Totul începe cu dorința de a reuși…
A deveni un tester bun nu înseamnă a ajunge la o destinație, ci mai degrabă a te afla în mod constant într-o călătorie pe tărâmuri noi.
Este important să dezvoltăm aptitudini care ne vor ajuta să înțelegem felul în care se abordează testarea software-ului. Aceste aptitudini ne ajută să dobândim credibilitate și să câștigăm respectul altor profesioniști implicați în dezvoltarea software.
Cu o bază solidă de aptitudini și competențe avem o șansă mai mare de a reuși în ceea ce facem: vom fi capabili să oferim produse mai bune, și în sfârșit, vom avea clienți și utilizatori mai satisfăcuți.
"Un tester este o persoană care știe că lucrurile pot fi diferite." Jerry Weinberg
"O persoană care este în măsură să descopere informații extrem de relevante într-un mod rapid cu privire la un produs, care folosește la maxim orice resursă care este disponibilă pentru el/ea și care respectă oamenii implicați în proiect. Este o persoană în care se poate avea încredere." Ilari Henrik Aegerter
Definițiile de mai sus ale unui tester, ne amintesc faptul că testarea ține de gândirea critică și de creativitate. Testarea nu înseamnă să crezi tot ce se vede, ci în permanență să continui să păstrezi un spirit de investigație. Prin urmare, dorința noastră de-a reuși și de-a deveni buni testeri, se reflectă în câștigarea respectului și încrederii echipei noastre. Noi nu suntem acolo doar la vânătoare de greșeli, ci suntem acolo pentru a câștiga încrederea că noi suntem gardienii care asigurăm calitatea unui produs și satisfacția clientului.
"Testarea înseamnă punerea sub semnul întrebării a produsului cu scopul de a-l evalua." James Bach
Această definiție a testării include unul din cele mai importante aspecte ale testării: identificarea și livrarea informației. Testarea presupune dezvăluirea necunoscutului. În cazul în care calitate înseamnă valoare pentru o persoană (așa cum a fost definită de Weinberg), atunci testarea presupune descoperirea oricărui lucru care amenință această valoare. Pentru a descoperi care sunt amenințările, un tester trebuie să fie capabil să realizeze o varietate de activități, cum ar fi un review al cerințelor, să adresezez întrebări bune și să interacționeze cu produsul astfel încât să identifice orice informație utilă și posibile riscuri.
Având aceste definiții, vom prezenta cele mai dorite aptitudini și ce ne face pe noi să fim buni testeri.
După ce am citit opiniile unor experți în domeniu (James McCaffrey, Tony Bruce, Jennifer Lent, Lorinda Brandon, Ilari Henrik Aegerter), am intervievat de asemenea membrii unei echipe (project manager, arhitecți, programatori și requirements engineer), reieșind următoarea listă de aptitudini:
Bazat pe aceste rezultate doresc să subliniez cele mai importante cinci aptitudini ale unui tester:
"Dacă nu poți scrie mesajul tău într-o propoziție, atunci nu vei fi capabil să îl prezinți într-o oră." Dianna Booher
În calitate de testeri profesioniști trebuie să avem aptitudini bune de scriere și de comunicare verbală. Trebuie să fim capabili să citim și să analizăm cerințele produsului, să adunăm informația necesară, să planificăm testarea, să scriem rapoarte clare și coerente pentrumanagement (atât rapoarte formale cât și rapoarte ad-hoc). Avem nevoie de abilitatea de a asculta în mod critic și de a vorbi rațional în cadrul oricăror întâlniri.
Avem nevoie sa fim lideri, tehnicieni și politicieni în același timp. Este una dintre cele mai dificile aptitudini de gestionat, aceea de a transmite o problemă în mod clar și concis, pe un ton constructiv, care să denote gravitatea problemei. Devine și mai complicat pe măsură ce realizezi cât de diferit este publicul tău - pe de o parte, o problemă trebuie să fie bine definită tehnic atunci cănd este adresată unui programator, pe de altă parte, să fie descrisă suficient de clar _stakeholder-_ului non-tehnic pentru a putea lua o decizie adecvată cu privire la impactul problemei asupra proiectului. Deseori, testerii trebuie să își folosească puterea de convingere, atunci când se află în situația de a pleda pentru o anumită acțiune. Persuasiunea este o problemă cu care mulți testeri se luptă și care, dacă este folosită în mod greșit, poate crea probleme de lungă durată în echipa de proiect.
Un tester specialist poate analiza un produs sau o cerință prin observare. El este capabil să vadă întregul context și, în același timp și piesele care îl compun. Acest lucru este esențial atunci când vine vorba de a înțelege cât mai bine produsul și de atribuire adecvată a priorităților pentru defecte.
Fără o gândire critică ar fi dificil de planificat testele care verifică că totul e conform obiectivelor proiectului. Persoanele cu o bună gândire critică pot să își identifice propriile lipsuri în înțelegere: ele știu exact când și cum să ceară clarificări. Aceste persoane pot câștiga mai mult respect din partea unui coleg recunoscând ceea ce nu știu, decât să trateze superficial ceea ce nu înțeleg.
James Bach afirmă: "Există o deosebire între a avea o întrebare și a pune o întrebare."
Întrebările bune generează răspunsuri bune.
Este important să punem întrebări cu scopul de a obține cât mai multe informații posibile și de a clarifica orice dubiu, astfel încât să nu facem presupuneri atunci când testăm. Cu cât știm mai bine ceea ce este important pentru _business_cu atât e mai bună hotărârea pe care o luăm. Nu este suficient să întrebăm, este foarte important să întrebăm persoana potrivită, întrebarea potrivită, la momentul potrivit, cu tonul potrivit și în locul potrivit.
Bach a afirmat: "E nevoie de abilitatea de a iubi confuzia care vine odată cu învățarea lucrurilor complicate." Totul constă în perseverență și în dorința de a nu renunța atunci când ceva te face să te simți prost pentru câteva minute.
Cunoașterea nu e ceva static, mai ales în domeniul tehnic. Procesul de învățare continuu este esențial pentru a deveni mai buni în ceea ce facem.
De ce flexibilitate? Avem nevoie de această aptitudine pentru a identifica când este necesar să ne mutăm atenția de la detalii la explorare.
Pentru a fi capabili să vedem detaliile trebuie să ne încetinim ritmul, să ne uităm mai îndeaproape și să observăm cu atenție.
Capacitatea de a observa când ceva nu funcționează corespunzător este crucială în identificarea problemei, ca să nu mai vorbim despre validarea logică a unei afaceri complexe.
Dacă nu dorim să ne pierdem prea mult în detalii atunci ar trebui să continuăm explorarea, care ne oferă de altfel oportunitatea de a fi mult mai creativi.
Lista abilităților poate continua la fel cum și noi suntem într-o continuă călătorie. Secretul meu pentru a deveni un tester bun constă în pasiune și curajul de a continua călătoria pe teritorii noi. Aceste teritorii noi au apărut odată cu curiozitate de a le descoperi.
de Patkós Csaba
de Ioana Varga , Ioana Costea
de Lucian Pop