ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 35
Abonament PDF

Portretul unui tester bun

Daniela Crișan
Senior Tester
@ISDC



TESTARE

Totul începe cu dorința de a reuși…

A deveni un tester bun nu înseamnă a ajunge la o destinație, ci mai degrabă a te afla în mod constant într-o călătorie pe tărâmuri noi.

Este important să dezvoltăm aptitudini care ne vor ajuta să înțelegem felul în care se abordează testarea software-ului. Aceste aptitudini ne ajută să dobândim credibilitate și să câștigăm respectul altor profesioniști implicați în dezvoltarea software.

Cu o bază solidă de aptitudini și competențe avem o șansă mai mare de a reuși în ceea ce facem: vom fi capabili să oferim produse mai bune, și în sfârșit, vom avea clienți și utilizatori mai satisfăcuți.

Ce este un tester?

"Un tester este o persoană care știe că lucrurile pot fi diferite." Jerry Weinberg

"O persoană care este în măsură să descopere informații extrem de relevante într-un mod rapid cu privire la un produs, care folosește la maxim orice resursă care este disponibilă pentru el/ea și care respectă oamenii implicați în proiect. Este o persoană în care se poate avea încredere." Ilari Henrik Aegerter

Definițiile de mai sus ale unui tester, ne amintesc faptul că testarea ține de gândirea critică și de creativitate. Testarea nu înseamnă să crezi tot ce se vede, ci în permanență să continui să păstrezi un spirit de investigație. Prin urmare, dorința noastră de-a reuși și de-a deveni buni testeri, se reflectă în câștigarea respectului și încrederii echipei noastre. Noi nu suntem acolo doar la vânătoare de greșeli, ci suntem acolo pentru a câștiga încrederea că noi suntem gardienii care asigurăm calitatea unui produs și satisfacția clientului.

CE face un tester?

"Testarea înseamnă punerea sub semnul întrebării a produsului cu scopul de a-l evalua." James Bach

Această definiție a testării include unul din cele mai importante aspecte ale testării: identificarea și livrarea informației. Testarea presupune dezvăluirea necunoscutului. În cazul în care calitate înseamnă valoare pentru o persoană (așa cum a fost definită de Weinberg), atunci testarea presupune descoperirea oricărui lucru care amenință această valoare. Pentru a descoperi care sunt amenințările, un tester trebuie să fie capabil să realizeze o varietate de activități, cum ar fi un review al cerințelor, să adresezez întrebări bune și să interacționeze cu produsul astfel încât să identifice orice informație utilă și posibile riscuri.

Având aceste definiții, vom prezenta cele mai dorite aptitudini și ce ne face pe noi să fim buni testeri.

După ce am citit opiniile unor experți în domeniu (James McCaffrey, Tony Bruce, Jennifer Lent, Lorinda Brandon, Ilari Henrik Aegerter), am intervievat de asemenea membrii unei echipe (project manager, arhitecți, programatori și requirements engineer), reieșind următoarea listă de aptitudini:

Bazat pe aceste rezultate doresc să subliniez cele mai importante cinci aptitudini ale unui tester:

Comunicarea

"Dacă nu poți scrie mesajul tău într-o propoziție, atunci nu vei fi capabil să îl prezinți într-o oră." Dianna Booher

În calitate de testeri profesioniști trebuie să avem aptitudini bune de scriere și de comunicare verbală. Trebuie să fim capabili să citim și să analizăm cerințele produsului, să adunăm informația necesară, să planificăm testarea, să scriem rapoarte clare și coerente pentrumanagement (atât rapoarte formale cât și rapoarte ad-hoc). Avem nevoie de abilitatea de a asculta în mod critic și de a vorbi rațional în cadrul oricăror întâlniri.

Avem nevoie sa fim lideri, tehnicieni și politicieni în același timp. Este una dintre cele mai dificile aptitudini de gestionat, aceea de a transmite o problemă în mod clar și concis, pe un ton constructiv, care să denote gravitatea problemei. Devine și mai complicat pe măsură ce realizezi cât de diferit este publicul tău - pe de o parte, o problemă trebuie să fie bine definită tehnic atunci cănd este adresată unui programator, pe de altă parte, să fie descrisă suficient de clar _stakeholder-_ului non-tehnic pentru a putea lua o decizie adecvată cu privire la impactul problemei asupra proiectului. Deseori, testerii trebuie să își folosească puterea de convingere, atunci când se află în situația de a pleda pentru o anumită acțiune. Persuasiunea este o problemă cu care mulți testeri se luptă și care, dacă este folosită în mod greșit, poate crea probleme de lungă durată în echipa de proiect.

Gândire critică

Un tester specialist poate analiza un produs sau o cerință prin observare. El este capabil să vadă întregul context și, în același timp și piesele care îl compun. Acest lucru este esențial atunci când vine vorba de a înțelege cât mai bine produsul și de atribuire adecvată a priorităților pentru defecte.

Fără o gândire critică ar fi dificil de planificat testele care verifică că totul e conform obiectivelor proiectului. Persoanele cu o bună gândire critică pot să își identifice propriile lipsuri în înțelegere: ele știu exact când și cum să ceară clarificări. Aceste persoane pot câștiga mai mult respect din partea unui coleg recunoscând ceea ce nu știu, decât să trateze superficial ceea ce nu înțeleg.

Pune intrebări bune

James Bach afirmă: "Există o deosebire între a avea o întrebare și a pune o întrebare."

Întrebările bune generează răspunsuri bune.

Este important să punem întrebări cu scopul de a obține cât mai multe informații posibile și de a clarifica orice dubiu, astfel încât să nu facem presupuneri atunci când testăm. Cu cât știm mai bine ceea ce este important pentru _business_cu atât e mai bună hotărârea pe care o luăm. Nu este suficient să întrebăm, este foarte important să întrebăm persoana potrivită, întrebarea potrivită, la momentul potrivit, cu tonul potrivit și în locul potrivit.

Dorința de a învăța

Bach a afirmat: "E nevoie de abilitatea de a iubi confuzia care vine odată cu învățarea lucrurilor complicate." Totul constă în perseverență și în dorința de a nu renunța atunci când ceva te face să te simți prost pentru câteva minute.

Cunoașterea nu e ceva static, mai ales în domeniul tehnic. Procesul de învățare continuu este esențial pentru a deveni mai buni în ceea ce facem.

Flexibilitate

De ce flexibilitate? Avem nevoie de această aptitudine pentru a identifica când este necesar să ne mutăm atenția de la detalii la explorare.

Pentru a fi capabili să vedem detaliile trebuie să ne încetinim ritmul, să ne uităm mai îndeaproape și să observăm cu atenție.

Capacitatea de a observa când ceva nu funcționează corespunzător este crucială în identificarea problemei, ca să nu mai vorbim despre validarea logică a unei afaceri complexe.

Dacă nu dorim să ne pierdem prea mult în detalii atunci ar trebui să continuăm explorarea, care ne oferă de altfel oportunitatea de a fi mult mai creativi.

Lista abilităților poate continua la fel cum și noi suntem într-o continuă călătorie. Secretul meu pentru a deveni un tester bun constă în pasiune și curajul de a continua călătoria pe teritorii noi. Aceste teritorii noi au apărut odată cu curiozitate de a le descoperi.

LANSAREA NUMĂRULUI 141

Analiza de business (BA)

miercuri, 27 martie, ora 18:00

sediul Accesa

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 140 - Generative AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO

Daniela Crișan a mai scris