopul de a-l încuraja să își pună o serie de întrebări și să analizeze anumite contexte și situații înainte de a primi răspunsul propus de instructori.

A doua activitate este cea de a pune în aplicare tehnici întâlnite de-a lungul lecțiilor.

O a treia componentă sunt quizz-urile, prin intermediul cărora studentul consolidează noțiuni și dă dovadă de înțelegere a termenilor întâlniți de-a lungul lecțiilor. Chiar dacă acestea sunt notate, punctajul nu este luat in considerare în evaluarea finală.

Alte componente importante ale cursurilor sunt seriile de discuții atât între instructor și student la nivel individual cât și de grup, pentru o mai bună înțelegere a conceptelor și pentru un schimb de idei care duc la o mai bună stăpânire a materiei. 

La sfârșitul fiecărei sesiuni, studenții vor avea de dat un test sub formă de eseu, pe baza căruia vor fi evaluați de către instructori, individual. Instructorii acestei ediții sunt Ru Cindrea, Alexandra Casapu și Gabriel Dobritescu, fiecare dintre ei urmând, la rândul lor, seria BBST, fiind îndrumați în demersul de a deveni instructori BBST de către Cem Kaner și Rebecca Fiedler.

Un alt detaliu organizatoric care merită să fie amintit este că sesiunile se întind pe o perioadă de patru săptămâni, după cum am mai menționat, online, acordând posibilitatea studenților de a fi flexibili în procesul de învățare și a avea timp să se familiarizeze cu conceptele prezentate. La sfârșitul cursurilor, fiecare absolvent va primi o diplomă semnată de instructori.

Un alt plus al cursurilor BBST este faptul că grupele formate pentru fiecare curs nu sunt mari și instructorii pot astfel să se ocupe atent de fiecare cursant. De aceea gradul de interacțiune atât între studenți și instructori, cât și între studenți este unul mai mare decât la alte cursuri în care grupele sunt formate din zeci sau chiar sute de persoane.

Noiembrie aduce o nouă serie de cursuri BBST Foundations, dând șansa unui nou grup de studenți să aprofundeze o altă față a testării. 

Altom oferă unui cititor Today Software Magazine șansa de a participa la cursul BBST Foundations gratis prin participarea la un concurs: scrieți pe Facebook sau Twitter ce așteptări aveți de la cursul organizat de noi folosind #BBSTAltom (pentru o identificare mai ușoară). Așteptăm răspunsurile voastre până în 12 octombrie!

Disclaimer: Concursul se adresează persoanelor care nu au mai participat până acum la cursurile BBST Foundations organizate de Altom Consulting. 

VIDEO: NUMĂRULUI 114

Sponsori

 • Accesa
 • Accenture
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • Tradesilvania
 • Colors in projects