ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 37
Abonament PDF

Rapid Software Testing - o schimbare de perspectivă

Monica Rațiu
Marketing Specialist @ Altom
TESTARE

După cum probabil ați aflat din edițiile trecute ale revistei, acum aproape un an, Altom Consulting l-a invitat la Cluj pe Michael Bolton (nu cântărețul, ci tester-ul), care a ținut workshopurile de Rapid Software Testing și Critical Thinking, ajutând în acest fel Altom să își îndeplinească unul dintre obiective, și anume, aducerea în țară în fiecare an a unui trainer internațional.

Motivele pentru care Altom organizează anual sau trimestrial cursuri și workshop-uri sunt lesne de înțeles: popularizarea unor abordări noi în ceea ce privește testarea; faptul că sunt context-driven și astfel soluțiile acordate sunt la subiect; înlesnirea contactului dintre instructorii români și trainer-ii internaționali, pentru a face mai ușor procesul de transmitere a informației.

Anul acesta este rândul lui James Bach să reviziteze România, la sfârșitul lunii octombrie, pentru a livra trainingurile Rapid Software Testing și Rapid Software Testing for Managers.

Ce este Rapid Software Testing?

După cum afirmă James Bach, "Rapid Software Testing este o metodologie de testare complexă, adaptată produselor complexe, schimbării constante și unui program haotic. Abordarea acestui tip de testare începe prin dezvoltarea unor abilități personale, continuând cu atingerea misiunii testării, adică ușurarea procesului de dezvoltare prin evaluarea produsului. Acest tip de testare nu înseamnă doar viteză: înseamnă testarea unui produs pe baza unei misiuni, proces care îndepărtează munca în plus, asigurând că întrebările puse sunt relevante și obiectivele propuse sunt atinse, în același timp făcându-se o estimare cât mai precisă a procesului.

Un instrument esențial în Rapid Software Testing este cunoașterea noțiunilor legate de exploratory testing, care cuprinde: test design, test result interpretation, test execution, care, împreună cu învățarea într-un proces simultan, relevă informații importante despre produs și descoperă problemele mai repede decât prin alte metode."

Cui îi este adresat acest workshop?

Răspunsul care ar veni pe buzele tuturor este: tester-ilor. Dar, pentru o mai bună înțelegere a conceptului, îi vom lăsa pe James Bach și Michael Bolton să explice cui îi este adresat acest workshop:

"The ideal student is anyone who feels driven to be an excellent software tester or software test manager.

The class is useful to all levels of tester, but seems to be most appreciated by experienced testers who want to become expert testers. The class works well when strong-minded and skeptical students attend the class. They challenge the instructor and make the class better, just like testers should. We try to make the class the most stimulating intellectual experience you can handle."

Pentru cel de-al doilea workshop cu James Bach din această toamnă am avut de ales între Rapid Software Testing for Programmers și Rapid Software Testing for Managers, alegându-l pe cel de-al doilea. Am făcut această alegere luând în considerare și ce va urma după acest curs, și anume: participanții la Rapid Software Testing vor încerca să pună în practică cele învățate la curs, însă pentru ca procesul să fie unul cât mai lin, vor avea nevoie și de sprijinul managerilor.

Ce este Rapid Software Testing for Managers?

Așa cum scrie și pe site-ul satisfice.com, "acest curs răspunde unor întrebări precum: cum să planifici și să împarți activități în așa fel încât atât timpul, cât și costurile să fie reduse și eficace în același timp, cum să recrutezi oamenii cu abilitățile necesare anumitor sarcini, cum să distribui cel mai eficace planificarea activităților și a resurselor. Aceste metode se pot aplica atât pe un stil agile, cât și pe unul tradițional de testare, mai ales în situațiile în care timpul și resursele sunt limitate."

Cui i se adresează acest curs?

Persoanele cărora li se adresează acest curs nu sunt doar test manager-ii, ci și project manager-ii și persoanele implicate în procesul de recrutare, care au background tehnic și care trebuie să știe când un posibil angajat este potrivit pentru proiectul care îi este atribuit.

Cu ce sunt aceste cursuri diferite față de altele?

În primul rând, se diferențiază datorită părții practice, care primează: testarea, exercițiile, puzzle-urile, toate contribuie la înțelegerea cursurilor și a conceptelor. Dar aceasta nu înseamnă că partea teoretică este lăsată la o parte. Nu este ignorată, însă nu sunt puse în practică metodele tradiționale de predare. Plusul cu care vin Rapid Software Testing și Rapid Software Testing for Managers este adaptabilitatea la orice se poate întâmpla pe parcursul procesului de dezvoltare a produsului și faptul că nu oferă o soluție standard, ci mai degrabă obligă la adaptarea la unele situații noi.

Cine este James Bach?

James Bach, deținătorul "Satisface, Inc", membru fondator al Association for Software Testing, a scris multe articole și cărți în domeniu. După ce a fost angajat la firme de renume din lume, James a ales să devină consultant în testare, ocupându-se atât de livrarea de traininguri, cursuri și seminarii, cât și de consultanță în testare de diferite nivele de dificultate, pe proiecte diverse.

Crezul lui James este că un factor decisiv în testare este reprezentat de abilitățile pe care un tester le dezvoltă prin practică și dezbateri, și nu prin memorarea unor termeni de specialitate, fără a avea neapărat o înțelegere a lor. Așadar, după cum și James Bach zice, practica este cea mai importantă componentă în orice proces de învățare, alături de teorie, dar la un nivel mai echilibrat decât cel folosit în general.

Propunerea noastră pentru cei care încă nu l-au întâlnit pe James Bach, sau pentru cei care l-au întâlnit acum câțiva ani, este să profite de ocazia de a-l întâlni la toamnă. Trei zile de inspirație în testare, provocări și schimbare a percepției asupra testării la Rapid Software Testing și încă o zi plină de energie pozitivă și motivație de îmbunătățire la Rapid Software Testing for Managers.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA

Monica Rațiu a mai scris